Izložba fotografija "Isto a ipak različito": Autor Juraj Šragalj

Izložba 01.04.2021. - 01.05.2021. Knjižnica Dubrava Čitaonica dnevnog tiska (prizemlje)
Juraj Šragalj, autor izložbe, rođen je 21. travnja 1939. godine u Vrbovskom. Osmogodišnju školu završio je u Vrbovskom, za zvanje poslovođe u trgovini u Ogulinu, a za zvanje ekonomiste položio je u Puli. Umirovljenik je sa stanom u Vrbovskom.
Svoju sklonost fotografiranju stekao je kao trgovac prodavajući fotoaparate u prodavaonici. Prvi aparat kojeg je koristio bila je češka „Smena 8“, jedan od najjeftinijih ali vrlo dobar fotoaparat. U crno-bijeloj tehnici bilježio je slikom mnoga događanja u Gradu Vrbovskom , jer je bio dugo godina dopisnik u nekoliko dnevnih ili mjesečnih novina. Pojavom digitalnih fotoaparata i uz pomoć kompjutera u mnogome je olakšana brža komunikacija tekstom i slikom među korisnicima. Tako je slika iz svakodnevnog života bila dostupna svima ljubiteljima lijepe fotografije. Naročito ako je izbor bio obiteljski, društveni ili kulturni događaj, možda proslava jubileja ili ljepota prirode. Tome je kamera autora Jurja Šraglja bila sklona dugi niz godina. Iz te ljubavi prema fotografiranju a posebno prema prirodi.

Iz tisuće autorovih snimaka, rodila se ideja da se slikom prenesu ljepote značajnog krajolika KAMAČNIKA koji su eksponati njegove prve samostalne izložbe. Ona je do sada izlagana u Vrbovskom, Zagrebu, Podsusedu, Rijeci a sprema se i u susjednim mjestima Gorskog kotara.

Današnja druga izložba pod motom "Isto a ipak različito": ponovo je pred ocjenom posjetitelja.U 30 eksponata autor Juraj Šragalj uvodi Vas u ljepotu stabala snimljenih iz istog mjesta u Vrbovskom u četiri godišnja doba - ProljećeE – Ljeto – Jesen – Zima za koju se nadamo da će zainteresirati ne samo ljubitelje fotografije već i učenike i sve naraštaje.

Juraj Šragalj autohtoni je vrbovščanin, poznat ne samo po fotografskim bilježenjem mnogih manifestacija i događanja, već i po sklonostima od kojih spominjemo:
• glazbenu, od svoje 14 godine svira trubu, vodio je 20 godina glazbu i 10 godina mažoretke,
• radioamaterstvo, iz koje sklonosti je iznjedrilo osnivanje lokalne radio postaje Vrbovsko,
• darivanja krvi, koje je aktivnim dobrovoljnim darivanjem pomagao potrebitima,
• informiranju građana preko medija o događanjima u Gradu Vrbovskom, 
• ljubav prema vatrogastvu iz kojeg je dugogodišnjeg staža u matičnom DVD-u Vrbovsko u povodu 120 godina djelovanja društva izdao Monografiju: 120 godina DVD-a Vrbovsko i 100 godina puhačkog orkestra, a koautor je Monografije 120 godina DVD-e Lukovdola.
• djelovanje u umirovljeničkoj udruzi jedna je od aktivnijih sklonosti autora, u kojoj je druženje sa starijim osobama, nastavak svakodnevnih životnih radosti iz vremena aktivnog radnog života.
  
  U sklopu projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb