Niko Mihaljević: Muzej kristalne lubanje

Izložba 30.04.2019. - 18.05.2019. Čitaonica i Galerija VN Niko Mihaljević

"Godine 1927., dok su bili u potrazi za izgubljenom civilizacijom Atlantide, arheolozi su u ruševinama majanskog grada otkrili strahovito izniman – i možda najstariji – predmet koji je ikada oblikovala ljudska ruka.To je savršena kopija ljudske lubanje, predivno izrađena i polirana iz jednog jedinog komada kvarcnog kristala. Ona je, jasno, proizvod sofisticirane civilizacije – njezina je starost procijenjena na 12,000 godina! Lubanjine oči trepere kao da su žive. Promatrači nam govore o čudnim zvukovima, mirisima i svjetlosnim efektima koji iz nje izlaze. Kaže se da je njezin utjecaj prouzročio nered, fizičke povrede, čak i smrt. Je li moguće da je taj tajanstveni predmet naša veza s ljudskom tamnom, magičnom prošlošću? Je li on glasnik iz drugog doba – ili drugog svijeta?”
 
Navedeni citat je blurb s hrvatskog izdanja kultne knjige “Kristalna lubanja” Richard M. Garvina posvećene tajanstvenoj Mitchell-Hedgesovoj kristalnoj lubanji, za koju se prije desetak godina utvrdilo da je krivotvorina nastala tridesetih godina 20. stoljeća. Osim što je iznjedrio niz pseudoznanstvenih teorija i globalni new age religijski pokret, ovaj je ezoterični artefakt inspirirao i najrazličitije pop-kulturne proizvode, poput četvrtog nastavka filmskog serijala Indiana Jones, epizode znanstveno-fantastične serije Stargate SG-1, epizode Bonnelijevog stripa Martin Mystére, pjesme američkog heavy metal sastava Mastodon, luksuznog brenda votke Crystal Head Vodka holivudskog glumca Dana Aykroyda…
 
Muzej kristalne lubanje, utemeljen 2019. godine, proučava fenomen kristalnih lubanja kao suvremeni primjer tranzicije mitološkog narativa u popularnu kulturu. Muzejska kolekcija trenutno sadrži 11 eksponata koji datiraju od 1988. do 2019. godine. Budući da je Muzej za sada bez stalnog prebivališta, njegova je prva privremena inkarnacija u zagrebačkoj Galeriji VN. Osim (polu)stalnog postava i čitaonice premijerno će biti predstavljen i konceptualni zvučni rad Nike Mihaljevića “It Sounded Like a Large Jungle Cat Was Prowling Through the House, Accompanied by the Sound of Chimes and Bells” koji je posvećen biokristalografu Franku Dorlandu.
 
 
———
 
Niko Mihaljević (Split, 1985.) je konceptualni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. Magistrirao je na Werkplaats Typografie (ArtEZ Institute of the Arts) u Arnhemu, Nizozemskoj. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2016 (Young Visual Artists Awards) za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika. Njegovi recentni projekti uključuju avangardni karaoke performans "Need Your Love So Bad" (2017.) te "Circumnavigare necesse est, vivere non est necesse" (2016.), filozofski dijalog koji dokazuje da je otok Prvić uistinu kopno sa svih strana okruženo morem. U području vizualnih komunikacija proučava i dokumentira vernakularni amaterski grafički dizajn i tipografiju ("Veliki izbor talijanskih hlača: Zagrebački A4 dizajn ulice", 2016.). Osnivač je Muzeja kristalne lubanje. Komponira ezoterične recitale za sintesajzer kao Soft Temple II. Radi kao samostalni grafički dizajner te kao docent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever.