Novi naslovi lipanj - kolovoz 2016

1.
Đokić-Pongrašić, Ana, 1965-
Pjesma za Kasuma = Das Lied für Kasum : Ana Đokić / ilustrirala Andreja Živko ; [na njemački prevela Anke Ludewig]. - Zagreb : Knjiga u centru, 2016. - 23 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Slikovnica - prozor u  svijet)
Pjesma za Kasuma je dvojezično (hrvatski i njemački) napisana slikovnica za najmlađe o životu Roma. Jedan "radni" dan u životu malog Kasuma započinje i završava pjesmom, a između toga se uglavnom živi na ulici, sluša se žamor glasova i uživa u pjesmi svijeta. Slikovnica je vrlo lijepo oslikana i pisana velikim tiskanim slovima. Ana Đokić (tekst) i Andreja Živko (ilustratorica) ostvarile su lijep suživot na stranicama ove  slikovnice.
2.
 Adams, Tom, 1967-
Pokusi : 80 genijalnih znanstvenih pokusa koje možeš isprobati kod kuće / Tom Adams, Thomas Flintham ; [prijevod Dina Morić Bošnjak]. - Zagreb : Profil knjiga, 2016. - [16] str. : ilustr. ; 26x28 cm. - (Zadivljujuća  znanost)
Zbirka pokusa u ovoj je knjizi predstavljena na maštovit i privlačan način, putem interaktivnih prozorčića, iskakalica, kotačića i knjižica. Izvodeći opisane raznovrsne zanimljive pokuse služeći se pri tome uobičajenim predmetima, namirnicama i kemikalijama koji se mogu naći u svakom kućanstvu, djeca će se zabavljati i pri tome otkrivati prirodne zakonitosti iz područja fizike, kemije i biologije. U posebnoj cjelini predstavljena je nekolicina zanimljivih trikova, popraćenih  znanstvenim objašnjenjima.
3.
Akrap-Sušac, Snježana, 1962-
Mala zb(i)rka priča / Snježana Akrap-Sušac, Feodora Gubaš Štifanić ; nacrtala Feodora Gubaš Štifanić. - [Pula] : Medit, 2014. - 30 str. : ilustr. ; 22 cm
Zbirka kratkih priča, sadrži deset priča i dvije pjesme. Pogodne su za djecu predškolskog i mlađeg školskog   uzrasta. Teme su raznolike od priče o knjigočudovištima, tu se nadalje spominju i neustrašive djevojčice, vile, bake, psi, mačke pa čak i žirafe. Sve zajedno tvore priču o hrabrosti, ljubavi prirodi i prijateljstvu.
4.
Biblija za mlade : s predgovorom pape Franje
Biblija za mlade : s predgovorom pape Franje / [glavni urednik Petar Balta] ; [prijevod Franjo Frankopan Velić]. - Split : Verbum, 2016. - 431 str. : ilustr. ; 23 cm
Biblija za mlade sadrži predgovor pape Franje a izbor tekstova iz Biblije Staroga i Novoga zavjeta s komentarima na te biblijske tekstove, plod je zajedničkog rada grupe međunarodno priznatih znanstvenika. U nastajanje knjige uključeni su i sami mladi, tako da se ovdje nalaze i njihova poticajna osobna iskustva i svjedočanstva. Tekst je praćen fotografijama, slikama, crtežima i kartama koji pridonose razumijevanju teksta. U dodatku su kazalo osoba, stvarno kazalo i pregled izdvojenih  biblijskih citata.
5.
Borić, Marijana, 1965-
Faust Vrančić / Marijana Borić ; ilustrirala Dijana Kočica. - Šibenik : Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", 2015. - 47 str. : ilustr. ; 26 cm. - (Knjižnica Lastovanja)
Edukativna slikovnica, objavljena je u povodu četiristo godina od tiskanja djela "Machinae novae" Fausta Vrančića, objavljenog u Veneciji 1615. ili 1616. godine. Uz kratku priču o životu Fausta Vrančića, svestranog renesansnog čovjeka - hrvatskog polihistora, izumitelja, inženjera, filozofa, teologa i jezikoslovca, iznosi se i pregled njegovih djela i dostignuća.
6.
Bouillet, Dejana, 1967-
Kako reći ne / tekst Dejana Bouillet ; ilustracije Antonija Balić Šimrak. - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta,  [2015?].
- [40] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka  Maštopis)
Edukativna slikovnica za djecu i odrasle, nastala je s ciljem stvaranja prilika za uvježbavanje asertivnog ponašanja djece. Asertivno ponašanje podrazumijeva zauzimanje za svoja prava, potrebe, interese i želje bez ugrožavanja prava i potreba drugih ljudi. Jedna od važnih vještina u zauzimanju za sebe jest naučiti kako reći NE. U slikovnici se ukazuje na to kako dijete mora reći NE kad su ugrožena njegova prava, primjerice kad je netko prema djetetu nasilan, prisiljava ga da čini nešto protiv svoje volje, prijeti ili zadire u djetetovu intimnost, a u nekim slučajevima treba reći NE i samome sebi. Slikovnica će i odraslima koji je mogu čitati zajedno s djetetom, pomoći u razvoju samopouzdanja djece, njihovom usmjeravanju na razmišljanje, razvoj i očuvanje vlastitog integriteta i  dostojanstva.
7.
Cindrić, Mijo, 1945-
Didaktika i kurikulum / Mijo Cindrić, Dubravka Miljković, Vladimir Strugar. - 2. izd. - Zagreb : IEP-D2, 2016. - 292 str. : ilustr., graf. prikazi ; 27 cm. - (Udžbenici Sveučilišta u  Zagrebu)
Udžbenik sadrži spoznaje o didaktici i kurikulumu, pritom ih ne poistovjećuje već upućuje na njihove temeljne razlike i pokazuje kako se mogu istodobno koristiti bez suprotstavljanja. U prvom dijelu udžbenika razmatra se didaktika kao samostalna pedagogijska znanstvena disciplina, određujući sam pojam, njezin razvoj, didaktičke teorije, međuovisnost s drugim znanostima te se razmatraju i temeljni didaktički pojmovi. U drugom dijelu prikazana je teorija kurikuluma, njegov razvojni put i nastavna praksa, razlika između kurikuluma, nastavne prakse i didaktike. Objašnjene su sastavnice kurikulumskog plana te važnost filozofije škole na kojem se gladi odgojno-obrazovni sustav uz odgovarajući kurikulum.
8.
Čudesan origami
: [postupan vodič za izradu lijepih papirnih  modela]
Čudesan origami : [postupan vodič za izradu lijepih papirnih modela] / [tekst Jennifer Sanderson] ; [s engleskoga prevela Aleksandra Barlović]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - 96 str. : ilustr. ; 28 cm + papir za origami u   bojama
Priručnik origamija - tradicionalne japanske vještine kreiranja modela od papira, u uvodu sadrži objašnjenja pregiba, baza i legendi a potom donosi korak po korak, ilustrirane upute za izradu likova i predmeta grupiranih u tematske cjeline: Kutije, Igračke, Ukrasi, Praznici, Darovi, Pokretni modeli. U svakoj tematskoj cjelini obrađeno je po šest likova (izuzev darova, kojih je sedam), čija je izrada većinom jednostavna ili srednje zahtjevna. Knjizi je priložen set origami papira.
9.
