Capoeira - igra života

Ostalo 18.05.2016. | srijeda Knjižnica Voltino Početak događanja: 17:30
Capoeira je afro-brazilska vještina u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, kroz igru u nenasilnom okruženju. Nastala je fuzijom različitih kultura, a razvili su je afrički robovi u Brazilu kao izraz težnje za slobodom. Njeni afrički korjeni i danas se manifestiraju kroz muziku, pokrete i simboliku u samoj igri.

Nakon abolicije ropstva, capoeira je u različitim vremenskim periodima imala drugačija značenja: bila je vadiaçao (provođenje vremena ne radeći ništa; točnije, nikakav posao); igra lučkih radnika i uličnih prodavača; tajno oružje plesača sambe; okrutna vještina za provođenje političkih ciljeva...

Iako se kroz povijest mijenjala i prilagođavala, sačuvala je svoje glavne karakteristike - uvijek prisutnu mandingu i stav prema svijetu koji je okružuje.

Do danas se razvila u nekoliko pravaca i različitih stilova, no bez obzira na stil, capoeira predstavlja dijalog pokreta, igru nadmudrivanja koja uz ritam i pozitivnu energiju čini svojevrstan ritual modernog doba te vještinu koja razvija cijelo tijelo i briše razlike spola, dobi i rase.

http://www.amazonas.hr/capoeira/index.html