Naša stara vjera

Mjesec hrvatske knjige 29.10.2018. | ponedjeljak Knjižnica Savski gaj Početak događanja: 18:30 sati
Predstavljanje knjige Naša stara vjera, akademika Radoslava Katičića.
Knjigu će predstaviti u ime izdavača Ibis grafike, izvršni urednik knjige Krešimir Krnic.


Radoslav Katičić, klasični filolog, jezikoslovac, indoeuropeist, indolog i slavist (Zagreb, 1930), jedan je od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika u zemlji i svijetu na području humanističkih znanosti.

Naša stara vjera peta je Katičićeva knjiga koja se bavi praslavenskim i njima srodnim, mnogo starijim, vjerskim sadržajima te je kao i prethodne četiri podnaslovljena tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine i donosi njihovu sintezu. Što je Slavenima značila vjera prije prihvaćanja kršćanstva, kakvi su bili njihovi sveti obredi, koji su bili glavni bogovi i kakav je bio njihov međuodnos te koliki i kakav utjecaj imaju ti drevni običaji i vjerovanja na današnji život. Sve su to pitanja koja se u ovoj knjizi znanstveno utemeljeno, a opet čitko i pristupačno, raspravljaju i tumače. Svijet Peruna, Velesa, Mokoši, Jarila i Morane – Jure i Mare – razotkriva nam se ovdje u mnogobrojnim svojim inačicama i ostavlja nas bez daha kada spoznamo koliko je još ta stara tradicija prisutna u našim običajima, svjetonazoru, a osobito u jeziku. Pogled na našu baštinu, na odnos čovjeka i prirode, na toponimiju, dobiva ovom Katičićevom knjigom, kao i onima koje su joj prethodile, sasvim novo značenje.

Krešimir Krnic, viši predavač na Katedri za indologiju Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije, prevoditelj, lingvist.