Debak, Andrea
Kako je jabuka otkrila proljeće / Andrea Debak ; ilustrirala Karin Tancel. - Split : Naklada Bošković, 2016. - [32] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Biblioteka Krijesnice ; 32)
Maštovito ilustrirana slikovnica za djecu vrtićke dobi. Kroz rimu i stih djeca će se upoznati s promjenama koje se događaju u prirodi kada se ona budi iz dugog, zimskog sna. Sve je živo i zaigrano, sve buja, osim mladog stabla Jabuke čija je krošnja još uvijek prazna. Jabuka je zbog toga tužna, nikako da dočeka proljetnu čaroliju na svojim granama. No dogodit će se i ona, iznenada, jednog  jutra.
10.
Francišković, Ivana, 1979-
Prgava Vera / Ivana Francišković Olrom ; ilustracije Gordana Ivković Orlom. - [Karlovac?] : vlast. nakl., 2015. - [28] str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Priče o Smotancima)
Priča za najmlađe o mravljoj zajednici u kojoj žive vrijedni i složni mravi, ali među njima živi i jedna mala Vera i to jako, jako prgava Vera. Prgava i točka. Uporna prgavost i nije baš neka vrlina, stoga su je roditelji na različite načine pokušavali izliječiti. No Vera je bivala sve prgavija. Prgavost joj je obuhvatila cijelo tijelo i više nije mogla hodati, ni piti, ni jesti. Roditelji su u pomoć pozvali i liječnika, ali ni on joj nije mogao pomoći... izliječila ju je   ljubav!
11.
Frank, Anne, 1929-1945
Dnevnik Anne Frank : od 12. lipnja 1942. do 1. kolovoza 1944. / priredili Otto Frank i Mirjam Pressler ; [prijevod s nizozemskoga Svetlana Grubić]. - [Prošireno izd.]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 309 str., [24] str. s tablama : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Zlatna Lađa plus)
Anne Frank pisala je dnevnik od lipnja 1942. do kolovoza 1944. godine, a knjiga njezinih dnevničkih zapisa obavljena je na inicijativu njezina oca 1945. godine, nakon njezine smrti u koncentracijskom logoru u dobi od 15 godina. Potresno je to svjedočanstvo o progonima Židova za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Anne Frank vodila je istovremeno dvije verzije dnevnika, pa je ovo izdanje upotpunjeno odlomcima koji su u prijašnjem bili izostavljeni, čime daje potpuniji uvid u njezin život.
12.
Giraldo, Maria Loretta
Kuc --- kuc --- tko je ovdje? / ideja i tekst Maria Loretta Giraldo ; ilustracije Nicoletta Bertelle ; prijevod Marina Šimunić. - Zagreb : Neretva, 2016. - [22] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Kuku tko  sam?)
"Kuc--- kuc--- tko je ovdje?" malenima će uz pomoć zagonetki odgovoriti na pitanje tko sve živi na drveću. Naslov je to iz serije od četiri slikovnice, tvrdih listova koje su zabavne, poučne i kriju mnoga iznenađenja...rupice za igralice, skrivalice i zagonetke za pogađanje. Vedro, veselo i maštovito ilustrirano, baš za  malene.
13.
Giraldo, Maria Loretta
Kukuriku --- tko ovdje živi? / ideja i tekst Maria Loretta Giraldo ; ilustracije Nicoletta Bertelle ; prijevod Marina Šimunić. - Zagreb : Neretva, 2016. - [22] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Kuku tko  sam?)
Serija od četiri slikovnice za najmlađe. Tvrdih su listova, zabavne, poučne i kriju mnoga iznenađenja...rupice za igralice, skrivalice i zagonetke za pogađanje. Vedro, veselo i maštovito  ilustrirano.
14.
Giraldo, Maria Loretta
Oči za mene / ideja i tekst Maria Loretta Giraldo ; ilustracije Nicoletta Bertelle ; prijevod Marina Šimunić. - Zagreb : Neretva, 2016. - [22] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Kuku tko  sam?)
Kroz rupice na slikovnici proviruju oči, na prvoj stranici se nalazi zagonetka i ako ju ne riješimo, ne znamo kome pripadaju te oči, ali kad okrenemo stranicu, pojavi se lik i odgovor na pitalicu. To je jedna iz serije od četiri slikovnice za najmlađe. Tvrdih su listova, zabavne, poučne i kriju mnoga iznenađenja... rupice za igralice, skrivalice i zagonetke za pogađanje. Vedro, veselo i maštovito ilustrirano.
15.
Giraldo, Maria Loretta
U noći --- kuku / ideja i tekst Maria Loretta Giraldo ; ilustracije Nicoletta Bertelle ; prijevod Marina Šimunić. - Zagreb : Neretva, 2016. - [22] str. : ilustr. ; 19 cm. - (Kuku tko  sam?)
Slikovnica skrivalica, s rupicama za igru i puna zagonetki za pogađanje..."Ku..ku , tko se skriva na stranici?" - otkrijte u zajedničkoj igri s mališanima u ovoj veseloj i zabavnoj slikovnici punoj iznenađenja i lijepo ilustriranoj.
16.
Gjurković, Tatjana
Kad je ljut, nilski konjić grize / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio,   2015.
- [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje)
U sklopu edukativnog niza od četiri slikovnice koje problemski obrađuju ljutnju i njene manifestacije kod djece starije od dvije godine, ova se odnosi na neprihvatljivo agresivno izražavanje te emocije. U priči, nilski konjić je ugrizao tigrića koji se krenuo igrati novom konjićevom loptom baš u trenutku kad je to isto poželio i on sam. Mudra sova će se ponovo pokazati kao dobar savjetnik, te im objasniti važnost dijaloga kako bi se izbjegao fizički konflikt. Savjeti za roditelje nalaze se na kraju slikovnice, a obuhvaćaju konkretne i praktične upute kako da dijete regulira ljutnju na društveno prihvatljiv način.
17.
Gjurković, Tatjana
Kad je ljut, zeko se ozlijedi / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje)
Ova edukativna slikovnica bavi se dječjim izražavanjem ljutnje kroz jedan od četiri obrasca ponašanja –  samopovređivanjem. Autorice su psihologinje s višegodišnjim praktičnim iskustvom, a jednostavna priča prati zeca koji se ozlijedio nakon što se naljutio jer se druge životinje nisu htjele igrati s njim. U ovoj problemskoj situaciji dolazi do   nakupljanja negativne energije i njenim neadekvatnim, i po druge, štetnim izbacivanjem. Slikovnica pripada serijalu koji problematizira emociju ljutnje kod djece starije od dvije godine. Na kraju se nalazi dodatak sa savjetima za roditelje.
18.
Gjurković, Tatjana
Kad je ljuta, macu boli trbuh / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje)
Problemska slikovnica koju su napisale diplomirane psihologinje dio je serijala u čijem je fokusu dječja ljutnja i   problematično izražavanje te emocije. Potiskivanje ljutnje, uslijed čega se posljedično javlja fizička bol, tema je kojom se bavi priča o mački koja nije znala kako verbalizirati svoje frustracije i ljutnju što ih je izazvala raspjevana golubica. Do razriješenja dolazi savjetom mudre sove, pa nestaju i psihosomatske tegobe u mačkinu trbuščiću. Na samom kraju nalazi se dodatak za roditelje koji će im omogućiti bolji uvid u razumijevanje djetetova ponašanja. Slikovnica je namijenjena djeci starijoj od dvije godine.
19.
