Poezija u dvorištu: Gorankovke 2021 - Evelina Rudan i Vida Sever

Tribina 17.06.2021. | četvrtak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 20:00 Čitaonica i Galerija VN
U Godini čitanja, Knjižnica Vladimira Nazora i Čitaonica i Galerija VN ugošćuju pjesničku tribinu Poezija u dvorištu. Voditeljica programa Sanja Baković razgovara s pjesnikinjama Evelinom Rudan i Vidom Sever, ovogodišnjim dobitnicama nagrada manifestacije Goranovo proljeće. Evelina Rudan dobila je nagradu Ivan Goran Kovačić za knjigu „Smiljko i ja si mahnemo“, a Vida Sever nagradu za mlade pjesnike za rukopis radnog naslova „Suho mjesto“.
 
Nagrada Ivan Goran Kovačić koju je dobila Evelina Rudan, dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Dodjeljuje se bijenalno, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji. Prema riječima žirija, Smiljko i ja si mahnemo knjiga je u kojoj se isprepliću jezična istančanost i zaigranost imaginacije, zavodljiva naracija i lirska neposrednost, dok su prepoznatljiva obilježja pjesnikinjinog stila ovdje izdignuta na novu razinu; njezin govor dobio je na zamahu i lakoći – što zbog specifične kompozicije rukopisa, što zbog njegove provodne teme, a šarmu knjige zasigurno pridonosi i jezični medij – istarska čakavica. Nagrada Goran za mlade pjesnike dodjeljuje se za najbolji rukopis autora/ice do tridesete godine života, koji prethodno nije objavio/la pjesničku knjigu. Utemeljena je 1977. godine. Dodjeljuje se jednom godišnje, na temelju anonimnog natječaja. Suho mjesto prema riječima žirija, „knjiga je obraćanja i pokušaja susreta sa smislom, jasnoćom i novim, promijenjenim poretkom“.
 
 
Tribina se može pratiti preko prijenosa uživo na Facebook stranici Centra za knjigu i Knjižnice Vladimira Nazora. Zbog ograničenog broja ljudi koji fizički mogu biti u publici, molimo da se za svoj dolazak predbilježite na e-mail knjiznica.vladimira.nazora@kgz.hr ili na broj telefona 01/3703 414.
 
Prilikom boravka u prostoru, obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje maski, održavanje razmaka te ostavljanje osobnih podataka (ime, prezime i broj telefona).