Rafaela Dražić: Knjiga za dvoje

Izložba 08.04.2010. - 29.04.2010. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Galerija Prozori Rafaela Dražić i Marcin Gokieli
“Book for two” je projekt što ga je dizajnerica Rafaela Dražić pokrenula kao odgovor na pitanje “What is yet to be designed?" postavljeno u okviru festivala "Warsaw under construction". Novi proizvod što ga je osmislila, knjiga je koja se čita u paru pri čemu svaki čitatelj slijedi svoju narativnu nit. Predstavljanje u Galeriji Prozori dio je njezinog istraživanja i trebalo bi testirati mogućnosti i funkcioniranje redizajniranog predmeta. Izložena „Priča o tijelima, dušama i strojevima“ autora Marcina Gokielia  prva je u nizu. Slijede još dvije publikacije različitih sadržaja, namijenjene različitim ciljnim skupinama.
 
Ilustrirana knjiga za dvoje Rafaele Dražić nije tek dizajnerska doskočica, duhovit odgovor na pozivno pitanje organizatora festivala. Naprotiv, to je produkt kreativnog procesa u kojemu autorica promišlja o prirodi medija, propituje grance teksta, raspravlja o čitanju i čitateljskoj ulozi. Polazeći od klasične knjige s jedne strane i suvremenog hiperteksta s druge, ona stvara hibridni rod temeljen na iskustvima tradicionalnog samotnog i novomedijskog interaktivnog čitanja.
Čitanje je intimni čin. Isključuje druge, realno vrijeme i prostor. Svatko ponaosob, čitajući, sudjeluje u stvaranju značenja ovisno o vlastitim kompetencijama. Čitateljski hod po tekstu, bio nalik na lutanje s preskakanjima i vraćanjima, zapinjanjima i odustajanjima ili  na pravocrtno i odlučno koračanje ka smislu, istovremeno tekst i gradi. U tim se pojedinačnim putovanjima, uspostavljaju značenja i osobna tumačenja koja ne podlježu kontroli autoriteta autora ili nekog drugog povlaštenog čitatelja.
Kolektivno se čitanje ili čitanje u javnosti pak odriče diskrecije. Nema ništa indiskretnije, kaže Barthes, nego vidjeti nekog da čita mičući jedva primjetno usnicama.
Ta se dva modaliteta spajaju u knjizi za dvoje, stvarajući osobitu napetost. Samotni će čitatelji morati poštivati međusobne ritmove, zajedno okretati stranice, uspostaviti ujednačeni hod. Hoće li moći ne zagledavati se u svog susjeda, ne zaviriti u njegovu stranicu, ne potkradati mu tekst?  Možda će uspostaviti otvorenu interakciju, izmijeniti iskustva, pretvoriti osobno čitanje u zajedničku avanturu?
 
„Priča o tijelima, dušama i strojevima“ neobična je priča o dualnosti tijela i duše čija se narativna struktura raslojava u dva paralelna niza koja se spajaju i ponovno razdvajaju s različitim završecima. Čitateljska odluka ključna je u konstituiranju teksta. Takvu je izmjenjivu situaciju, poznatu od Cortasarovih „Školica“ ili Pavićevog „Hazardskog rečnika“, potaknulo postmoderno opiranje linearnosti, a radikalizirala fragmentarnost i usložnjavanje hiperteksta.  Fantastični sadržaj priče, Rafaela Dražić dopunila je ilustracijom kreirajući umjetnički objekt - knjigu koja je bogato ilustrirana u cjelini, s minimalističkim pojedinačnim rješenjima. Sve je podvojeno i usložnjeno,
neizvjesno, pomaknuto, shizofreno, jedino se nesigurnost ispostavlja kao postojana.




 

http://rafaeladrazic.net/index.php?/works/the-tale-of---new-/