Slikanjem protiv stresa

Izložba 18.05.2021. - 20.06.2021. Knjižnica Voltino
Izložba radova polaznika likovne radionice Prečko 50+, tematski vezanih uz Dan grada Zagreba i motive iz prirode. 
Autorice  izloženih slikarskih radova su Zalkida Hadžibegović, Gordana Jelača, Višnja Krpan, Ivanka Pielić, Sanja Ravnih-Horvat, Jadranka Sučkovski, Julijana Turkalj, Slavica Andrijić Varšek i Zora Šušak. Autorica Gordana Jelača izlaže i ukrasne umjetničke predmete.

LIKOVNA RADIONICA PREČKO 50+ jedna je od aktivnosti Udruge umirovljenika Prečko 50+ koju od 2010. godine vodi akademski slikar Mario Slunjski.Stoga niti u vrijeme korone nije bilo pauze u radu, naravno, prilgođenom propisanim sigurnosnim mjerama: radionica sa maskama i sl., rad doma, pojedinačno ili u paru, povremeno u manjim grupama na klupama parkova i uvijek uz  komunikacijiu mobitelom o izrađenim slikama, analizama i prijedlozima. Svatko je svakome poticaj i motivacija. Zato imamo veliki opus slika nastalih i u doba korone.
LIKOVNA RADIONICA PREČKO 50+ jedna je od aktivnosti Udruge umirovljenika Prečko 50+ (raniji naziv Gerijatrijska udruga Prečko), voditelj je akademski slikar Mario Slunjski. Radionica postoji od 2010. godine i od tada je neprekidno aktivna. Na likovnoj radionici prolaze se različite likovne tehnike (crtež, akvarel, akril, ulje, izrada umjetničkih predmeta) i motivi, uz individalani izbor polaznika radionice, prema njihovom osobnom afinitetu i inspiraciji. Uz savladavanje i usavršavanje likovnog izražaja, radionica svoju punu vrijednost dobiva kroz poticanje stvaralaštva osoba treće životne dobi, njihovog druženja i čuvanja zajedništva. Upravo ta međusobna povezanost i kompaktnost članova radionice potiče na neprekidno stvaranje i u  vrijeme pandemije, te je učinkovita antistres terapija. 
Slike članova javnosti su prezentirane kroz mnoge skupne ili samostalne  izložbe i to:
  • na redovnim godišnjicama Matice umirovljenika grada Zagreba,
  • Tjednima udruga Grada Zagreba,
  • Međunarodnim danima starijih osoba,
  • u Domu kulture Prečko pri prigodama i plesnim večerima,
  • te na mnogima skupnim i samostalnim izložbama u knjižnicama: Prečko, Staglišće, Knežija, I.G.Kovačić, Špansko sjever, Cekate Trešnjevka, galerija u Hatzovoj, galerija Ravnice, svaki put  uglavnom  u drugoj postavi slika ovisno o temi, godišnjem dobu ili izboru izlagača.
Stvaranje nije zaustavila niti korona. Radilo se u izmijenjenim uvjetima, uvijek uz primjenu propisanih sigurnosnih mjera -radionice sa maskama i sl., rad doma, pojedinačno ili u paru, povremeno u manjim grupama na klupama parkova i uvijek uz telefonsku  komunikaciju o izrađenim slikama, analizama i prijedlozima.  Veliki je opus slika nastalih i u doba korone.
U veljači 2021. god. održana je izložba “Bojama i kistom protiv stresa” u Knjižnici I. G. Kovačić u Vukovarskoj. Pod ovim motom nastavljaju se skupne izložbe u izlozima knjižnica: Knjižnica Staglišće (lipanj), Knjižnica Tina Ujevića (srpanj), Dječja knjižica Medvešćak  (kasna jesen), Knjižnica Knežija (studeni), svaka s drugim izborom slika.
 

 
 

https://cekate.hr/program/likovna-radionica-melisa/