Lijepa naša baština
Akcija LIJEPA NAŠA BAŠTINA
 
Kulturna, prirodna i etno baština dio je našeg identiteta i povijesti - ono vrijedno bogatstvo koje ostavljamo mladima u naslijeđe. Zbog toga, otvorite zajedno sa svojom djecom škrinje, pretražite tavane i podrume, pođite u šetnju svojim selom ili gradom i stvorite jedinstvenu zbirku baštine koju ćemo mi u knjižnici redovito postavljati  na našoj stranici. Materijale možete slati poštom ili elektroničkom poštom na adresu: Knjižnica Dugave, Sv. Mateja 7, ili majda.bakic@kgz.hr. Akcija je promovirana na Interliberu u petak, 16.11.2012. na štandu Odjela za djecu i mlade Knjižnica grada Zagreba. Zbog velikog interesa svih prisutnih i izražene želje sudionika dogovoren je susret i iduće godine. Pridružite nam se!

1. RADIONICA fotografiranja baštine:   Udarimo na kipec I (2012)
                                                                  Udarimo na kipec II (2018)


Predstavljanje akcije na Interliberu 2012.
Lijepa naša baština na YouTubu

2. RADIONICA "Što, Kaj, Ča" - čitamo i pišemo poeziju na zavičajnom jeziku!

Kratki prikaz naših druženja i literature kojom se pritom služimo:

Uvodno predavanje na temelju priručnika Hrvatski dijalekti i povijesni razvoj hrvatskoga književnog jezika - Emica Calogjera Rogić
Čitanje i prevođenje basni iz knjige Ezopuševe basne pohorvačene - Ignac Kristijanović
Čitali smo Ča triba govorit - Tonči Petrasov Marović i igrali se prema popisu igara iz Anima Delmatica - Ljube Stipišića Delmate
Obilježili smo Dan materinskog jezika izradom plakata 
Frazeologija splitskoga govora s rječnicima - Mira Menac-Mihelić 
Frazeologija križevačko-podravskih kajkavskih govora s rječnicima - Jela Maresić
Obilježili smo Međunarodni dan dječje knjige čitajući Hrvatska bajoslovlja - Vida Baloga
Zavičajna čitančica - pjesme Ivice Jembriha, Marele Mimice i Daniela Načinovića
Purgerski rječnik - Ivan Brnčić
Vekivečni Zagreb - Ljiljana Marks
Obilježili smo Dan grada Zagreba bogatim programom (predavanje, predstavljanje slikovnice, posebni gost Ivan Milčec: Štel bi te beloga meti)

3. RADIONICA "Ok, kako se to kaže na hrvatskom?!" - popisujemo istovrijednice (ekvivalente) za engleske riječi i fraze nadahnuti knjigama Nives Opačić: Hrvatski u zagradama, Hrvatski ni u zagradama.

Evo nekih primjera i prijevoda:
 suportiramo, suportati (engl. support) - podržavamo, podržati / potpora, podupiranje, edvajser (engl. advicer) - savjetnik, ivent (event) - događaj, lajk (like) - dopadić, sviđalica, selfij, selfiji (selfi) - sebić, sebići, prezenter (presenter) - voditelj, najavljivač, predstavljač, screening - provjeravanje, usklađivanje, monitoring - promatranje, nadzor, team building - izgradnja tima, mobbing - nasilje, bullying - vršnjačko nasilje, učenika prema učeniku, ali i prema starijima, bossying - zlostavljanje na radnom mjestu, last minute putovanja - putovanje u zadnji čas, involviran (involved) - uključen, definitivno (definitive) - određen, jasan, točan, nedvojben

Iz rječnika emisije The Voice, 2015: vokal koučivokal koučicebekstejđ, lajv (live) emisijaperformer, šeranjaprime time HRT-a, luk (look), 

Iz rječnika društvenih mreža: Bili ste more then amazing, Veliko hvala na supportu!, Odličan show danas...

4. RADIONICA: Baštinoštitići -
 bilježimo sve postojeće baštinoštitiće, tj. bića koja štite prirodnu i kulturnu baštinu Lijepe naše

Uznemireni  UNESCO - vim upozorenjem o mogućem prestanku zaštite Plitvičkih jezera kao svjetske baštine zbog naše nemarnosti, oni su se po prvi puta pokazali u javnosti , štoviše nekolicina njih je napravila i (pomalo tehnički nespretni, mutni) selfi kako bi upozorili sve posjetitelje i stanovnike Lijepe naše na oprez - jer oni  samo što nisu posve poplavili (od bijesa)!

Oni su iz roda Baštinoštitića, vrsta Stabloštitići s mnogobrojnim podvrstama, npr.  bukvaštitići, hrastoštitići, graboštitići....itd. Svatko je zadužen za zaštitu svoga stabla, premda često  priskaču u pomoć i susjedu štitiću, bez obzira koje je vrste.
Ako se netko neprimjereno ponaša i uništava prirodnu ili kulturnu baštinu, baštinoštitići kreću u akciju zaštite, tj. spašavanja.  Konkretno na Plitvicama, najčešći su štitići: bukvaštitići, jelaštitići, grabaštitići i johaštitići (na fotografiji poredani u prvom stupcu).

Oni dakle, kad opaze nekog nevaljanca najprije poplave od bijesa, upale svoje motore (listove) na glavi i poput helikoptera se dignu (ili spuste) u visinu lica i kroz otvor bačvice poprskaju ga s tako hladnom vodom da se ovaj sav strese i brzo odustane od daljnjeg uništavanja baštine. Ako nevaljanac i dalje nastavi po svome, stabloštitić pali dodatne motore i sad posve plav od strašnog bijesa saspe tako hladni mlaz vode da se ovaj na mjestu zaledi i, ovisno od stupnja oštećenja kojeg je počinio, tako zaleđen ostaje nekoliko sati, a ponekad i cijeli dan.

Ukoliko ste i vi svjedočili nekom nemilom događaju uništavanja baštine,  uviđate potrebu njezine zaštite ili ste možda ugledali pravog pravcatog štitića, dođite svakako u knjižnicu Dugave i podijelite svoje iskustvo s nama. Na dan Lijepe naše baštine koji se u knjižnici obilježava 16.11. možemo napraviti veliku izložbu baštinoštitića, a do tada razgledajte ljepote Plitvica sa fotografija kalendara Turističke naklade (fotografi: Julien Duval, Luka Esenko, Zoran Jelača, Rade Jug i Goran Sekula).

Pridružili smo se obilježavanju globalne manifestacije Global Carboard Challenge, 1.10.2016.

Pogledajte slikovnicu Stabloštitić - Čuvar stabla, autorice Milane Rašan Buhe, učenice prvoga razreda OŠ Frana Galovića.

Božićne i novogodišnje čestitke Baštinoštitića: Svima želimo sretan Božić i dobru, najbolju moguću zaštitu kulturne i prirodne baštine u Novoj godini!


5. PRIČE IZ DAVNINA : obilježavat ćemo hrvatsku književnu baštinu za djecu nizom radionica i akcija s ciljem očuvanja starijih književnih djela  iščitavanjem i oživljavanjem u sadašnjici: 

Povodom 100 godina Priča iz Davnine:

U suradnji s HTV-om, za  emisiju "Što je klasik?" nastali su kratki prilozi učenika četvrtih i šestih razreda I. OŠ Dugave. Pogledajte kako su oni interpretirali Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić:

PRVI DIO (rap Šuma Striborova, grafit Regoč, Kako je Potjeh tražio istinu, Ribar Palunko i njegova žena)
DRUGI DIO (Cronauti i omiljene arhaične riječi iz Priča iz davnine)
TREĆI DIO (Lutonjica Toporko i devet župančića, Sunce Djever i Neva Nevičica, Bratac Jaglenec i sestra Rutvica)

Pogledajte cijelu emisiju "Što je klasik?" posvećenu Ivani Brlić Mažuranić na stranici HRTi koja je bila emitirana 6.12.2016.

Pogledajte plakat nastao na radionicama povodom 100 obljetnice Priča iz Davnine.

Galerija fotografija sa snimanja priloga u knjižnici za emisiju "Što je klasik?"


LIJEPA NAŠA BAŠTINA

Što su nam ostavili naši stari?
I što i kaj i ča,
Baštinu lijepu i lipu
I u njoj sva blaga naša.
 
I katedrale i crkve kamene male
I one drvene ljepotice stare.
Još i dvorce, kurije i velebne vile,
Ali i hižice na bregu mile.

Pa masline i vinograde
Suhozidom mukotrpno očuvane.
Pa hrašće dok ga bura vije,
Pa Horvatzku dok nam srce bije!
 
I sopile i tambure i mandoline
Pisme, bećarci i popevke,
Pjevaju
I što i kaj i ča,
Baštinu lijepu i lipu
I u njoj sva blaga naša.

Majda Bakić