Knjižnice grada Zagreba English

Arhiva aktivnosti Odjela za djecu i mladež


DAN GRADA ZAGREBA, 31. svibnja
 
Kako bismo Zagrebu čestitali njegov rođendan, knjižnica Špansko-sjever je 22. svibnja 2014. godine u goste pozvala 3.d razred OŠ Špansko Oranice. S obzirom da su učenici 3.d razreda upravo obrađivali lektiru „Šestinski kišobran“ Nade Iveljić, organizirali smo likovnu radionicu izrade lijepih čestitaka s motivom šestinskog kišobrana. No, prije bilo kakvih pokreta flomasterima i škaricama, održali smo mali kviz znanja o gradu Zagrebu. Učenici su pokazali zavidno znanje. Potom smo prionuli poslu i evo kako je tekla izrada…

Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever  Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever
Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever  Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever
Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever  Dan grada Zagreba - radionica u Knjižnici Špansko sjever
Nakon što je svaki učenik izradio svoju čestitku, napisali smo prikladne rođendanske želje. Potom smo započeli ukrašavati naš pano, izložili smo nekoliko zanimljivih knjiga o Zagrebu, a konačni rezultat ispao je super. A Vi…dođite u knjižnicu Špansko-sjever, razgledajte naše čestitke i poželite Zagrebu sretan rođendan.Moja uskrsna omotnica
 
Mala radionica održana je kao popratno događanje uz prigodnu filatelističku izložbu Hrvatski uskrsni običaji, ispričani i prikazani na starim razglednicama, markama, prigodnim omotnicama i kartama. Priča prati običaje Velikog tjedna, a autorica izložbe je Željka Librić.

Moja uskrsna omotnica Moja uskrsna omotnica
Radionica je održana 10. travnja pod stručnim vodstvom Ive Lipovac i Željke Librić, a tema je bila: Moja uskrsna omotnica. Sudjelovali su učenici 2. razreda OŠ Ante Kovačić.
Djeca su u školi  sama kreirala i napravila uskrsnu čestitku i donijela je na Radionicu.
Uzbuđenje je bilo veliko, jer je to bio njihov prvi susret s filatelijom. Na stolovima su ih dočekale pincete, povećala, a na zidu plakat nove uskrsne marke i plakat za marke „Kućni ljubimci“.

Moja uskrsna omotnica
Radionicu smo započeli pričom o prvom pismu, načinu i razvoju dostave pisama, kada i gdje nastaje prva marka i što je zapravo marka, a što filatelija i što sve filatelisti sakupljaju. Djeca su postavljala različita pitanja, ali su znali i mnoge odgovore o načinu putovanja pisama danas, što nas je jako obradovalo. Kad smo ih upitali da li bi netko želio postati filatelist, dobili smo jednoglasni odgovor: JA ŽELIM!

Moja uskrsna omotnica
Zadatak je bio nacrtati neki uskrsni motiv unutar zadanog okvira i napisati adresu primatelja. Vrlo brzo su nastale lijepe prigodne uskrsne omotnice u koje su stavili svoje čestitke. Voditeljice su im podijelile novu prigodnu uskrsnu marku, pomogle pravilno zalijepiti.

Moja uskrsna omotnica
Tada smo krenuli u Poštu koja se nalazi točno preko puta Knjižnice i ubacili čestitke u poštanski sandučić.
 
Zbog velikog interesa cijelog razreda, dogovorili smo ponovni susret u svibnju.
FORA RADIONICE
 
U knjižnici Špansko-sjever 7. travnja 2014. godine, posjetio nas je profesor fizike Filip iz FORA RADIONICA. Došao je sa veeeeeeeelikom kutijom žica i nekih čudnih elektroničkih naprava. Ubrzo je učenicima 2.c razreda OŠ Ante Kovačića (a i knjižničarkama) objasnio zašto mu je to sve potrebno - izrađivati ćemo vlastite, male robote!!!

Fora radionica Fora radionica
Prije toga, profesor Filip morao nam je obajsniti kako funkcionira struja, kako radi hladnjak, a kako naši mobiteli. Pričao je i o struji u našim stropnim svjetiljkama, te rekao da je to jedna neodlučna struja, koja puno puta u sekundi promijeni mišljenje, pa ne zna da li da ide lijevo ili desno.

Fora radionica
A onda smo krenuli u izradu robota. Bili su nam potrebni: mali ventilator, četiri drvena štapića, malo plastelina, jedna elastična gumica, plastična čaša i nekoliko flomastera. Kada smo sve to povezali, dobili smo:

Fora radionica
Ma, ne, ne, šalimo se…to je robot profesora Filipa, a ovo što slijedi su naši izrađeni roboti, koji su na kraju izrade, samostalno mogli crtati razne oblike po papiru.

Fora radionica Fora radionica

Fora radionica Fora radionica
Super smo se zabavili, profesor Filip nas je mnogočemu podučio te nam pokazao fora stranu znanosti, a ako i Vas zanimaju takve radionice, više informacija možete vidjeti na njihovim mrežnim stranicama Facebook profilu:
 
http://foraradionice.com/
 
Šaljemo Vam robotske pozdrave!Čajana na mjesecu
 
Zadnjeg dana mjeseca siječnja 2014. godine, knjižnica Špansko-sjever je na jedno popodne postala čajana, prepuna finih mirisa čaja i čajnih kolutića.
 
Predstavljanju knjige Gordane Lukačić ČAJANA NA MJESECU i likovnoj radionici koja je uslijedila, prisustvovali su učenici 2.a razreda OŠ Ante Kovačića.
 
Započeli smo pričanjem ekološke priče o pandi Mandi, čaju od bambusa i savjetima stvora Milizbora, koju nam je super ispričala teta Gordana, autorica te priče.

Čajana na mjesecu
Potom smo, u čast pandi i bambusa, na maloj čajanki porazgovarali o ekologiji i u mislima otputovali na Mjesec.

Čajana na mjesecu
A kada smo se okrijepili, prihvatili smo se ozbiljnog posla izrade likova iz slikovnice – Pande Mande, stvora Milizbora i čajnika sa vrućim čajem.

Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu
Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu
Pridružila nam se i učiteljica, pa smo ipak bili brži…
 
A čajniku smo još od vate i ljepila izradili paru.

Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu Čajana na mjesecu
Nadamo se da se i Vama sviđaju kao što su i nama lijepi.
 
Stoga, dođite u našu knjižnicu i uživo upoznajte pandu Mandu i stvora Milizbora.Mala božićna radionica filatelije

Za vrijeme trajanja izložbe Željke Librić, BOŽIĆNA PRIČA NA MARKAMA, održana je Mala božićna radionica filatelije.
 
Polaznici, učenici 4.d razreda OŠ Špansko Oranice kreirali su svoju božićnu marku.

Mala božićna radionica filatelije   Mala božićna radionica filatelije
Što je marka?
Čemu služi marka ?
Kako pričati priče s markama ?

Mala božićna radionica filatelije   Mala božićna radionica filatelije
Na ova i još mnoga druga pitanja, a i kako kreirati svoju božićnu marku odgovarale su i pokazale voditeljice Male radionice filatelije, Željka Librić i Iva Lipovac.

Mala božićna radionica filatelije   Mala božićna radionica filatelije
Mali kreativci pokazali su svoje umijeće.

Mala božićna radionica filatelije   Mala božićna radionica filatelije
Njihove božićne marke sada krase prostor naše knjižnice.

Mala božićna radionica filatelijeFestival knjige i književnosti „PAZI, KNJIGA!
 
Mjesec hrvatske knjige 2013. godine
 
U knjižnici Špansko-sjever se u sklopu festivala „Pazi, knjiga!“ održala radioslušaonica „MARTINO OBEĆANJE“, spisateljice Branke Primorac.

