Nikša Sviličić: Druga strana slutnje

Predstavljanje knjige 22.10.2018. | ponedjeljak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle
Nikša Sviličić  (1970.) trostruki je doktor znanosti, znanstvenik i sveučilišni nastavnik, komunikolog, akademski filmski redatelj i glazbenik multiinstrumentalist.
Rođen je u Osijeku, a u djetinjstvu je doselio u Split, gdje je završio srednju medicinsku te srednju glazbenu školu (violina i gitara).
Na Sveučilištu u Zagrebu, 1991.-1995., kao redovni student studirao je i diplomirao pri Akademiji dramske umjetnosti (filmska i TV režija), Fakultetu političkih znanosti (komunikologija i novinarstvo) te (muzeologija). Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu stekao je 1999. titulu magistra znanosti, obranivši rad pod naslovom Multimedijski računalski informacijski sustavi i hrvatski online mediji. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranio je 2006. doktorsku radnju na Odsjeku za muzeologiju s temom Modeli i vrednovanje multimedijske i hipermedijske prezentacije virtualnih muzeja u Hrvatskoj. Godine 2014. brani i drugu doktorsku radnju, i to na Odsjeku za komparativnu književnost s temom Kauzalitet antropoloških aspekata strukture filmskog izraza u paradigmi novoga hrvatskog igranog filma od 1991. do 2012. godine. Godine 2017. brani treću, pri Doktorskoj školi iz Komunikologije, s temom Komunikološki i antropološko-bihevioralni aspekti društvenih vrijednosti kao prediktora samoprocjene krivnje na primjeru osuđenika na smrt.
Tijekom studija dobitnik je brojnih priznanja i stipendija. Kao fulbrigtovac predavao je na katedri Film i multimedija američkog Sveučilišta Ohio te na brojnim drugim sveučilištima i istraživačkim centrima (Houston, Los Angeles, San Francisco, Mountain View, Silicon Valley, Boston, New York). Od 2003. predaje brojne kolegije iz područja društvenih znanosti, polje informacijske znanosti, na nekoliko visokih učilišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2011. godine zaposlen je pri Institutu za antropologiju, a od 2017. pri Sveučilištu Sjever.
Autor je više stručnih knjiga u izdanju Instituta za antropologiju i  Funditusa te više desetaka izvornih znanstvenih radova; sudionik je, suorganizator i izlagač na više od 20 nacionalnih i međunarodnih znanstv. skupova i konferencija. Dobitnik je brojnih inozemnih i domaćih nagrada za svoje stručno djelovanje. Uspješan je i u glazbi -  nagrada Porin za hit godine 2009., nagrada za najbolje stihove na Splitskom festivalu 2017. (Jube moja). Režirao je film Vjerujem u anđele (nagrade publike na festivalima u Puli, Portugalu, Njemačkoj, Srbiji, Rusiji).
Kao profesionalni glazbenik radio je s nizom svjetski renomiranih glazbenika na turnejama te kao multiinstrumentalni studijski glazbenik. Skladbom Vjerujem u anđele, s Oliverom Dragojevićem, 2011. dobiva Porina kao autor hita godine za film i kazalište. Licencirani je pilot A kategorije za NPA letjelice (Non Pilot Aircrafts) za videosnimanje.                                               
 
(Izvor: Wikipedia)


Od epskih ruralnih zapleta, do ingenioznih obrata, ovo je knjiga koja se čita u dahu. Osim briljantnog uma i izvanzemaljske biografije, Sviličić ima i predivan literarni talent. Hvala nebesima što ga je podijelio s nama u Drugoj strani slutnje. Sjajan roman!
Hrvoje Šalković, pisac 
 
Postoje romani koji vas nevidljivo i snažno uvuku u svoju priču, neki napetom fabulom, neki autorovim stilom, a neki time što se prepoznamo u njima. Druga strana slutnje ima sve navedeno, pa i mnogo više od toga i odgovara na mnoga nepostavljena pitanja. 

Tajana Obradović, urednica knjige
  
            Druga strana slutnje donosi tri zasebne priče, inspirirane istinitim događajima, kojima se Nikša Sviličić u svom književnom prvijencu odmah etablirao kao umješan pripovjedač, stilski dotjeran, erudit koji je svoja brojna područja djelovanja i bogato formalno obrazovanje pretočio u oštroumne opservacije, savršeno motivirane, koje zaživljavaju kao neizostavne komponente tijela priče.
 
Pridružite se razgovoru s ovim nadasve zanimljivim autorom te urednicom knjige, Tajanom Obradović!