Gjurković,
Tatjana
Kad je ljuta, vjeverica ne sluša / Tatjana Gjurković i Tea Knežević ; ilustracije Jelena Brezovec. - Varaždin : Evenio, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za   roditelje)
Problemski postavljen zaplet ove slikovnice odnosi se na otpor i protivljenje djece postavljenim granicama. Priča tematski pripada ciklusu o dječjoj manifestaciji ljutnje, a glavna junakinja, vrlo živahna vjeverica koja voli neoprezno skakati po drveću, ne prihvaća i ljuti se na dobronamjerne opaske svojih prijatelja zabrinutih za njenu sigurnost. Pametna sova ponovo će se uplesti u razrješenje problema i objasniti vjeverici kako je ponekad utvrđivanje granica potrebno u svrhu zaštite. Dijalozi su prilagođeni svakodnevnom životu djeteta što uvelike utječe na usvajanje poante, a unutar savjetnika za roditelje izneseni su prijedlozi kako reagirati u navedenim  situacijama.
20.
Glazzard, Jonathan
Kako poučavati : [priručnik za odgojitelje, učitelje i nastavnike] / Jonathan Glazzard, Neil Denby, Jayne Price ; s engleskoga prevela Simona Štorga. - Zagreb : Educa, 2016. - 220 str. : graf. prikazi ; 24 cm. - (Educa ;   91)
Priručnik namijenjen odgajateljima, učiteljima i nastavnicima koji se pripremaju poučavati djecu i učenike u ustanovama za predškolski odgoj, ali i u osnovnim i srednjim školama. Uvodi nova promišljanja o poučavanju, obogaćene primjerima i savjetima kako uspješno rješavati praktične probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu. U knjizi su obrađene brojne teme: kako promatrati nastavu, koje su odgovornosti učitelja, kako održavati disciplinu i upravljati razredom, kako djelotvorno planirati nastavu i vrednovati učenička postignuća, kako uvesti novu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u rad, kako se nositi s radnim opterećenjem i njegovati suradničke odnose, kako se ponašati izvan škole i još brojna druga pitanja.
21.
Grimm, Jacob, 1785-1863
Grimmove bajke za male i velike / [priredio] Philip Pullman ; s engleskoga prevela Snježana Husić. - Zagreb : Vuković & Runjić, 2015. - XXVI, 385 str. ; 23 cm
Prijevod pedeset i tri priče iz Grimmovih bajki za male i velike, prvi puta objavljenih 1812. godine, engleskog pisca Philipa Pullmana. Od bajke Kralj žabac ili željezni Henrik, preko najpoznatijih poput Matovilke, Ivice i Marice, Pepeljuge, Crvenkapice i Trnoružice, sve do Zlatnog ključa. Svaku bajku prati Pullmanova bilješka, koja osim njegovog osobnog komentara uključuje i tko ju je ispripovijedao Grimmovima ili koje sve verzije priče postoje. Samim pričama prethodi Pullmanov pogled na rad i popis literature, dok je na kraju knjige tekst prevoditeljice na hrvatski jezik, Snježane Husić.
22.
Hidalgo, Pablo
Star wars : Sila se budi : vodič kroz film / Pablo Hidalgo ; [prijevod Duško Čavić]. - Zagreb : Egmont, 2015. - 78 str. : ilustr. ; 31 cm
30 godina od dramatičnih događanja i pobjede Pobunjeničkog saveza nad zlim Galaktičkim carstvom prikazanih u filmu „Povratak Jedija“, počinje nova borba za vlast. To je tema filma „Sila se budi“, a ovaj bogato ilustrirani vodič kroz film, pruža uvid u prikazana događanja, likove, stvorenja, planete i tehnologiju. Kazalo pomaže snalaženju u tekstu.
23.
Holcer, Renata, 1948-
Svila, boje, kist : jednostavni načini bojenja svile / Renata Holcer ; fotografije Renata Holcer i Dinko Medved. - Sisak : Pasija-Art, 2015. - 84 str. : ilustr. ; 21 cm
Autorica se slikanjem na svili bavi već dvadesetak godina i u tom periodu održala je desetak izložbi. Ovaj priručnik je napisan jednostavno i jasno, a kratka pravila vode čitatelja kroz sve etape oslikavanja svile koji su i podržani fotografijama.
24.
Horvat, Nada, književnica, 1947-
Mjesečevoj zaručnici govori car / Nada Horvat ; ilustrirala Ines Vlašić. - Zagreb : Algoritam, 2015. - [32] str. : ilustr. ; 23x30 cm. - (Biblioteka Arboretum Electa : najljepši izdanci svjetske književnosti za  mlade)
Maštoviti, razigrani stihovi začinjeni snovima. U njima ćemo sresti cara koji voli pričati, puža koji je volio ružu i vranu koja je letjela svijetom tražeći sandale na sve strane. Upoznat ćemo i zelenog zmaja koji je odlučio već u devet u krevetu biti i vilu koja se zaljubila u krokodila bez stila. U stihovima se krije recept za poljupce zmajske, pismo jedne "modemačke" i još, za svakoga ponešto.
25.
Hoy, Anita Woolfolk, 1947-
Edukacijska psihologija / Anita Woolfolk ; urednica hrvatskog izdanja Izabela Sorić ; [prijevod Andreja Bubić]. - Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. - XXVIII, 608 str. : ilustr. ; 28  cm
Knjiga obrađuje tri velike teme kojima se bavi edukacijska psihologija: učenike (njihov kognitivni razvoj i   jezik, samopoimanje, socijalni i moralni razvoj, razlike među učenicima i potrebe učenja), učenje i motivaciju (biheviorističke i kognitivističke poglede na učenje, složene kognitivne procese; znanost o učenju i konstruktivizmu, socijalno-kognitivističke poglede na učenje i motivaciju u učenju i poučavanju) te poučavanje i vrednovanje. Knjiga je namijenjena profesionalcima i onima koji će se tek uključiti u rad u obrazovnom sustavu, savjetovanju, logopediji, psihologiji kao i onima koje samo zanima učenje i poučavanje. Cilj joj je prikazati načine na koje se informacije i ideje iz istraživanja edukacijske psihologije mogu primijeniti u rješavanju svakodnevnih problema poučavanja. Donosi brojne primjere, studije slučaja i praktične savjete iskusnih učitelja i nastavnika.
26.
Huseinović, Kašmir, 1961-
Jedan, dva, tri / Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik. - Zagreb : Dječja knjiga, 2015. - [10] str. : ilustr. ; 20   cm
Jedan, dva, tri...nauči brojati i ti! Malena, vesela slikovnica za najmlađe, koja će im olakšati susret s brojevima i pomoću duhovitih ilustracija podučiti ih brojanju.
27.
Husić, Snježana,
1969-
Kontesa Barica --- ili kako se živjelo prije tristo godina / Snježana Husić i Marijana Jelić. - Zagreb : Planetopija, 2015. - [26] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Biblioteka Dodo)
Maštovito ilustrirana slikovnica za djecu predškolske dobi u kojoj će oni naučiti kako se živjelo u starom Zagrebu prije tristo godina. Upoznat će mladu Baricu Cintek, udovicu, koja je, kao i većina žena tada, teško radila i zarađivala za život. Bilo je to vrijeme kada nije bilo tramvaja, električne struje, nebodera ni televizije. Putovalo se jašući na konjima, magarcima i mazgama. Ljudi su se bavili trgovinom i zanatima od kojih su danas mnogi izumrli. Nije bilo hladnjaka pa će djeca naučiti kako su čuvali hranu i čime su se hranili. Nije bilo ni šibica za zapaliti vatru, a vatra je gorjela u svakoj kući pa je često dolazilo do požara. Barica je bila pekarica i piljarica, prodavala je hranu na tržnici. Bila je lijepa i mnogi su joj se udvarali. No ljepota je mnogim ženama stvarala neprilike, pogotovo ako su bile vrijedne i poštene. Ako su se kome zamjerile vrlo lako su proglašavane vješticama. Tako je i Barica bila optužena da je vještica. Srećom, oslobođena je.
