Vampiri, vukodlaci i druga nadnaravna bića iz pučkih predaja

Tribina 10.02.2011. | četvrtak Knjižnica Gajnice Početak događanja: 17,30 sati Dr. sc. Luka Šešo
Dr. sc. Luka Šešo s Odjela za etnologiju HAZU-a autor je rada „Vjerovanja u bića koja se pretvaraju u životinje“, objavljenog u „Kulturnom bestijariju“, koji se bavi vjerovanjima u nadnaravna bića
 
U „Kazivanjima o nadnaravnom“ objavljenima u „Etnološkoj tribini“ obuhvatio je čitav niz bića koja se javljaju u hrvatskim narodnim predajama i vjerovanjima, kao što su vukodlaci i vile. U tom tekstu autor na osnovi intervjua provedenog s kazivačima Dalmatinske zagore i Bukovice pokazuje kako pričanje o nadnaravnim bićima poput vila, vukodlaka, vještica i dr. može biti snažan indikator lokalne pripadnosti i političko-etničkih stanja. Afirmativno pričanje o nadnaravnim bićima pokazuje povijesnu, političku i etičku koherentnost lokalnih skupina koje žive na etnički i politički slojevitom području nakon Domovinskoga rata.
 
U našoj knjižnici Luka Šešo gostuje povodom obilježavanja Međunarodne godine šišmiša. Budući da pučke predaje te životinje povezuju s raznim nadnaravnim zbivanjima, ponudili bismo djeci stručna razmišljanja o toj temi, a također ćemo im staviti na izbor i knjige o šišmišima i vampirima.
Predavanje je namijenjeno učenicima viših razreda osnovne škole, ali su dobrodošli i odrasli posjetitelji.