IBBY Honour List - Časna lista IBBY-ja

IBBYČasna lista IBBY ( IBBY Honour List) je bijenalna selekcija suvremene produkcije knjiga ponajboljih pisaca, ilustratora i prevodilaca zemalja članica IBBY-ja. Naslove biraju nacionalne sekcije zemalja članica IBBY koje mogu odabrati po jednu knjigu iz navedene tri kategorije. Časna lista na najbolji način doprinosi najvažnijim misijama IBBY-ja a to su međunarodno razumijevanje putem dječje knjige i poticanje umjetničkih dosega dječje knjige u svijetu.
Časna lista predstavlja izbor najboljih knjiga iz produkcije svake zemlje koje se mogu  publicirati u svijetu. Odabranim autorima kao i nakladnicima knjiga na IBBY Kongresu se dodjeljuju diplome a tom prigodom se nagrađene knjige putem prezentacije i izložbe predstavljaju međunarodnoj javnosti.
Sekretarijatu IBBY-ja se šalju anotacije o knjigama i autorima, pristojba i po sedam primjeraka odabrane knjige. Sedam kompleta ove zbirke, zajedno s katalogom na engleskom jeziku koji objavljuje IBBY cirkulira svijetom u vidu izložbi na konferencijama i sajmovima knjiga.
Hrvatski centar za dječju knjigu redovito odabire knjige na Časnu listu IBBY svake druge godine od 1996. godine do danas. O nominacijama u kategorijama pisca, ilustratora i prevodioca odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu.
( podaci o nominacijama na www.ibby.org )