28.
Imanova, Nina
Dan za slatko / napisala Nina Jimanova ; autor zamisli i likova O. Kuzovkov ; umjetnici I. Trusov ... [et al.] ; urednica Karla Bareta Grgić ; prijevod Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2016. - 24 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maša i  Medvjed)
Još jedna zabavna i duhovita pustolovina za najmlađe o Maši i Medvjedu (poznatim animiranim likovima). Dok je Medvjed spremao staklenke za zimnicu, Maša je pojela svo voće, a potom i sama završila u staklenki. Slijedi još niz duhovitih zgoda koje završavaju slasnim i finim ručkom koji je skuhala Maša.
29.
Johnson, J.J., književnica, 1973-
Ova djevojka je drukčija / J. J. Johnson ; [prevela s engleskoga Sandra Mlađenović]. - Zagreb : Algoritam, 2016. - 215 str. ; 24 cm
Ovaj roman za mlade na drugačiji način prikazuje odrastanje, školu i prva prijateljstva. Evie je djevojka čiji je odgoj bio u najmanju ruku neobičan – preskočila je prve godine u školi, umjesto čega je imala privatne kućne poduke, a njena liberalna majka učila ju je da bude samostalna, samouvjerena, kreativna i slobodoumna. S druge strane, Evie ništa ne zna o „običnim“ stvarima kojima su okupirani njeni vršnjaci, ali to će se uskoro promijeniti – krenuvši u školu, steći će prijatelje, upoznati školske spletke, zadirkivanja, tulume i prva zaljubljivanja, ali i svojim neobičnim karakterom snažno utjecati na ljude oko sebe.
30.
Kadum-Bošnjak, Sandra
Darovitost u nastavi / Sandra Kadum i Dejan Hozjan. - Pula : Sveučilište "Jurja Dobrile", Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, 2015. - 263 str. : graf. prikazi ; 24  cm
Iznimno je važno pitanje kako najbolje i najučinkovitije odgojiti i obrazovati darovite pojedince. Autori ove monografije naglašavaju važnost profesionalnih kompetencija učitelja, kako identificirati darovite učenike, poticati razvoj njihovih sposobnosti, objašnjavaju ulogu obitelji i daju prikaz temeljnih pravaca i najpoznatijih istraživanja o darovitosti. Također, navode i suvremene sustave učenja i poučavanja (npr. programirana, heuristička, projektna, istraživačka, egzemplarna nastava i sl.)
31.
Katačić Kožić, Erika
Medvjedica Marta i šareni planinski čaj / napisala Erika Katačić Kožić ; ilustrirala Valentina Supanz Marinić. - Zagreb : Ibis grafika, 2016. - [40] str. : ilustr. ; 24x28  cm
Slikovnica za najmlađe, s velikim tiskanim slovima. Mama medvjedica i njezino mladunče Marta, bude se iz zimskog sna i kreću u potragu za hranom. Šeću šumom, beru bobice i uživaju u cvijeću i proljeću. Puno vremena provode igrajući se i učeći i tako čisto slučajno otkrivaju i planinski čaj!
32.
Kiperi
Kiperi. - Rijeka : Leo-Commerce, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 14x22 cm. - (Super  vozila)
Serija slikovnica za najmlađe o vozilima s ugrađenim kotačima, pa se slikovnice nakon čitanja mogu i provozati po stanu. Kiperi su vozila koja su velika pomoć radnicima na gradilištima. Postoje manji i veći i prevoze teške terete. Osim "Kipera" u istom serijalu možete naći i  sljedeće naslove: "Rovokopači", "Traktori", "Vatrogasna  kola".
33.
Kovač, Denis, 1967-
Ajde mi čitaj / [tekst i ilustracije] Denis Kovač. - Sveta Nedelja : vlast. nakl., [2015?]. - 31 str. : ilustr. ; 31   cm
Zbirka od šesnaest pjesama u stihovima i rimi nadahnuta je obiteljskim životom i dječjom igrom. Toplo i iskreno autor progovara o obiteljskoj svakodnevici, gdje okruženi pažnjom i ljubavi mame i tate, odrastaju jedan dječak i dvije djevojčice da jednoga dana postanu veliki i sretni ljudi. Pjesme, od kojih su neke uspavanke, namijenjene su čitanju naglas djeci mlađe i starije predškolske dobi. Knjiga je oplemenjena razigranim autorovim ilustracijama i dječjim ctežima.
34.
Kramarić,
Marinko
Sigurnost djece na igralištima prema hrvatskim normama i propisima : priručnik za projektiranje, proizvodnju, ugradnju, održavanje, upravljanje i korištenje dječjih i sportskih prostora za igru / Marinko Kramarić. - Zagreb : Centar za kvalitetu i sigurnost, 2016. - 80 str. : ilustr. ; 25  cm
Na temelju višegodišnjeg iskustva inspektora za godišnje preglede igrališta autor je napisao priručnik koji se bavi temama projektiranja, proizvodnje, ugradnje, održavanja, upravljanja i korištenja dječjih i sportskih prostora za igru, kako bi se povećala sigurnost djece i bila u skladu s hrvatskim propisima i normama.
35.
Kreativna radionica 2 : od tijesta, perlica, drva, kartona, tjestenine - -  -
Kreativna radionica 2 : od tijesta, perlica, drva, kartona, tjestenine - - - / [urednik Miro Božić] ; [prevela Nevenka Fabijanić]. - Rijeka : Naklada Uliks, 2016. - 152 str. : ilustr. ; 28  cm
Knjiga sadrži upute o izradi nakita, igračaka, ukrasa, likova, uporabnih predmeta i kolaža od raznih materijala (slanog tijesta, tjestenine, drva, kartona i perlica ) i u različite svrhe. Poglavlja su: Slano tijesto: tehnike, modeli, boje, Tjestenina kao umjetnički izričaj, Stvoriti proljeće: jaja, cvijeće i vaša mašta (u ovom poglavlju riječ je o uratcima vezanima za Uskrs), Narukvice: opletene, pozlaćene, drvene, papirnate i ne samo one i Nizanje i pletenje perlica kako biste stvorili narukvice, ogrlice, ukrase, cvjetove… U  dodatku je 20 zagonetaka. Knjiga je bogato ilustrirana.
36.
Kukci : zabava sa šablonama!
Kukci : zabava sa šablonama! / s engleskog prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - [10] str. : ilustr. ; 22 cm
Knjiga sadrži petnaest višekratnih šablona likova raznih kukaca: letećih, vodenih, noćnih, puzavih i gmizavih. Opisano je kako se te šablone koriste za izradu crteža, kolaža, ukrasa, nakita i igračaka od raznih materijala.
37.
Kušec,
Mladen, 1938-
Moja prva knjiga životnih vrijednosti / Mladen Kušec. - Rijeka : Extrade, 2016. - 128 str. : ilustr. ; 23   cm
Novinar, radijski voditelj, pjesnik... omiljeni dječji pisac donosi nam još jednu knjigu za najmlađe u kojoj iznosi životne mudrosti koje je kao što sam kaže, naučio od djece. Knjiga sadrži osam jednostavnih i poučnih pričica, a neki od naslova su: Priča o neurednom razredu, Priča o sendviču za dvoje, Priča o najboljim prijateljicama, Priča o cvijeću i strpljivoj djevojčici...
