Dragan Kordić: Noć

Izložba 05.02.2013. - 22.02.2013. Čitaonica i Galerija VN Dragan Kordić
naslov projekta: Noć
autor projekta: Dragan Kordić
koncepcija projekta: Lara Badurina





Noć

Raditi s noći, sukobiti se s nezamjetnim i prepustiti se nepoznatome; tada započinje ono izvan polja racionalnog. Kako vidjeti i kako se zabilježiti u nečemu što tek naslućuješ? Pitati se o noći i pitati se o neprimijećenom daje odgovor i o onome znanom. Tada opipavaš granice. Tada se nepoznato nakuplja u poznato.

Projekt o noći autora Dragana Kordića formalno je strukturiran u pet cjelina: Ne znam (ciklus slika i tekstualna crtica), Zamišljam (ciklus fotografija i tekstualna crtica), Dišem (video i tekstualna crtica), Govorim (serija skulptura/instalacija i tekstualna crtica) i priče.

Unutar Ne znam i Dišem on bilježi noć, u prvom bez orijentira, pogleda (kvadratni format), a drugom vremena, zadržavajući video (time-lapse) noći, tame i vlastitog disanja unutar konstante (smijem li reći vječnosti?).

U Zamišljam zapisuje prostor šume u tami, iako na taj način dokumentira i sebe kroz kretanje koje postaje krajnje apstrahirano i linearno. Oblikom svjetla daje oblik tami: on stvara granicu gdje se susreću i postoje iracionalno (noć, mrak) i racionalno (svjetlo). Govorim, geometrijska tijela ikosaedri (sastavljeni od 20 trokutastih ploha, 12 vrhova i 30 bridova –grana dužine 1 metar i izrađeni od materijala pronađenog u šumi) mapirani su u obliku zviježđa i postavljeni na područjima kraj Mrzle vodice, Klane i Kamenjaka. Pravilne geometrijske strukture sastavljene od organskog materijala ulaze u proces raspadanja, nestajanja (ili nastajanja?). Govorim se obraća noći i nebu; pomiruje beskonačno (mitsko) i krhko, gdje jedno postaje drugo. Autor na kraju ostavlja još jedan dokument, osobni, dnevnički u formi priče o boravku na teritoriju mita, noći i šume.
Sara Salamon
 
CV
Dragan Kordić
Rođen sam 1988. godine u Sarajevu. Diplomirao sam primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2012. godine, gdje trenutačno živim i radim. Izlagao sam na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U svojim radovima uglavnom se bavim odnosom mitosa i logosa, odnosno funkcioniranjem pojedinca u svijetu u kojem sve više dolazi do podjele između tih dvaju principa kojima je zadaća da se međusobno potvrđuju. Demitologizirano društvo u kakvom živimo dovodi ljude u stanje očaja, jer tehnološki sve više napredujemo, dok smo duhovno izrazito zaostali. Živimo u instant kulturi, a svoju instant dozu duhovnoga ubiremo s weba, zaboravljajući da je stvarnost negdje vani, u pravom smiješku.

Vjerujem da je umjetnost jedan od načina da vratimo mitologiju u društvo i divim se Karen Armstrong koja o umjetnosti kaže: “Roman, kao i mit, uči nas da svijet gledamo drugim očima; pokazuje nam kako se zagledati u vlastitu dušu i kako vidjeti svijet iz ugla koji nadilazi naše vlastite interese. Ako nas profesionalni duhovni vođe ne mogu poučiti mitskome nauku, možda umjetnici i književnici mogu preuzeti tu svećeničku ulogu i donijeti nove spoznaje našem izgubljenom i narušenom svijetu.”
 
 
Kontakt
Dragan Kordić 097 7697224
kordic.dragann@gmail.com
lutonjicatoporko.tumblr.com
 
Lara Badurina 098 85 7717
larabadurina@yahoo.com