O Galeriji
Galerija Prozori obuhvaća prozorski niz Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića (30 m dugački niz; prozori dimenzija cca 115x120 cm), a ovisno o radu širi se u unutrašnji prostor knjižnice ili vanjski javni prostor. Uz stručnu, publika Galerije stanovnici su kvarta, korisnici knjižnice i svakodnevni prolaznici. Na taj se način umjetnost posreduje širokoj publici kao neelitna i vaninstitucionalna djelatnost, a umjetnički se rad aktivira na često nepredvidljive načine.
Galerija je osnovana 1978. godine na inicijativu Branke Hlevnjak, prve voditeljice Galerije. Od godine 1981. vodila ju je Malina Zuccon Martić, od 1995. do 2022. Irena Bekić, a od 2023. godine Galeriju vodi Petra Dolanjski Harni. Od svojih početaka, Galerija se usmjerila na izlaganje ilustracije i drugih grafičkih vrsta, a od 2005. godine, izlagačka se koncepcija preusmjerava na site specific, konceptualne i participativne  umjetničke prakse budući da je smještaj galerije u knjižnici prepoznat kao dinamična i intrigantna situacija koja uspostavlja mrežu različitih odnosa te ih aktivira kroz umjetničke radove.
Galerija je otvorena prema svim generacijama umjetnika iz Hrvatske i iz regije. S obzirom na to da je prostor već definiran sadržajem i namjenom, ona je i mjesto umjetničkog eksperimenta i potiče sve oblike interdisiplinarnog i intermedijalnog umjetničkog stvaralaštva.
Pri koncipiranju programa vodi se računa o prvotnoj namjeni prostora, njegovim korisnicima i uključivanju korisnika kao aktivnih sudionika programa. Uz svaki projekt i izložbu održava se i edukativni program pod nazivom „U pozadini stvari“ s ciljem potaknuti dijalog između publike, umjetnika i stručnjaka s različitih područja te razvijati kritičko mišljenje i širiti polje znanja. Uzajamnim djelovanjem galerije i knjižnice, obje se promiču u hibridnu kulturnu instituciju pri čemu kombinacija njihovih metodologija omogućava neposredno i održivo uključivanje lokalne zajednice u šire kulturne tokove te omogućuje inovativni pristup instituciji knjižnice kao agonističkog prostora (Ch. Mouffe) otvorenog za prepoznavanje i uspostavljanje različitih dispozitiva.
 
O programu odlučuje Savjet Galerije: Petra Dolanjski, povjesničarka umjetnosti i knjižničarka; Božena Končić Badurina, vizualna umjetnica; Andreja Kulunčić, vizualna umjetnica,  Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, Irena Bekić, povjesničarka umjetnosti i knjižničarka.

https://www.facebook.com/Galerija-Prozori-163929313783977/
 

fotografija knjižnice: Boris Cvjetanović