Informativni utorak

Od travnja 1955.g. na inicijativu direktorice Gradske knjižnice - Višnje Vuković, uveden je za djelatnike Pionirske knjižnice moderan sistem internog informiranja o novim izdanjima knjiga za djecu i mladež. No na pravi, redoviti informativni sastanak, tzv. Dječji utorak za širi krug bibliotekara, trebalo je pričekati do jeseni 1960.g. Od tada, pa sve do danas, sastanci se održavaju svakog prvog utorka u mjesecu, osim u vrijeme školskih praznika, već preko 50 godina. Doista, utorci su omogućili generacijama knjižničara da bolje upoznaju fond s kojim rade - osim izlaganja o novim knjigama, dogovarale su se zajedničke akcije, provedbe kvizova i posjeti velikim godišnjim izložbama.

Dugi niz godina utorci nisu mijenjali koncepciju pa ih je valjalo osuvremeniti. Danas redakcija Informativnog utorka poziva izdavačke kuće, književnike, ilustratore i urednike, upriličuje kumulativne prikaze najkvalitetnijih izdanja knjiga za djecu i mladež, daje izvješća sa stručnih skupova, sajmova knjiga, organizira zajedničke akcije za poticanje čitanja ali isto tako priređuje stručna predavanja namijenjena knjižničarima osnovnih škola. Od početnih 17 knjižničara, koliko ih je bilo prisutno na prvom sastanku - ova je brojka danas narasla na 100 sudionika, no još uvijek se traži jedno mjesto više.

Sastanci se održavaju u prostoru Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice na Starčevićevom trgu 4, od 9 do 13 sati.
Redakcija Informativnog utorka: Natalija DragojaIsabella MauroDanka Hajsig  i Alka Stropnik.

 
Program Informativnog utorka
2020. godina


Obavijest o stručnim sastancima knjižničara osnovnih škola i dječjih odjela narodnih knjižnica

Od svibnja 2017. godine prezentacije pojedinih izlaganja održanih na Informativnom utorku bit će dostupne na mrežnim stranicama uz dopuštenje autora. Naslov određenog izlaganja ujedno je i poveznica na prezentaciju.
 
4. veljače 2020.
1. Nakladnička kuća Mala zvona: promocija novih naslova
Gosti: Sanja Lovrenčić, Adrian Pelc
2. Predstavljanje projekta Knjige naših ulica
Gosti: Nika Čabrić, Goranka Horjan, Davor Peršić, Margareta Peršić, Davorka Semenić Premec, Sanjin Brajković
3. Predstavljanje projekta Kad slikovnice ožive – dramatizacija slikovnica i odabranih tekstova za djecu i mlade koje osmišljavaju i izvode knjižničarke dječjeg odjela Knjižnice Ivana Gorana
Kovačića
Gošće: Arijana Herceg Mićanović, Ana Gabaj Miloš, Ivana Palčić Borčić
4. OmoGuru: komunikacijski alati za osobe s disleksijom
Gosti: Borko Buković, Maja Peretić
5. Izvješće sa Svjetskog kongresa školskih knjižničara u Dubrovniku – Dani profesionalnog „ponosa i slave”
Gošća: Vanja Jurilj, predsjednica HUŠK-a
6. Informacije, aktualnosti – Alka Stropnik, stručna suradnica u Matičnoj i razvojnoj službi Knjižnica grada Zagreba