Pazi, knjiga! - Knjižnica Špansko sjever   Pazi, knjiga! - Knjižnica Špansko sjever
Sudjelovali su učenici šestih razreda OŠ Ante Kovačića, dok su dramaturginja i urednica emisije Nives Madunić Barišić te tonmajstor Tomislav Šamec moderirali slušaonicu.

Napeta, ali istovremeno duhovita priča o djevojčici Marti u obliku radijske krimi priče napravljena je u izvrsnoj glumačkoj obradi i dinamičnoj režiji. No, zapravo je riječ o krimiću, koji je Branka Primorac u nastavcima  objavljivala u časopisu za djecu i mlade Modra lasta te ga je kasnije prilagodila za radijski slušaonicu.

Pazi, knjiga! - Knjižnica Špansko sjever
Djeca su zainteresirano slušala te kasnije odgovarala na pitanja urednice radijske emisije.

Pazi, knjiga! - Knjižnica Špansko sjever   Pazi, knjiga! - Knjižnica Špansko sjever
Susret je završio izradom vlastite radijske priče o princu, koji se utapa u moru, sireni, koja ga spašava te vjetru i valovima koji su pljuskali po zamišljenim stijenama. Učenici su odlično odglumili svoje uloge te uvidjeli koliko je truda potrebno da se izradi jedna takva emisija.

Pazi, knjiga! - Knjižnica Špansko sjever
Više o festivalu možete pogledati na http://www.knjiga-u-centru.hr/, dok o radijskoj emisiji „Martino obećanje
možete više pročitati na internetskoj adresi http://radio.hrt.hr/ep/premijera-branka-primorac-martino-obecanje/37646/.HLAPIĆ 2013. – 1. dio
 
Tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2013. godine obilježili smo veliki rođendan šegrta Hlapića - 100. godišnjica od prvog objavljivanja knjige „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ Ivane Brlić-Mažuranić. Posjetio nas je pravi pravcati postolar, kako bi nam pokazao izradu pravih pravcatih cipela. Učenici 2.c razreda OŠ Ante Kovačića rado su se odazvali pozivu.

Postolarska radionica - Hlapić
Započeli smo odabirom šegrta, koje u ovom slučaju nije bio dječak, već djevojčica i krenuli s prvom fazom izrade lijepe kožne cipele. Zar ne podsjeća pomalo na nogometnu tenisicu?

Postolarska radionica - Hlapić
Nakon toga smo lijepili potplat na dno cipele, a dok smo čekali da se ljepilo osuši, uzimali smo mjere za nove cipelice.

Postolarska radionica - Hlapić
I na kraju smo naučili i o preostalim fazama u izradi cipela, razgledali postolarev alat i postavili mnoštvo pitanja našem postolaru.

Postolarska radionica - Hlapić
Zahvalili smo našem majstoru jednim velikim pljeskom, a on nam je pri tom odao tajnu – da njegova postolarska radnja nosi naziv 'Postolar Hlapić'.
 
Cjelokupan posjet 2.c razreda OŠ Ante Kovačića zaokružili smo radionicom izrade cipelica od papira i flomastera.

Postolarska radionica - Hlapić Postolarska radionica - Hlapić

Postolarska radionica - Hlapić
Na kraju smo izrađene cipelice izložili u knjižnici, uz jednu prigodnu rođendansku čestitku šegrtu Hlapiću.
 
 
HLAPIĆ 2013. – 2. dio
 
Osim postolarevog posjeta, posjetila su nas i djeca iz engleskih grupa Dječjeg vrtića Malešnica, koji su našim lutkama Gite i Hlapića (od kaširanog papira) izradili prave male čizmice.

Postolarska radionica - Hlapić
Čim su se čizmice posušile, obuli smo ih našim izloženim lutkama, da krase ulaz naše knjižnice.

Postolarska radionica - Hlapić Postolarska radionica - Hlapić
Odaberite knjižnicu / zbirku


  zapamti moj odabir
djeca mladi posebni knjiznicari