38.
Lovrak, Mato, 1899-1974
Vlak u snijegu / Mato Lovrak ; [ilustracije Niko Barun]. - 6. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 124 str. : ilustr. ; 19 str. - (Biblioteka Mato Lovrak za  mlade)
Ovaj nezaobilazan naslov školske lektire napisan je 1931. godine. Autora, tada mladog učitelja, na pisanje je potaknuo stvaran događaj. U romanu je riječ o djeci Velikog sela koja sa svojim učiteljem odlaze na izlet u grad, a na povratku kući, zahvaljujući zajedništvu uspijevaju spasiti vlak iz snježnog nanosa. Roman je strukturiran u obliku pitke, djeci bliske proze koja se odlikuje jednostavnom i dinamičnom fabulom. Po knjizi je snimljen i igrani film.
39.
Lovrenčić, Sandra
Međupredmetni sadržaji poduzetništva kao poticaj novom kurikulumu u osnovnim školama : priručnik za osnovne škole
/ autori Sandra Lovrenčić, Zdravko Tkalec ; uredio Vitomir Tafra. - Samobor : Udruga Inicijativa ; Zagreb : Privatna  gimanzija i ekonomska škola Katarina Zrinski, 2015. - 87 str. : ilustr. ; 24  cm
Projekt „Međupredmetni sadržaji poduzetništva kao poticaj novom kurikulumu u osnovnim školama“ proveden je kao pilot- projekt u tri škole, uvodeći u nastavu određene poduzetničke sadržaje s ciljem učeničkog stjecanja dijela poduzetničke kompetencije. Priručnik je tiskan u okviru projekta „Udruge u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini  2014./2015.“.
40.
Majhut, Berislav, 1956-
U carevoj misiji ili Sto godina čudnovatih nezgoda / Berislav Majhut. - Zagreb : Artresor naklada, 2016. - 326 str. : ilustr.
; 25 cm. - (Raspon ; knj. 4)
„Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ najviše je objavljivan hrvatski dječji roman koji je svoju stotu obljetnicu dočekao uz   gotovo dvjesto izdanja. Knjiga je rezultat autorovog dugogodišnjeg istraživačkog rada, a opisuje obiteljske, društvene i povijesne okolnosti početkom 20. stoljeća i nakladničke okolnosti zbog kojih je kritičko izdanje romana objavljeno tek cijelo stoljeće kasnije. Autor donosi pregled dosadašnjih izdanja romana i recenzija te se bavi njegovim vrsnim određenjem, no dotaknuo se i čitatelja romana, cenzure, izvedenih dramatizacija i prikazao povijest ilustracije u različitim izdanjima. U zadnjem poglavlju opisana je manifestacija „Hlapić 2013.“, kojom je diljem Hrvatske i svijeta obilježena velika godišnjica ovog klasika.
41.
Mali iločki zavičajni rječnik
Mali iločki zavičajni rječnik / skupina autora 4b. razreda OŠ Julija Benešića ; uredila Marija Čobanković. - Ilok : Gradska knjižnica i čitaonica : Osnovna škola "Julije Benešić", 2015. - [46] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Suncokret ; 003)
Mali iločki zavičajni rječnik nastao je iz dvogodišnjeg učeničkog pothvata IVb razreda OŠ Julija Benešića iz Iloka i njihove vrijedne učiteljice Marije Čobanović. Fond s više od 400 leksičkih jedinica pripada zavičajnom govoru štokavskog narječja, poznatom i kao iločki govor. Namijenjen je prije svega učenicima, popularizatorima etnokulture, a može poslužit i ponekom turistu, koji želi posjetiti lijepi iločki kraj.
42.
Međunarodna znanstvena konferencija Od čudnovatog do čudesnog (2013 ; Zagreb, Slavonski   Brod)
"Šegrt Hlapić" od čudnovatog do čudesnog : zbornik radova / urednici Berislav Majhut, Smiljana Narančić Kovač i Sanja Lovrić Kralj. - Zagreb : Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti ; Slavonski Brod : Matica hrvatska Ogranak Slavonski Brod, 2015. - 826 str. ; 24 cm
Zbornik radova o romanu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" i srodnim temama sadrži većinu radova s međunarodne znanstvene konferencije održane povodom stote obljetnice objavljivanja toga djela. Nakon uvodnih razmatranja predstavljaju se radovi grupirani u tri tematske cjeline. Cjelina "O Hlapiću" uključuje radove koji istražuju djelo iz različitih aspekata, prema temi i istraživačkom pristupu (kritičko teorijske perspektive, povijesne perspektive, stilski i jezični aspekti, prijevodi, Hlapićeve preobrazbe). Cjelina "S Hlapićem" obuhvaća radove koji su romanu pristupili s pedagoškog stajališta i istražili pitanja iz aspekta metodike nastave jezika i knjiženosti. Treća cjelina, "Oko Hlapića", sadrži radove o Ivani Brlić Mažuranić i književnopovijesnom kontekstu, radove o "Pričama iz davnine" i radove o koji o temama povezanima s glavnom temom ove publikacije govore na specifičan način.
43.
Miljak, Arjana
Razvojni kurikulum ranog odgoja : model Izvor II : priručnik za odgojitelje i stručni tim u vrtićima / Arjana Miljak. -   Zagreb
: Mali profesor, 2015. - 80 str. ; 24 cm + 1  CD-ROM
Povezivanje kurikularne teorije i prakse, cilj je istraživanja što ga je u suradnji s vrtićem Izvor u Zagrebu željela postići autorica, koja se sličnim pristupom bavila u još dvjema svojim knjigama, iz 1996. i 2009. Otkrivajući nam novine koje su na području ranog odgoja donijela suvremena istraživanja, ona ističe da su te novine rezultat promjena u pristupu istraživanju, njegovoj demokratizaciji, uključivanju sve više zainteresiranih, posebice odgojitelja, ali i roditelja, u taj proces. Nekada se smatralo da se ono što je napisano (propisano) jednostavno primjenjuje u praksi, i to svugdje na isti način, a sada se čudimo takvoj uniformnosti, svjesni da će svatko na svoj način - prema svojim mogućnostima, uvjetima, tradiciji, kulturi - kurikularne koncepcije prevesti (provesti i primijeniti) u  praksu.
44.
Mindoljević-Drakulić,
Aleksandra, 1969-
Školska fobija / Aleksandra Mindoljević Drakulić. - Zagreb : Medicinska naklada : FF press, 2016. - XVI, 134 str. ; 22 cm. - (Biblioteka Priručnici)
Ovaj priručnik nastao je kao rezultat grupnih i individualnih intervencija autorice, školske psihologinje, s djecom, mladima, njihovim roditeljima i nastavnicima, sa ciljem pružanja pomoći u slučajevima raznih vrsta školskih strahova. Sintetizirajući dinamski i bihevioralni pristup u psihologiji, autorica daje teorijske okvire i empirijske spoznaje, kao i konkretne smjernice suočavanja s pretjeranim dječjim strahom od škole, anksioznošću, sramom itd.
45.
