Teleologija oblika

Tribina 25.02.2015. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Drugu sezonu ciklusa znanstvenih tribina Eppur si muove započinjemo s tribinom koja je posvećena teleologiji oblika.
"Oblik je nešto o čemu razmišljaju prirodni znanstvenici, arhitekti, dizajneri, umjetnici, inženjeri... Svaka od tih djelatnosti obliku pristupa malo drukčije, svaka u njemu vidi malo drukčiju teleologiju (svrhovitost, razlog za postojanje). Cilj je tribine da se o obliku porazgovara na interdisciplinaran način i da se različiti aspekti funkcionalnosti i "rezonantnosti" oblika razmotre iz perspektiva različitih struka."


Tribina je održana u srijedu, 25. veljače 2015. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.
 
Urednik i voditelj tribine:
Antonio Šiber, Institut za fiziku, Zagreb - (bio)fizičar, istražuje viruse, nanometarske sustave (ugljikove nanocijevi, fulerene, grafen), te mekane biološke sustave. Dobitnik je državne nagrade za znanost (2002). Na poslijediplomskom studiju fizike / biofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu vodi kolegij "Molekularna biofizika".
http://asiber.ifs.hr/

Sudionici tribine:

Idis Turato
, arhitekt; profesor je na studiju arhitekture pri splitskom FGAG-u te gost nastavnik na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnik je niza nagrada; Viktor Kovačić (2003. za dogradnju Tehničkog fakulteta u Rijeci, 2008. za Aulu Pape Ivana Pavla II na Trsatu te 2009. za Dječji vrtić Katarina Frankopan u Krku), Vladimir Nazor i Piranesi Award 2005. za Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan u Krku te Drago Galić 2012. godine za Nest and Cave House u Voloskom. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2006. godine s projektom In Between te 2010. s projektom Pavillion.

Primož Ziherl, Institut Jožef Stefan i Fakultet za matematiku i fiziku (FMF), Sveučilište u Ljubljani - fizičar meke tvari i biofizičar, bavi se tkivima, "mekim" sustavima (koloidima, polimerima, tekućim kristalima) te specifičnim uređenjima meke tvari.
Nedavno je objavio rad u časopisu Nature koji predviđa postojanje dosad nepoznate vrste kvazikristala. Dobitnik je mnoštva nagrada, uključujući i priznanje Američkog fizikalnog društva za poseban doprinos recenziranju znanosti ("Outstanding referee"). Nositelj niza kolegija na FMF-u, uključujući i "Fiziku meke tvari".


Prijedlozi za čitanje:
Više o tribini
http://antoniosiber.org/teleologija_oblika.html



 



Pogledajte video