Izvori na internetu - za nastavnike i odgajatelje


Zbirka linkova za pomoć u odgojno obrazovnom procesu
Hrvatski jezik
Informatika
Likovni odgoj
Matematika, prirodne znanosti, geografija, povijest
Općenito
Strani jezici
Vjerski odgoj



Hrvatski jezik
Društvo prijatelja glagoljice
Stranica Društva prijatelja glagoljice (DPG). Predavanja, aktivnosti, izložbe, razglednice sa glagoljskim motivima, hrvatska glagoljica na internetu, glagoljaška mladež. - (hrv.)
 
Hrvatska jezična mrežna riznica korpus
Stranica Instituta za hrvatski jezik i lingvistiku. - (hrv.)
 
Hrvatski jezični portal
Rječnik hrvatskog jezika sadrži preko 100 000 osnovnih riječi/ natuknica. Uz osnovne riječi i njihove definicije sadrži i primjere, sintagmatske izraze i frazeološke izraze. Porijeklo riječi objašnjeno je u zoni etimologije, a porijeklo osobnih imena i prezimena (antroponimi) te geografskih imena (toponima) objašnjeno je u zoni onomastike. Većini riječi u bazi pridodani su, izvedeni oblici, tj. gramatička razrada. HJP je rezultat višegodišnjeg zajedničkog projekta Izdavačkog poduzeća Novi Liber i Srca. - (hrv.)

Informatika

            
Centar za sigurniji internet
             Portal sadrži informacije i edukativne materijale o sigurnosti djece na internetu. Za djecu, roditelje, nastavnike.  
 
CARNet - nastavnici
Online tečajevi, programi informatičkog obrazovanja, linkovi na važne adrese i portale. - (hrv.)
 
Poliklinika za zaštitu djece
Članci o izloženosti djece vršnjačkom nasilju preko interneta (cyberbullying). Savjeti za djecu, roditelje i učitelje. - (hrv.)
 
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta
Priručnik za računalnu sigurnost korisnika interneta može se preuzeti sa stranica Nacionalnog središta za računalnu sigurnost (CARNet CERT) Sadrži savjete, preporuke i alate za poboljšanje sigurnosti računalnih sustava. - (hrv.)
 
Web sever hrvatskih škola
Stranice namijenjene nastavnicima koji koriste računala, a naročito nastavnicima informatike i voditeljima informatičkih učionica. Omogućuje razmjenu informacija, kompjutorskih programa i dokumentacije. Sadrži adrese web stranica osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. - (hrv.)

Likovni odgoj
Chemaco
Stranica Hobby art centra sadrži ideje za kreativni likovni izričaj, informacije o terminima kreativnih tečajeva – radionica, prodajni katalog likovnog materijala.. - (hrv.)
 
Učiteljski fakultet – Likovna kultura
Likovni portal Učiteljskog fakulteta u Zagrebu - metodički centar s uputama za oblikovanje i vođenje sata likovnog odgoja u razrednoj nastavi. Korisni linkovi za nastavnike. - (hrv.)

Matematika, prirodne znanosti, geografija, povijest
E škola astronomije
Elektronička škola astronomije Hrvatskog astronomskog društva. Za osnovce, srednjoškolce i nastavnike. On-line astronomski priručnik "Osnove astronomije", praktične astronomske vježbe, zanimljivosti, linkovi, mogu se postavljati pitanja. Novosti, natjecanja i ljetne škole nisu ažurirani. - (hrv.)
 
E-škola biologije  
Elektronička škola biologije Hrvatskog biološkog društva. Mini projekti, botanički praktikum, zanimljivosti, kvizovi, linkovi, odgovori na pitanja.. - (hrv.)
 
E-škola fizike
Elektronička škola fizike Hrvatskog fizikalnog društva. Cilj je unapređivanje nastave u osnovnim i srednjim školama. Gradivo, novosti iz svijeta fizike, testovi i zadaci, projekti, eksperimenti, mogućnost postavljanja raznih pitanja. - (hrv.)
 
E-škola geografije
Elektronička škola geografije Hrvatskog geografskog društva. Za osnovnoškolce, srednjoškolce, studente. Znanstveni mini projekti, publikacije, linkovi, zanimljivosti, diskusije, odgovori na pitanja. - (hrv.)
 
E-škola kemije
Elektronička škola kemije Hrvatskog kemijskog društva. Učenički projekti, mogućnost postavljanja pitanja, kemijski udžbenik e- škole, linkovi, novosti, diskusijske liste. - (hrv.)
 
Geogebra
GeoGebra je besplatan i višeplatformski računalni program dinamične matematike za škole koji povezuje geometriju, algebru i analizu. Program je dobio više međunarodnih nagrada, uključujući europske i njemačke nagrade za obrazovni softver. - (hrv.)
 
Geografija hr
Edukativni internet projekt Hrvatskog geografskog društva. Stručno izabrane, vrednovane i ažurirane informacije i građa o geografskim temama. Članci, projekti, linkovi. Poseban dio stranice namijenjen je učenicima. - (hrv.)
 
Hrvatski povijesni portal
Specijalizirani elektronički časopis za povijest i srodne znanosti. Autori članaka su domaći povjesničari i srodni stručnjaci. Objavljuju se i kvalitetni učenički prilozi. - (hrv.)
 
Hrvatsko matematičko društvo – nastavna sekcija
Nastavna sekcija na portalu Hrvatskog matematičkog društva, brine o unapređivanju nastave matematike na svim razinama. Linkovi na dokumente, stranice i portale.- (hrv.)
 
Matematika
Korisni izvori u nastavi matematike u osnovnoj i srednjoj školi, časopisi, arhivi, natjecanja, zbirke zadataka, izravni upiti, pretraživači. - (hrv.)
 
Portal nastave fizike
Stranice Hrvatskog fizikalnog društva, namijenjene svima zainteresiranima za razvoj nastave fizike, od osnovne škole do fakulteta. Sadrži obavijesti o seminarima i predavanjima, ideje za neke nove ali i neke stare pokuse, nastavne materijale raznih vrsta, obavijesti o izvannastavnim aktivnostima i natjecanjima. - (hrv.)

Općenito
Agencija za odgoj i obrazovanje
Podaci o području djelovanja agencije - predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, obrazovanje odraslih; projekti; školske knjižnice; stručno usavršavanje nastavnika, napredovanje, stručni ispiti; natjecanja, susreti i smotre; međunarodna suradnja; pravilnici. - (hrv.)
 
Bistrić - udruga za poticanje darovitosti djeteta
Stranica udruge «Bistrić» čija je aktivnost usmjerena na stručnu pomoć roditeljima, učiteljima, odgajateljima i darovitoj djeci. Novosti, aktivnosti i projekti udruge, nove knjige. - (hrv.)
 
CARNet
Službene stranice Hrvatske akademske i istraživačke mreže. Informacije o korisnicima, uslugama, projektima, ustanovama članicama. - (hrv.)

Djeca medija
Stranica projekta „Djeca medija“čiji je cilj  i svrha sustavna edukacija o medijima, prvenstveno onima u Hrvatskoj te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru. Projekt  je usmjeren na više ciljnih skupina koje obuhvaćaju akademsku zajednicu (studente i nastavnike), djecu i mlade, nacionalne manjine, obrazovne ustanove, opću populaciju građana, obitelji i roditelje. 
 
Državna matura
Informacije o državnoj maturi i nacionalnim ispitima. Pitanja i odgovori o državnoj maturi, publikacije i dokumenti vezani uz državnu maturu. Pojmovnik, linkovi. - (hrv.)
 
Korak po korak
Stranica Pučkog otvorenog učilišta "Korak po korak" čija je osnovna djelatnost usavršavanje odgajatelja, učitelja, stručnih suradnika ravnatelja vrtića i škola, u primjeni metoda poučavanja usmjerenih na dijete u jaslicama, vrtićima i osnovnim školama..Sadrži informacije o seminarima za škole i vrtiće, prikaze stručne literature i periodike, linkove, forum. - (hrv.)
 
Lesson Plans 4 Teachers
Pomoć u pripremanju nastavnih jedinica iz svih nastavnih područja. - (hrv.)
 
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Stranica Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Sadrži ustroj, djelatnost i projekte Ministarstva, korisne informacije, publikacije i propise iz resornog područja. - (hrv.)
 
Od prvoga do četvrtog
Stranica učiteljice razredne nastave,Ines Falak. Prikazuje dio zanimljivog i dugogodišnjeg iskustva rada u razredu, ideje za rad, materijale za rad sa učenicima, preporuke. - (hrv.)
 
