Marin Getaldić - pogled u novo doba

Tribina 29.11.2017. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19.00 Galerija Kupola
Sedma tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je životu i djelu Marina Getaldića. Tribina se održala u srijedu, 29. studenoga 2017. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Marin Getaldić najznačajniji je hrvatski matematičar i fizičar na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Važnost Getaldićeva opusa potaknula je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća prva sustavna istraživanja njegova rada, doprinosa i odraza njegovih djela u zapadnoeuropskoj prirodoznanstvenoj i matematičkoj literaturi, kao i projekt prevođenja i objavljivanja svih njegovih djela. Izlaganja na tribini obuhvatit će dosadašnja istraživanja Getaldićeva života, specifičan način na koji se uključio u znanstvena istraživanja, te njegov cjelokupni opus. Za bolje razumijevanje Getaldićeva značenja i prinosa daljnjemu razvitku znanosti također će se govoriti o glavnim obilježjima matematike u doba renesanse, kao i o njezinoj interakciji s filozofijom, jer velike konceptualne promjene koje nastupaju u matematičkim i u prirodnim znanostima u doba kasne renesanse, potaknute su upravo filozofskim nastojanjima oko rješavanja problema metode.
 

Urednica i voditeljica:
 
dr. sc. Marijana Borić
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Sudionici:
Akademik Žarko Dadić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
dr. sc. Luka Boršić, Institut za filozofiju


Prijedlozi za čitanje: Članak:
  • Ozimec, S. Marin Getaldić. // Meridijani : časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja 10 (2003), 72, str. 72-73
Pogledajte video:



Pogledajte fotografije:

 

Marin Getaldić - pogled u novo doba​

10 new photos · Album by Knjižnice Grada Zagreba