Kratki u knjižnici: hrvatski kratkometražni filmovi za srednjoškolce

Projekt 01.12.2016. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 18.45 Multimedijalna dvorana, Starčevićev trg 4

Na posebnom filmskom izdanju programa Kroz knjižnicu do mature srednjoškolcima će se prikazati nekoliko suvremenih hrvatskih kratkometražnih filmova, nakon čega će uslijediti razgovor voditelja programa s učenicima prema metodologiji nastave filmske umjetnosti. 
 



Na rasporedu su:
  • humoristični dokumentarac Ne vjeruj nikome Luke Čurčića (Kinoklub Zagreb),
  • igrane komedije Mucica Alda Tardozzija (Propeler Film) i Brija Luke Rukavine (Plan 9),
  • znanstveno-fantastični Danas smo pojeli zadnju kravu Ane Perčinlić (Blank),
  • slapstick komediju Rođendan Petra Oreškovića (ADU),
  • dramu Kokoška Une Gunjak (Zak Film Productions, Nukleus film) i
  • eksperimentalni stop-motion film Plac Ane Hušman (Pangolin).
Naslovi uključuju izbor ponajboljih i nagrađivanih hrvatskih kratkometražnih filmova snimljenih posljednjih godina, a kojima su pokriveni različiti filmski rodovi i žanrovi, odnosno ishodi poučavanja filmske umjetnosti, kao i različite teme koje koreliraju s planom i programom školskih predmeta i međupredmetnih sadržaja.

Voditelji:

Ana Đordić — profesorica Hrvatskog jezika i fakultativnog predmeta Filmska umjetnost u XIII. gimnaziji u Zagrebu
Jelena Modrić — docentica na Odsjeku za montažu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu
Obje su voditeljice Metodičkih vježbi nastave filma na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić (za nastavnike) pri Hrvatskom filmskom savezu i Nastave filmske umjetnosti u kinu Tuškanac (za nastavnike i učenike) te su postdiplomandice na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Uroš Živanović — voditelj Projekta filmske pismenosti u Hrvatskom audiovizualnom centru
 
Ovo događanje organizira se u okviru pilot-projekta kojem je cilj, između ostalog, artikulirati važnost narodnih i školskih knjižnica kao mjesta koja svojom specifičnošću mogu nadopuniti učioničku nastavu, a posebno za projektnu i modularnu nastavu koja formom korespondira načinu učenja i poučavanja područja poput filmske umjetnosti.

Program je nastao zahvaljujući suradnji Gradske knjižnice Knjižnica grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a mogu mu prisustvovati svi zainteresirani zagrebački srednjoškolci uz prethodnu najavu na e-mail krozknjiznicudomature@kgz.hr.