Interni četvrtak


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, od 13 sati osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
                                        
2019. godina
30.
svibnja 
"Interni četvrtak"  –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 30. 5. 2019. u 13 sati u Knjižnici Voltino,  Dragutina Golika 36, Zagreb.

Upute: Kako doći do Knjižnice Voltino?
Autobus br. 118, Trg Mažuranića – Voltino, izlaz na predzadnjoj stanici (Baštijanova), knjižnica je u srednjem neboderu, prolaz iza platoa.
Moguće je doći i pješice s Remize, uz Fallerovo šetalište pa po Baštijanovoj ulici.
Iz zapadnog dijela grada najlakše je doći vlakom, izlaz na stanici Kustošija pa još dvije stanice autobusom br. 118.

Tema sastanka: Predstavljanje sudjelovanja robotičkog tima Knjižnice Voltino na međunarodnom natjecanju Lego liga 2019. godine na FER-u i druženje na novouređenoj terasi knjižnice
  • Pozdravna riječ: Zdravka Slišković, koordinatorica Knjižnice Voltino (u ime voditeljice trešnjevačke mreže knjižnica više knjižničarke Tee Grašić Kvesić)
  • Predstavljanje programa robotičkih radionica na Odjelu za djecu i mladež knjižnice u suradnji s Američkim kutkom i udrugom Neki novi klinci te sudjelovanja prvog knjižničnog tima „10 volti“ na međunarodnom natjecanju Lego liga održanom na FER-u u siječnju 2019. godine
  • Druženje na novouređenoj terasi knjižnice. U projektu uređenja terase knjižnice sudjelovali su djelatnici knjižnice, umjetnik Zdenko Bašić i cijela lokalna zajednica                         
 
11.
travnja 
"Interni četvrtak" – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 11. 4. 2019. u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, Zagreb.

Tema sastanka:  "Povezujući krugovi", kreiranje i istraživanje povezano s pričanjem priča, bajki, mitova i umjetnost u radu sa ranjivim skupinama
Na temelju bajki o Babi Jagi  koja nam govori o  moćnoj ženi koja vidi sve tajne i ono što nam je skriveno istraživati ćemo kako možemo povezati  postavke sistemske psihoterapije, kibernetskog pristupa sa jednostavnom  metodom  likovnog izražavanja koju ćemo upotrijebiti kao sredstvo ekspresije emocija i misli. Koristiti ćemo tehniku filcanja koje se temelji na građi vunene niti. Ne postoj žurba ili pritisak, samo potpora i ljubav prema pričanju priča i  klupko vune koje vas čeka da uzmete iglicu u ruku. 
Martina Stažnik, psihoteraputkinja je pod supervizijom, praktičarka sistemske psihoterapije i kibernetike, Škole kibernetike i sistemske terapije, Medicinski fakultet u Zagrebu Katedra za psihijatriju KBC Rebro i Udruga za kibernetiku psihoterapije i organizacije, Rijeka.
                  
 
28.
veljače 
"Interni četvrtak“ –  stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak,  28. veljače 2019. u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4.
 
Tema sastanka: ORIGAMI KAO JEZIČNA IGRA 
Origami u jezičnoj nastavi nije sasvim nova pojava. Carol Ball je još 1990-tih u Bitaniji savijanje papira koristila u nastavi francuskog jezika. Primijetila je da ova ugodna, stimulativna i zanimljiva aktivnost pomaže razvijati vremensko - prostorne vještine, vizualno - motoričke sposobnosti  i vještine jezičnog izražavanja.

Po struci anglist, Sanja Srbljinović Čuček se od 2005. godine bavi poučavanjem i proučavanjem umijeća savijanja papira, a od 2012. godine vodi Hrvatsko origami društvo. Autorica će na radionici interaktivno predstaviti svoju slikovnicu ABC za razgovjetniji razgovor  kroz igru origamijem, aliteracijama i asonancama. Uz jezične igre, polaznici će imati priliku naučiti izrađivati origami modele pogodne za rad s mladim korisnicima na dječjim odjelima knjižnica.