Zaboravljena industrijska baština

Izložba 06.04.2021. - 30.04.2021. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva
Ciglana. Vesna Ivezić, 2020.
U okviru projekta 65 plus u suradnji s Udrugom za promicanje slobode, ljudskih prava i kvalitetnog života IDIA, organizirana je izložba o zaboravljenoj industrijskoj baštini.
Nakon prve izložbe održane u rujnu i listopadu 2020. godine u kojoj je prikazana industrijska baština Grada Zagreba, na ovoj izložbi naglasak je stavljen na šire područje Hrvatske te je tako uz Grad Zagreb, prikazana industrijska baština Belišća, Siska, Labina, Pule…

Posebno zahvaljujemo Narodnom muzeju Labin i Gradskom muzeju Sisak na ustupljenim fotografijama.


Autori fotografija:
Veljko Čvagić, Goran Dojkić, Ingrid Družeta, Gordana Đurić, Dragan Đurković, Ana Francuz, Dragan Francuz, Čedomil Gros, Vesna Ivezić, Goran Kovačić, Nada Luketić Miloš, Ankica Magačić, Dejan Štifanić, Manuela Vladić Maštruko, Ljilja Vrbešić, Josip Weissenber.

Autorica izložbe Vesna Ivezić:
Industrijska postrojenja i objekti doživjeli su različitu sudbinu, od propasti i raspadanja, do različitih prenamjena. Najveći dio tvorničkih zgrada još uvijek je prepušten polaganom propadanju ili se već pretvara u suvremen i bezličan gradski poslovni i stambeni kompleks. Cilj ove izložbe je izvući takve primjere iz zaborava, primijetiti ih i zabilježiti, dokumentirati i pokazati.
Društvena važnost industrije u razvoju jedne zemlje je velika. Izložba na temu zaboravljene industrijske baštine prikazuje tvornice značajne za industrijsko razdoblje u Hrvatskoj. Napušteni industrijski objekti i postrojenja danas se nalaze na popisu kulturne baštine Republike Hrvatske. Kada nastupa trenutak kad industrija umjesto živog tkiva važnog za opstanak, postaje baština? Koja je njena uloga u suvremenosti te kakve su njene implementacije u suvremeni život i sadržaje?
Pokazat ćemo kakva je njihova sudbina danas te prikazati njihovu važnost kroz povijest.