Lovro Lapuh – TUC /aka Time of useful conciousness

Izložba 28.10.2009. - 11.11.2009. Čitaonica i Galerija VN Lovro Lapuh

TUC
aka
Time of useful consciousness
(is an aeronautical term. The time between the onset of oxygen deficiency and loss of consciousness, the brief moments in which a pilot may save the plane)


Danas, kada 21. stoljeće brzim koracima ulazi u povijest, svjedoci smo kako humanost kao opća kategorija vrijednosti rapidno nestaje. Okruženi smo iskrivljenim vrijednostima, zagađeni beskorisnim informacijama i općom površnošću. Izgubljeni ljudi u grčevitom strahu, u suludoj trci prema nejasnom cilju, naša su svakidašnjica. Živimo u globalnom selu, a nismo u mogućnosti realno sagledati širu sliku.
Ne možemo pobjeći od problema i grešaka svijeta u kojem živimo, ali ih, u svojim okvirima, moramo nadvladati i progovoriti o njima.
Što nam je činiti?
Tražim odgovore slikajući. Prvi korak je prihvaćanje vlastite odgovornosti, koju treba združiti sa snagom ambicije; trebamo biti tamo gdje možemo susresti sami sebe, gdje svi naši uzroci i posljedice ukazuju na jasno i ispravno mjesto. Osjećam potrebu ukazati na današnju surovu stvarnost. Zato progovaram kroz slike, koje međusobno sintetiziraju neke probleme u društvu. Vjerujem da slika može brže i direktnije ovladati kognitivnim procesima od kasnijeg pokušaja intelektualiziranja umjetničkog čina. Prema poremećenim vrijednostima u društvu stvaram kritički odmak što u mojem radu izaziva ironični diskurs s namjerom da potakne na razmišljanje
Svjestan sam borbe sa samim sobom. Nju nije moguće izbjeći i istinska opasnost leži, iako to tako ne izgleda, u nepoznavanju sebe, u pomanjkanju čvrstih uporišnih točaka, koje uglavnom ne ovise o vanjskim utjecajima. Gledatelju želim dati mogućnost da iz slike iščita bitne vizualne poruke i uznemirujući komentar na trenutačno stanje u svijetu. Pokušavam zadati emocionalne udarce, ne nudim slatke interpretacije, niti odgovore. Često sam ekscesivan i mogu povesti „suputnika“ na neka neugodna mjesta.
Današnja uloga umjetnosti ne bi trebala biti ugoda oku. Umjetnost treba promatrača uznemiriti i izazvati. Ako umjetnost postoji da bismo bolje razumijeli stvarnost, onda je umjetnost propitivanje mogućnosti.
Može li umjetnost postati konstruktivan element današnjice?
Mediji za ostvarenje tog cilja postoje. Ako ih okrene u svoju korist, umjetnik je u mogućnosti izraziti kritiku, svoj odnos prema svijetu i događajima
Moje se slikarstvo hrani novim medijima napuštajući crtež u korist fotomehaničkih postupaka. Fotografije, odabrane iz današnjeg obilja vizualne prezentacije(časopisi, internet itd.), dokaz su mogućnosti širokog spektra komunikacije s gledateljem. Kod mene se, dakle, primarno radi o slici slike. Podjednako mi je stalo do estetike koliko i do istine, a nadahnuće za moj rad nije samo plod gledanja već plod razmišljanja. Pokušao sam estetski doživljaj i doživljaj vlastite individualnosti ostvariti asocijativnom komunikacijom između slike i promatrača. Danas slikarstvo nameće nove kriterije, ideja je važna i treba je sprovesti u likovnu senzaciju koja je na neki način zahtjevnija nego ikad. Računam na sugestivnost parafraze poruke ili slike.
Umjetnost mora igrati ulogu retoričara o onome o čemu nitko drugi ne želi govoriti. Zato su motivi na mojim slikama provokativne ideje koje traže odgovor i postavljaju pitanja promatraču.
(Lovro Lapuh)


Biografija

Lovro Lapuh rođen je 14. veljače 1979. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo 2007. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Duje Jurića. Od 1998. do 1999. godine radi kao likovni suradnik galerije „Arteria“ u Zagrebu. Osim slikarstvom bavi se i filmom, a od 2002. godine član je dramske skupine „Artefucket“ s kojom ostvaruje niz predstava i tematskih večeri u Zagrebu i Hrvatskoj.
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2008. godine.
Živi i radi.

Kontakt: 091 550 3205
lovro.lapuh@yahoo.com


IZLOŽBE

  • 2009. Izložba recentnih radova članova HDLU-a, Zagreb
  • 2009. Samostalna izložba (Otvoreni prostori), AKC Medika, Zagreb
  • 2008. Samostalna izložba (SMEG), Cekao galerija, Zagreb
  • 2007. Izložba Likovne sekcije DIKK, festivala Viva la Pola, Pula
  • 2007. Grupna izložba; 42. Zagrebački salon
  • 2006. Grupna izložba; 28. Salon mladih u Zagrebu
  • 2005. Grupna izložba; 39. Zagrebački salon
  • 2004. Samostalna izložba, klub „Močvara, Zagreb
  • 2003. Samostalna izložba, klub „Attack“, Zagreb



FESTIVALI

  • 2007. RAF 6 (revija amaterskog filma), režija filma “Poklon“
  • 2006. RESTART 1. festival zagrebačkih umjetničkih akademija, režija filma „Poklon“
  • 2003. FAKI 06 (festival alternativnog kazališnog izričaja) Par jurećih etida Danila I. Harmsa u izvedbi grupe Artefucket
  • 2002. CEST IS D'BEST No.6 (festival kraljeva ulice) - izvođač
  • 2001. s dramskom skupinom „POREMETINI“, pod vodstvom redateljice gđe Dorte Jagić osvojeno 1.mjesto na SKAZ-u (Savez Kazališnih amatera Zagreb) s predstavom „Jelka kod Ivanovih“ Alexandra Vvedenskog



POPIS RADOVA

  1. čl. 173 st. 2 KZ – My surface is reality, mob mentality is actualy the war pedigree
    ulje na platnu, 100 x 120 cm, 2007.
  2. You know one spark is all it takes
    ulje na platnu, 100 x 120 cm, 2006.
  3. Two balls are not enough, you better wake up!
    ulje na platnu, 100 x 120 cm, 2006.
  4. Children it's time for recess, please roll up your sleeves
    ulje na platnu, 100 x 120 cm, 2007.
  5. An eyeblink later, all that remained of me was the breeze of a momentum
    ulje na platnu, 100 x 130 cm, 2009.
  6. Stupid idiots.I hate the rain.I hate people like that, they don't know how wet the rain can get
    ulje na platnu, 100 x 120 cm, 2007.
  7. Hezbolah has invited me to preform
    ulje na platnu, 120 x 100 cm, 2007.
  8. You can not stop us. We have this anthrax. You die now. Are you afraid?
    ulje na platnu, 120 x 140 cm, 2009.
  9.  Bez naziva
    selotejp na najlonu, 120 x 90 cm, 2009.
 

Lovro Lapuh


Lovro Lapuh