Molnar,
Ferenc, 1878-1952
Dječaci Pavlove ulice / Ferenc Molnar ; preveo s mađarskoga Neven Ušumović ; ilustrirao Dušan Gačić. - 2. izd. u ovoj biblioteci. - Varaždin : "Katarina Zrinski", 2014. - 201 str. : ilustr. ; 22 cm. - (ABC  biblioteka)
Jedan od najljepših dječjih romana o prijateljstvu, hrabrosti i životnoj okrutnosti. Radnja se odvija u srcu Budimpešte, mađarskom velegradu, gdje nema dovoljno prostora za igru. Komadić zemljišta između visokih zgrada postaje mjesto događanja. Pratimo borbu dječaka Pavlove ulice i "Crvenih košulja" za taj mali komadić zemlje koja podsjeća na ratne igre koje vode odrasli. Knjiga je opremljena metodičkim  instrumentarijem.
46.
Moser, Erwin, 1954-
Fantastične priče za laku noć / Erwin Moser ; [prevela i uredila Dunja Flegar]. - Zagreb : Planet Zoe, 2016. - 124 str. : ilustr. ; 24 cm
Autorska zbirka priča nastavlja vedru i maštovitu maniru pisanja austrijskog dječjeg pisca i ilustratora. Glavni junaci, životinje raznolikih vrsta, oblika i veličina, lete, istražuju, kližu, putuju, čitaju, skijaju, izmišljaju nove izume, druže se i međusobno si pomažu. Iako pomalo zafrkantske i neobične, svaka priča nosi vrijedne poruke uzajamnog uvažavanja, poticanja, afirmacije. Bajkovitost priča ogleda se i u ilustracijama s puno detalja i kolorita. Autor je višestruki dobitnik nagrada, te prvi pisac i ilustrator u Austriji kojem je posvećen muzej s namjenom prezentiranja njegova opusa.
47.
Narančić Kovač, Smiljana, 1957-
Jedna priča - dva pripovjedača : slikovnica kao pripovijed / Smiljana Narančić Kovač. - Zagreb : Artresor naklada, 2015. - 447 str., [1] list s tablom : graf. prikazi ; 25 cm. - (Raspon ; knj.  3)
Slikovnica, iako naoko jednostavna i pristupačna, slojevito je književno djelo i fokus dugogodišnjeg istraživanja autorice. Iako se slikovnica uklapa u osnovni model pripovijedi (koju čine priča i diskurs), ona nema samo jednog – već istovremeno i vizualnog i verbalnog pripovjedača. Autorica je stoga navela teorijska polazišta i istraživanja te detaljno prikazala pripovjedna svojstva diskursa i pripovjedne perspektive. Na kraju knjige nalazi se popis literature, kazalo primjera i sažetak na engleskom jeziku.
48.
Nunes, Sandra, 1976-
Izrada prirodnih sapuna / Sandra Nunes ; [fotografije Dorijan Šipuš]. - Zagreb : Pasija-Art, 2015. - 83 str. : ilustr. ; 24   cm
Praktičan priručnik bogato je ilustriran i detaljan u opisivanju tehnika i materijala potrebnih za samostalnu izradu prirodnih sapuna. Na kraju je autoričin izbor deset recepata sapuna: sapun od zelene gline, sapun s pčelinjim voskom, sapun od jojobe, sapun od avokada, sapun od bademovog ulja…
49.
Oprez, radovi!
Oprez, radovi! / autor zamisli i likova O. Kuzovkov ; umjetnici I. Trusov ... [et al.] ; urednica Karla Bareta Grgić ; prijevod Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2016. - 24 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maša i  Medvjed)
Serijal slikovnica s poznatim likovima iz vrlo popularnog ruskog animiranog filma u nastavcima, o nestašnoj djevojčici Maši i dobroćudnom Medvjedu. U ovom naslovu Maša i Medvjed obnavljaju njegov stan. Maša u želji da mu pomogne poziva i druge šumske životinje. Zajedno su obojili strop, nalijepili nove tapete... u svakom slučaju bila je to obnova za pamćenje.
50.
Ozdravi što prije
Ozdravi što prije / autor zamisli i likova O. Kuzovkov ; umjetnici I. Trusov ... [et al.] ; urednica Karla Bareta Grgić ; prijevod Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2016. - 24 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maša i  Medvjed)
Maša i Medvjed uvijek su u nekim novim pustolovinama. U ovom naslovu Medvjed se pretvara da je bolestan, a Maša ga njeguje. Zabavna priča za mališane iz popularnog serijala s likovima iz vrlo popularnog ruskog animiranog filma u nastavcima, o nestašnoj djevojčici Maši i dobroćudnom Medvjedu.
51.
Palacio, R. J.
Čudo / R. J. Palacio ; s engleskog prevela Tamara Kunić. - Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. - 321 str. ; 24   cm
August je u mnogočemu sasvim običan desetogodišnjak: vozi bicikl, igra se loptom, voli jesti sladoled. Ali nešto ga razlikuje od drugih: rođen je s teškom deformacijom lica zbog koje ima vrlo malo prijatelja, ne ide u školu i svakodnevno se suočava sa čuđenjem, nevjericom i gađenjem na licima ljudi koji ga ugledaju. Pa ipak, August ne bježi od života: iako svjestan svoje posebnosti, on je razigran, veseo, pametan dječak čiji je glavni zadatak steći nove prijatelje i pokazati im da je mnogo više od neobičnog lica.
52.
Pašagić, Blanka, 1948-
Huf u knjižnici / Blanka Pašagić ; [ilustracije Arnel Millos]. - Zagreb : Webstilus klub, 2015. - 80 str. : ilustr. ; 21   cm
Priča o ljubavi prema papirnatim knjigama i svojevrstan hommage knjižničarima koji s puno ljubavi nastoje potaknuti mlade na čitanje i druženje s knjigom. Kraći je to roman Blanke Pašagić namijenjen djeci mlađeg školskog uzrasta koji pod svojom površinom krije mnoge trajne pouke, a ujedno odaje počast knjižnicama, knjigama i ljudima koji rade u njima.
53.
Pavličić, Pavao, 1946-
Dobri duh Zagreba / Pavao Pavličić. - 11. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 251 str. ; 20 cm. - (Izabrana djela Pavla Pavličića ; kolo 1, knj. 1)
Zbirka kriminalističkih priča prvi je puta objavljena 1976. godine kada se pisalo prema tzv. modelu fantastike. Upravo literarno-povijesni kontekst objašnjava misterij koji prodire u priče upravo u trenutku kada se čitatelju učini kako je sve u redu i da se sve odvija logikom svakodnevnoga života. Priče redovito započinju snažnim intrigantnim rečenicama koje odmah zaokupljaju čitateljevu pozornost, likovi su na prvi pogled obični ljudi iz svakodnevnoga života, zločin se zbiva u realistički oslikanome ambijentu, a do njega dovode razumljivi motivi...
54.
Pavličić, Pavao, 1946-
Trojica u Trnju / Pavao Pavličić ; [ilustracije Niko Barun]. - 6. izd. u ovoj biblioteci. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 181 str. : ilustr. ; 19 cm. - (Biblioteka Pavao Pavličić za mlade)
Dječji roman kriminalističkog sadržaja o nestanku jednog dječaka iz zajedničkog susjedstva i potrazi dvojice prijatelja za njim, zanimljiv je lektirni naslov za djecu mlađeg školskog uzrasta. Pritom dječaci koriste maksimum snalažljivosti, razmišljanja i zaključivanja, po uzoru na junake iz američkih detektivskih filmova. Kroz cijeli se roman proteže nit humora, naročito u opisu dječaka i prikazu ponašanja odraslih. Zašto je autor odabrao zagrebačku četvrt Trnje za mjesto događanja objašnjava nam sam: "... šaljući svoje junake u Trnje, poslao sam ih u dio grada koji najviše volim, da tamo dožive nešto što će biti opasno kao ime te četvrti i ugodno kao život u  njoj."
