Postanak života na Zemlji

Tribina 29.04.2015. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola
Treća tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je postanku života na Zemlji.

Postanak života jedno je od onih "vječnih“ pitanja na koja znanost nije, i još ne može naći pravog odgovora. Ipak, u posljednjih pola stoljeća iskristalizirale su se tri temeljne teorije (atmosferska, vulkanska i meteorska), koje podržavaju nova geološka i paleontološka otkrića, a dobrim dijelom i kompjutorske simulacije postanka Zemlje i evolucije planetarnih sustava.
Na tribini je bilo govora o evoluciji života na Zemlji te primjerenosti navedenih teorija u znanstvenom objašnjenju njegovog postanka na našem planetu, a vjerojatno i drugdje u svemiru.

Tribina je održana u srijedu, 29. travnja 2015. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Urednik i voditelj tribine:
dr. sc. Nenad Raos, rođen 1951. u Zagrebu, znanstveni je savjetnik u trajnome zvanju na zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada. Kemičar je koji se bavi teorijskom i bioanorganskom kemijom te molekularnim modeliranjem. Vrlo se intenzivno bavi popularizacijom znanosti. Napisao je više od dvije tisuće znanstveno-popularnih članaka te 12 znanstveno-popularnih knjiga, među kojima i knjigu o potrazi za izvanzemljskim životom (Daleki svjetovi, 1980.). Bio je pročelnik Sekcije za izobrazbu Hrvatskoga kemijskoga društva te osam godina glavni urednik Prirode.

Sudionici tribine: 

prof. dr. sc. Vladimir Bermanec, rođen 1955. u Zagrebu, redoviti je profesor mineralogije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i redoviti član HAZU. Uz mineralogiju bavi se geokemijom te izradama studija utjecaja na okoliš. Autor je dva dodiplomska udžbenika iz mineralogije, a održao je i više znanstveno-popularnih predavanja uz vođenje radionica o mineralogiji za profesore i studente na smotrama Sveučilišta u Zagrebu.  
 
izv. prof. dr. sc. Tihomir Marjanac, rođen je 1953. u Zagrebu, radi na Geološkom zavodu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, na kojem je obnašao dužnost Pročelnika Geološkog odsjeka i Prodekana za nastavu. Bavi se sedimentologijom klastičnih sedimenata, sekvencijalnom stratigrafijom i analizom bazena, a u posljednje vrijeme i meteorskim kraterima. Napisao je stotinjak znanstveno-popularnih članaka te održao više od 150  javnih predavanja. Organizirao je rad sa studentima koji volonterski rade s djecom na promicanju geologije te ljetne škole geologije za djecu školskog uzrasta.


Prijedlozi za čitanje:
O tribini u medijima:
http://www.mvinfo.hr/clanak/tribina-eppur-si-muove-postanak-zivota-na-zemlji
http://lib.irb.hr/web/hr/vijesti/item/1898-eppur-si-muove.html
https://www.facebook.com/besplatnoZG?fref=nf
http://www.croportal.net/kultura/Tribina_Eppur_si_muove_Postanak_zivota_na_Zemlji-3471849



 



Pogledajte video