Paleta emocija: potraga za skrivenim blagom u komunikaciji

Izložba 26.02.2018. - 06.03.2018. Knjižnica Voltino

Kako se smijemo? Kako suosjećamo? Kako pokazujemo ljubav? Što naše tijelo signalizira kad smo u strahu? Kako kodiramo osjećaje iz dana u dan? Kako ti signali izgledaju iz perspektive fotografa pokazat će nam autorica izložbe Helena Cuculić.
Projekt fotografskog dokumentiranja i istraživanje izraza emotivnih stanja inspirirani su teorijom o estetskom cilju (rasi) iz indijskih izvedbenih umjetnosti.

Spoj različitih tradicija i različitih pristupa emociji otkriva zanimljiv presjek bogate palete izraza emocija koje ljudi nose kroz svijet. Autorski pristup kreće od pitanja kako smo naučili signale emocija te možemo li uvijek prepoznati emociju koju drugi kodiraju svojim licem i tijelom da bi nam prenijeli poruku. Je li nam svakodnevno iskustvo dovoljno da se pouzdamo u njega u svakome trenutku? Što ako je riječ o kodovima iz druge kulture? Kako emociju kodiraju profesionalci?
Projekt nadalje proučava raznolike krajolike emocija kao puteve do individualnog i društvenog zdravlja. Propituje ideju prepoznavanja, prihvaćanja i izražavanja emocije kao dobitne kombinacije za kvalitetnu komunikaciju na osobnoj i društvenoj razini. Što bi se desilo kad bismo svi svijetom hodali i otvoreno pokazivali sve svoje emocije? Je li to društveno poželjno stanje ili ne? Zašto i kada?

Helena Cuculić (1983.) aktivno izlaže od 2004. na brojnim grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Na natječajnim izložbama primila je nekoliko nagrada te International Photography Awards honorable mentions. Članica je Fotokluba Zagreb. Prvu samostalnu izložbu "Sanjarenja" održala je 2011. godine u galeriji Vladimira Horvata u Zagrebu. Fotografije su joj objavljivane u časopisima i publikacijama. Osim fotografija, u svom izlagačkom radu koristi i druge vrste medija i izraza - interaktivne instalacije, performans te pokret i ples. Drugo važno polje interesa joj je i razvoj holističke prakse na principima joge, pokreta, terapeutskih i kreativnih metoda.

Izložba je realizirana u suradnji s Indijskim kulturnim  centrom Zagreb.

Povratak Arhiva