Knjižnice grada Zagreba Dioklecijanova palača Ruđer Bošković Ivana Orleanska Marko Marulić – Judita Leonardo da Vinci Champolion Nikola Tesla Ivan Gundulić Pierre i Marie Curie Friedrich Hoelderlin Šibenska katedrala
Prikaz za godinu:        Poredaj po:       

HRVATSKA RIEČ (Šibenik) - prvi broj
Datum
22.4.1905
Područje
kultura
novinarstvo
Izvori
Vidaković, j., A. Šimić. Šibenska Hrvatska rieč (1905.-1914.), Povijest šibenskog novinstva (XIX. i XX. st.). Šibenik, 2005.
Opis
Prve šibenske novine. Vlasnik, izdavač i odgovorni urednik novina bio je Vladimir Kulić. Tiskane su u šibenskoj tiskari Ivana Svaljinca. Novine u početku izlaze dvaput tjedno. Od 2. lipnja 1906. tiskane su u Zadru, potom, od 13. travnja 1907., ponovno u Šibeniku, u Hrvatskoj tiskari (Dr. Krstelj i dr.). Kao dnevnik izlaze od 17. listopada 1912. do 24. srpnja 1914., kada je tiskan posljednji, 964. broj. U uvodniku prvoga broja novina, koje su pokrenute kao glasilo šibenskih pravaša, među ostalim piše: "Odužujemo se potrebi grada Šibenika i njegove okolice, namjerom da i oni imaju javno glasilo, koje će se zauzimati za njihove interese na političkom, gospodarskom i prosvjetnom polju." Hrvatska rieč danas je vrijedan izvor poznavanja onovremene šibenske svakodnevice, osobito kroz rubriku domaćih vijesti. U listu su povremeno surađivali i istaknuti hrvatski kulturni i javni radnici. (Iz pozivnice na predstavljanje knjiga Šibenska "Hrvatska rieč" (1905.-1914.) i Povijest šibenskog novinstva (XIX. i XX. st.) u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", Šibenik)
Linkovi