OŠ Tina Ujevića
Dio stranica Osnovne škole Tina Ujevića u Zagrebu, sadrži linkove zanimljive nastavnicima razredne i predmetne nastave. Linkovi su grupirani u cjeline: Obrazovanje, Nastava, Ustanove i udruge, Razmjena iskustava. - (hrv.)
 
Proleksis enciklopedija
Prva hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija zasniva se ponajprije na tiskanom izdanju Opće i nacionalne enciklopedije u 20 knjiga koju je, uz leksikografsku potporu LZMK-a, izradila tvrtka PRO LEKSIS.  Knjige Opće i nacionalne enciklopedije izlazile su kontinuirano od 2005. do 2007. (s dopunskom 21. knjigom, 2009). Izlaskom svih tih enciklopedijskih knjiga ostvareni su veliki enciklopedijsko-leksikografski resursi koji obuhvaćaju oko šezdesetak tisuća članaka i natuknica. Online izdanje ažurira se i urednički je nadzirano.

PUP - Priručnik za učenje i poučavanje
Priručnik za učenje i poučavanje – Nastavnik. Primjeri formi za pripreme i vođenje pedagoške dokumentacije. - (hrv.)
 
Scholastic
Izvori za djecu, roditelje i učitelje. - (hrv.)
 
Škole
Korisne informacije za nastavnike, učenike, roditelje i škole i polazišno mjesto do drugih online i klasičnih izvora informacija. Omogućuje izmjenu savjeta i kontakata, prezentiranje autorskih radova, a kao svojevrsna oglasna ploča pomaže da se dođe do traženih materijala, informacija o seminarima, natjecanjima... Omogućuje upoznavanje s informacijsko komunikacijskim tehnologijama i CARNetovim uslugama preko kojih ih se može koristiti, kako u obrazovnom procesima – učenju i podučavanju, tako i svakodnevnom životu. - (hrv.)
 
Školske novine
Stranica tjednika za odgoj, obrazovanje, znanost i kulturu. - (hrv.)
 
 Udruga odgajatelja dječjih vrtića
Na stranici strukovnog udruženja odgajatelja u dječjim vrtićima nalaze se ideje za rad s predškolcima, akcije udruge, forum. - (hrv.)
 
UNICEF - mreža škola bez  nasilja
 Web stranica UNICEF-ove Mreže škola bez nasilja – foruma koji je osnovan u studenom 2007., s namjerom da okupi škole koje su stekle priznanje 'Škola bez nasilja', ali i svu zainteresiranu stručnu javnost u nastojanju da se smanji vršnjačko nasilje u školama i izvan njih. Mreža, a tako i ova stranica, zamišljena je kao otvoreni forum za komunikaciju i razmjenu iskustava o sprječavanju vršnjačkog nasilja na nacionalnoj i regionalnim razinama. Na stranici su primjeri kreativne izvedbe pojedinih aktivnosti, nove verzije starih radionica i potprograma, nove radionice, aktivnosti i ideje, novi potprogrami.  - (hrv.)

UNICEF-prekini lanac nasilja
UNICEF – ova stranica posvećena zaustavljanju elektroničkog nasilja. Sadrži savjete djeci, mladima, roditeljima i školama o obrani od nasilja preko interneta i mobitela. - (hrv.).

Virtualna referentna zbirka
Stranica knjižnice Instituta Ruđera Boškovića. Sadrži poveznice na sljedeće on line izvore informacija: adresari i imenici, atlasi i karte, almanasi, biografije, enciklopedije, kalendari, kalkulatori i konverteri, kratice, periodni sustavi elemenata, priručnici, rječnici, standardi i patenti, statistike, tezauri, vremenska prognoza.
 
Xplora
Europski portal za edukaciju iz znanosti, namijenjen nastavnicima, učenicima, znanstvenicima - (eng.)

Strani jezici
British Council  - učenje engleskog jezika
 Na stranici se nude besplatni internetski materijali za pomoć odraslima, tinejdžerima i djeci u učenju engleskog jezika: aplikacije za smartfone i tablete te linkovi na stranice za učenje engleskog.- (eng.)
 
UsingEnglish.com - Learning English (ESL) Online
Materijali za učenje engleskog jezika, namijenjeni učenicima i nastavnicima - (eng.)

Vjerski odgoj
Nacionalni katehetski ured