Virtualne izložbe

1. Tin Ujević - studijska izložba plakata

Studijska izložba plakata izrađenih u Knjižnici Tina Ujevića. Korištena je fotografirana građa, (fotograf: Jozo Vranić) iz ostavštine Tina Ujevića, u suradnji sa Zavodom za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU i citati iz Tinove knjige Opojnost uma - misli i pogledi. Povodom 65. godišnice Knjižnice Tina Ujevića.

 
 


2. Tin Ujević, 130 godina rođenja - homage

U 2021. godini obilježeno je 130 godina rođenja pjesničkog barda Tina Ujevića. Tom prigodom djelatnice Knjižnice Tina Ujevića izradile su i priredile virtualnu izložbu pod nazivom Tin Ujević, 130 godina rođenja - homage, koja je dostupna na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.
Cjelokupni opus Tina Ujevića, jednog od najznačajnijih hrvatskih književnika, od eseja do ostalih književnih oblika a najviše poezije, inspiracija je mnogim umjetnicima. U tom smislu značajno je bilo i predstavljanje grafičke mape posvećene Tinu Ujeviću umjetnika Pave Majića u SAD-u. Tinova poezija i ukupno stvaralaštvo oduševili su mnoge poznate pjesnike, književnike, glumce poput Patti Smith, Leonarda Cohena, Sama Sheparda…
Satkana od materijala ustupljenih ljubaznošću gospodina Pave Majića ova virtualna izložba u obliku kolažiranog videozapisa svjedoči o Tinovoj veličini i univerzalnosti, naročito u karizmatičnim trenucima u kojima Patti Smith govori Tinovu poeziju pred publikom jednog američkog glazbenog kluba.



YOUTUBE