55.
Pilkey, Dav, 1966-
Kapetan Gaćeša i najezda nevjerojatno zločestih teta kuha iz svemira (popraćena kasnijim napadom podjednako opakih kantinskih zombija-bezveznjaka) / Dav Pilkey ; [preveo Predrag Raos]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 141 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Biblioteka Kapetan Gaćeša)
Treći nastavak i već drugo izdanje duhovitih zgoda i nezgoda kapetana Gaćeše - lika kojeg su stvorili Darko i Marko, dva najbolja prijatelja, od kojih jedan piše, drugi riše. Junak nad junacima, u ovom nastavku nakon što je sredio strašne i zločeste zahode-laprdala, sad se mora boriti s tri golema krakata svemirska bića. Obilje akcije i brdo ludorija, jamče vam zabavu i smijeh!
56.
Rasfeld, Margret, 1951-
Škole se bude / Margret Rasfeld, Stephan Breidenbach ; [prijevod Nikolina Palašić]. - Split : Harfa, 2015. - 159 str. ; 21 cm. - (Knjige koje vole djecu)
Knjiga predstavlja inicijativu Škola se budi čiji je cilj stvaranje škola budućnosti u kojima se povezuju učitelji i nastavnici, roditelji, školska uprava i učenici. Takve škole bile bi mjesta zajedništva na kojima se razvija potencijal i gradi srce te mjesta koja povezuju, a ne izdvajaju. Učenici sami oblikuju svoje zajednice učenja, što ih priprema da kasnije samostalno oblikuju i utječu na svoju budućnost.
57.
Ribice, ulovi se
Ribice, ulovi se / autor zamisli i likova O. Kuzovkov ; umjetnici I. Trusov ... [et al.] ; urednica Karla Bareta Grgić ; prijevod Mladen Martić. - Zagreb : Egmont, 2016. - 24 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Maša i  Medvjed)
Serijal slikovnica s poznatim likovima iz vrlo popularnog ruskog animiranog filma u nastavcima, o nestašnoj djevojčici Maši i dobroćudnom Medvjedu. U ovom naslovu Maša i Medvjed sjede na obali jezera i pecaju... Maša je uspjela uloviti zlatnu ribicu, a koje je tri želje Maša zaželjela da joj ispuni, maleni će saznati u ovoj šarmantnoj   slikovnici.
58.
Rovokopači
Rovokopači. - Rijeka : Leo-Commerce, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 14x22 cm. - (Super   vozila)
Serija slikovnica za najmlađe o vozilima s ugrađenim kotačima, pa se slikovnice nakon čitanja mogu i provozati po stanu. U istom serijalu možete naći i slijedeće naslove: "Kiperi", "Traktori", "Vatrogasna kola". Rovokopači su velika i moćna vozila koja služe kopanju. To može biti zemlja, ali i snijeg, ugljen i ostali teški tereti.
59.
Safari : zabava sa šablonama!
Safari : zabava sa šablonama! / s engleskog prevela Aleksandra Barlović. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - [10] str. : ilustr. ; 22 cm
Knjiga sadrži petnaest višekratnih šablona likova raznih životinja: onih koje obitavaju u savani i džungli, zatim ptica i rječnih životinja. Opisano je kako se šablone koriste za izradu crteža, kolaža, ukrasa, nakita i igračaka od raznih materijala.
60.
Stellmacher, Hermien, 1959-
Zeko Vjeko odlazi sam na spavanje / Hermien Stellmacher ; s njemačkog prevela Branka Grubić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Slikovnica s  prozorčićima)
Edukativni serijal za najmlađe donosi četiri naslova: "Zeko Vjeko pere zube", "Zeko Vjeko više ne treba pelene", "Zeko Vjeko odlazi sam na spavanje" i "Zeko Vjeko više ne treba dudu". Glavni lik je Zeko Vjeko u tipičnim "problemskim" situacijama. U ovom naslovu Zeko Vjeko će nas podučiti da nema straha od samostalnog spavanja, naročito ako je uz nas omiljena igračka ili ako se pročita kakva zanimljiva slikovnica, a nekoga može uspavati i ugodna glazba. Uz šaljivi tekst uživat će i roditelji i djeca. Slikovnice su tvrdih listova, oslikane i sadrže "prozorčiće" koji pridonose radosti čitanja.
61.
Stellmacher, Hermien, 1959-
Zeko Vjeko pere zube / Hermien Stellmacher ; s njemačkog prevela Branka Grubić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Slikovnica s  prozorčićima)
Edukativni serijal za najmlađe donosi četiri naslova: "Zeko Vjeko pere zube", "Zeko Vjeko više ne treba pelene", "Zeko Vjeko odlazi sam na spavanje" i "Zeko Vjeko više ne treba dudu". Glavni lik je Zeko Vjeko u tipičnim "problemskim" situacijama. U ovom naslovu Zeko Vjeko će nas podučiti važnosti redovitog pranja zubi za naše zdravlje. Uz šaljivi tekst uživat će i roditelji i djeca. Slikovnice su tvrdih listova, oslikane i sadrže "prozorčiće" koji pridonose radosti  čitanja.
62.
Stellmacher, Hermien,
1959-
Zeko Vjeko više ne treba dudu / Hermien Stellmacher ; s njemačkog prevela Branka Grubić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Slikovnica s  prozorčićima)
Edukativni serijal za najmlađe donosi četiri naslova: "Zeko Vjeko pere zube", "Zeko Vjeko više ne treba pelene", "Zeko Vjeko odlazi sam na spavanje" i "Zeko Vjeko više ne treba dudu"- Glavni lik je Zeko Vjeko u tipičnim "problemskim" situacijama.  U ovom naslovu Zeko Vjeko pokušava biti bez dude i uviđa da to uopće nije strašno. Uz šaljivi tekst uživat će i roditelji i djeca. Slikovnice su tvrdih listova, oslikane i sadrže "prozorčiće" koji pridonose radosti čitanja.
63.
Stellmacher, Hermien, 1959-
Zeko Vjeko više ne treba pelene / Hermien Stellmacher ; s njemačkog prevela Branka Grubić. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 23 cm. - (Slikovnica s  prozorčićima)
Edukativni serijal za najmlađe donosi četiri naslova: "Zeko Vjeko pere zube", "Zeko Vjeko više ne treba pelene", "Zeko Vjeko odlazi sam na spavanje" i "Zeko Vjeko više ne treba dudu". Glavni lik je Zeko Vjeko u tipičnim "problemskim" situacijama. U ovom naslovu Zeko Vjeko rado nosi pelene, jer se tako može bezbrižnije igrati, ali kad vidi prijatelje na tuti, poželi i on probati. Uz šaljivi tekst uživat će i roditelji i djeca. Slikovnice su tvrdih listova, oslikane i sadrže "prozorčiće" koji pridonose radosti čitanja.
64.
Stilton, Geronimo
Čudan slučaj na olimpijskim igrama / Geronimo Stilton ; [ilustracije Cinzia Marrese, Vittoria Termini i Silvia Bigolin] ; [prijevod Tatjana Rukavina i Maja Winkler] ; [ideja Elisabetta Dami]. - Kastav : Extrade, 2016. - 113 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Priče smijurije ; 12)
Geronimo Stilton je autor i ime serijala vrlo popularnih dječjih knjiga koje su prodane u više od 80 milijuna primjeraka i objavljene u više od 40 država, a prema knjigama je napravljena i animirana TV serija i mjuzikl. Glavni lik Geronimo je miš, rođen u Mišogradu, novinar je najpopularnijih novina. Ima mlađu sestru Teu, nećaka Benjamina i bratića Miška, s kojima iz epizode u epizodu upada u niz vrlo zanimljivih pustolovina. U ovoj epizodi Geronimo se umiješao u jedan neobičan slučaj na Olimpijskim igrama, gdje jedna zemlja pobjeđuje u svim olimpijskim disciplinama, a i sportaši su nalikovali jedni na druge...Čudno, ali zabavno i lako štivo za mlađi školski uzrast.
