Žedni grad u Kulturnom liftu

Projekt 14.01.2022. - 20.05.2022. Knjižnica Jelkovec
Fotografija: Saša Šimpraga
Na početku sedme godine djelovanja (Književni) Kulturni lift u Knjižnici Jelkovec započinje ciklus pjesama posvećen pitkoj vodi. Pjesme su nastale na međunarodnom javnom natječaju projekta Žedni grad koji su 2021. godine proveli Goethe-Institut Kroatien i platforma 1POSTOZAGRAD.

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien 2020. godine započeo je projekt Žedni grad, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima. Fokus projekta su urbane (mikro)teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika. Autor programa koji se odvija u suradnji s platformom 1POSTOZAGRAD je Saša Šimpraga.




Projekt Žedni grad za cilj ima podizanje vidljivosti teme i unaprjeđenje komunalnog, javnozdravstvenog i civilizacijskog standarda kroz reafirmaciju i uvođenje nove mreže punktova za besplatnu pitku vodu u javnom prostoru Zagreba i Zadra.

Glavni uvjet natječaja bio je da se u pjesmi, posredno ili neposredno, spominje ili referira na pitku vodu. Na natječaj je pristiglo više od 70 pjesama iz nekoliko zemalja, a stručni žiri u sastavu Magdalena Došen (Berlin), Aleksandar Hut Kono (London) i Martina Vidaić (Zagreb) izdvojio je deset pjesama tj. tri nagrađene i sedam pohvaljenih.

Prvu nagradu osvojila je Tijana Rakočević (Podgorica) za pjesmu „One dolaze da nas preplave“ s kojom započinjemo i ciklus objava u Kulturnom liftu. Drugu nagrada osvojio je Denis Peričić (Varaždin) za pjesmu „O...“. Treću nagrada dobio je Darko Brkulj (Göteborg) za pjesmu „Rekli samo na kavu“.

Uz nagrađene, žiri je pohvalio i sljedeće autore i autorice: Sofija Lalić za pjesmu „Na čaju kod Ludwiga“, Želimir Periš za pjesmu „Nestlelegija i kokakolbalada“, Ana Vulić za pjesmu „Poplava“, Branka Maravić za pjesmu „Voda za dar“, Katerina Miletić za pjesmu „Špina“, Ana Budimir za pjesmu „Pod Zemljom“, Vesna Fabijanov za pjesmu „Reklama za običnu vodu“. Od pohvaljenih pjesama žiri je dodatno istaknuo pjesmu trinaestogodišnje autorice Sofije Lalić „Na čaju kod Ludwiga“.

Pjesme će biti predstavljene u (Književnom) Kulturnom liftu u uobičajenom dvotjednom ritmu, a ciklus se ostvaruje u suradnji Knjižnice Jelkovec - Knjižnice grada Zagreba, Goethe-Instituta Kroatien i platforme 1POSTOZAGRAD.