65.
Stilton, Geronimo
Ja nisam Supermiš! / Geronimo Stilton ; [prijevod Tatjana Rukavina i Maja Winkler] ; [ideja Elisabetta Dami]. - Kastav : Extrade, 2015. - 117 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Priče smijurije ;  11)
Jedanaesta knjiga o mišu Geronimu, prepuna je pustolovina. Geronimo je krenuo u Mišogradsku knjižnicu, ali prilikom izlaska ostao je zatočen u liftu cijeli vikend... Užas! no sva sreća imao je hrane i knjigu koju je odavno želio pročitati, ali u liftu je bilo mračno... i to je bio tek početak još većih pustolovina od Sahare do Sjevernog pola, preko džungle do špilje... Serijal zabavnih i poučnih knjiga za mlađe osnovnoškolce.
66.
Stilton, Geronimo
Lov na Zlatnu knjigu / Geronimo Stilton ; [ilustracije Danilo Barozzi] ; [prijevod Tatjana Rukavina i Maja Winkler] ; [ideja Elisabetta Dami]. - Kastav : Extrade, 2015. - 117 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Priče smijurije ;  10)
Geronimo Stilton je autor i ime serijala vrlo popularnih dječjih knjiga koje su prodane u više od 80 milijuna primjeraka i objavljene u više od 40 država, a prema knjigama je napravljena i animirana TV serija i mjuzikl. Glavni lik Geronimo je miš, rođen u Mišogradu, novinar je najpopularnijih novina. Ima mlađu sestru Teu, nećaka Benjamina i bratića Miška, s kojima iz epizode u epizodu upada u niz vrlo zanimljivih pustolovina. Zanimljivo, zabavno i lako štivo za mlađu školsku dob.
67.
Stilton, Geronimo
Neobična epidemija plavih prišteva / Geronimo Stilton ; [ilustracije Andrea De Negri] ; [prijevod Tatjana Rukavina i Maja Winkler] ; [ideja Elisabetta Dami]. - Kastav : Extrade, 2016. - 113 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Priče smijurije ;  14)
Strah je zavladao ulicama Mišograda. izbila je strašno čudna epidemija - pojavili su se plavi prištevi. Svi su zabrinuti, a naš junak Geronimo je smjesta pozvao u pomoć prof. Glodića - najpoznatijeg liječnika i znanstvenika...Nova pustolovina za mlađi osnovnoškolski uzrast u kojoj će usput naučiti ponešto o higijeni i brizi za zdravlje.
68.
Stilton, Geronimo
Tajna triju samuraja / Geronimo Stilton ; [ilustracije Blasco Pisapia i Danilo Barozzi] ; [prijevod Tatjana Rukavina i Maja Winkler] ; [ideja Elisabetta Dami]. - Kastav : Extrade, 2016. - 114 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Priče smijurije ;  13)
Još jedna pustolivna slavnog i popularnog miša Geronima u kojoj će čitatelji naučiti ponešto o dalekom i tajanstvenom Japanu i njihovim samurajima, tajnama karatea, nindžama i usputno uživati u zanimljivom, duhovitom i lako čitanom štivu.
69.
Stilton,
Geronimo
Tajni agent Nula Nula Ka / Geronimo Stilton ; [ilustracije Cleo Bianca] ; [prijevod Tatjana Rukavina i Maja Winkler] ; [ideja Elisabetta Dami]. - Kastav : Extrade, 2015. - 115 str. : ilustr. ; 20 cm. - (Priče smijurije ;  9)
Već deveti naslov iz vrlo popularnog serijala o mišu Geronimu i njegovim pustolovinama. U ovoj epizodi dok je Geronimo hodao prema svom Glodarskom vjesniku, primijetio je da ga netko prati... Čudno... i slijedio ga je cijeli dan. Uspostavilo se da je to njegov prijatelj iz osnovne škole, koji je tajni agent Nula Nula Ka i radi na tajnim operacijama za vladu otoka Miševo. Još jedna pustolovina i priča o prijateljstvu za mlađu školsku dob.
70.
Šaljive narodne priče
Šaljive narodne priče / priredio Stjepko Težak ; [ilustracije Tomislav Tomić]. - 5. izd. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. - 208 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Zlatna lađa)
Hrvatske narodne šale nastajale su u različitim prigodama kada je čovjek osjetio potrebu za smijehom ili želju da svojom duhovitošću zabavi svoje društvo ili da se podrugne tuđim, ali i vlastitim nedostacima. Šala je zabavljala i poučavala. Ovo izdanje donosi najljepše hrvatske šaljive narodne priče, pitalice, zagonetke, anegdote, basne i bajke u izboru Stjepka Težaka.
71.
Topić, Nada, 1977-
Kako se rodila roda / Nada Topić ; oslikao Vinko Barić. - Solin : Gradska knjižnica Solin, 2007. - [18] str. : ilustr. ; 30 cm. - (Bibliotheca Salonitana ; knj. 6)
Bogato ilustrirana slikovnica za najmlađe o jednoj žabi koja je mislila da se iz vode rađaju rode. Prepala se jako i pod lišćem se sakrila da je roda ne bi za ručak pojela. Težak je život žabe u barama po kojima hodaju rode.
72.
Traktori
Traktori. - Rijeka : Leo-Commerce, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 14x22 cm. - (Super   vozila)
Serija slikovnica za najmlađe o vozilima s ugrađenim kotačima, pa se slikovnice nakon čitanja mogu i provozati po stanu. U istom serijalu možete naći sljedeće naslove: "Kiperi", "Rovokopači" i "Vatrogasna kola". Traktori marljivo rade u polju i velika su pomoć poljoprivrednicima.
73.
Vatrogasna kola
Vatrogasna kola. - Rijeka : Leo-Commerce, 2015. - [12] str. : ilustr. ; 14x22 cm. - (Super   vozila)
Serija slikovnica za najmlađe o vozilima s ugrađenim kotačima, pa se slikovnice nakon čitanja mogu i provozati po stanu. U istom serijalu možete naći i slijedeće naslove: "Kiperi", "Traktori", "Rovokopači". Vatrogasna kola sarže svu važnu opremu, koja pomaže hrabrim vatrogascima u borbi s vatrom.
74.
Vračar, Marta, 2004-
Pozdrav s mora / napisala i ilustrirala Marta Vračar. - Karlovac : Udruga za promicanje kulture čitanja KAlibra, 2015. - [18] str. : ilustr. ; 31 cm. - (Moja prva  knjiga)
Priča u stihovima s temom odlaska na more, lepršava je, duhovita i originalna priča u kojoj se svi možemo prepoznati. Veseli crtež, jakog kolorita upotpunjuje ovu vedru i veselu slikovnicu koju je napisala i oslikala Marta Vračar, učenica 4. razreda OŠ Jure Kaštelan iz Zagreba. Slikovnica pripada cijelom nizu uspješnih i kreativnih slikovnica koje su napisla i oslikala djeca u sklopu državnog natječaja "Moja prva knjiga".