Interni četvrtak


Stručni sastanak za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada s djecom na dječjim odjelima narodnih knjižnica

"Interni četvrtak" ima zadatak kroz razmjenu iskustva i praktične radionice koje vode stručnjaci - upoznati bibliotekare dječjih odjela narodnih knjižnica s tehnikama i metodama rada iz područja likovno-scenske umjetnosti, kulture govorenja i pisanja, ekologije, etnologije, psihologije i pedagogije - ukratko, pomoći im u njihovom svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu s djecom.
"Interni četvrtak" održava se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, Starčevićev trg 4, od 13 sati osim ako u terminu održavanja programa nije drugačije navedeno.
Sastanke osmišljava i organizira Natalija Dragoja, koordinatorica Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.
 
                                        
2020. godina
20.
veljače 
"Interni četvrtak" – stručni sastanak knjižničara dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba održat će se u četvrtak, 20.02.2020. u 13 sati u Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor, Šmidhenova 36, Samobor.
 
Upute: Kako doći do Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor?
Preporuka je dolazak autobusom Autoturista odnosno Samoborčeka. Polasci iz Zagreba: Črnomerec u 12.00, Ljubljanica u 12.10, Autobusni kolodvor u 11.35 ili 11.55. Nakon dolaska na Autobusni kolodvor Samobor, do knjižnice se može doći pješice (prijeđe se pješački prijelaz kod rotora te se krene desnom stranom prema semaforu cc 200 m. Na semaforu se  skrene desno cc 250 m do idućeg rotora pa ponovo desno uz kiosk (i uz dom Dom zdravlja) te se krene ravno (s desne strane je Odjel za odrasle) do idućeg semafora, prijeđe se cesta, a Odjel za djecu i mlade je odmah s lijeve strane. Ili se može, po dolasku na Autobusni kolodvor Samobor, voziti – jedna autobusna stanica (linija  broj 147 Samobor – Bregana, polazak u 12.40 ili linija broj 150A Samobor - Gornja Vas, polazak u 12.45 ili linija broj 143 Samobor – Rude - Braslovlje, polazak u 12.40). Autobus stane kod kioska, treba produžiti ravno do semafora, prijeđe se semafor i s lijeve strane je Odjel za djecu i mlade. Karta se kupuje u autobusu. Adresa knjižnice je: Šmidhenova 36, Samobor. Broj telefona 01/3364260.

Tema sastanka: Dramski odgoj  i scenska igra u Odjelu za djecu i mlade Gradske Knjižnice Samobor  -  primjeri  iz prakse

Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor u svom radu veliku pažnju pridaje dramskom odgoju. Dramski odgoj je vrlo važan jer kod djece razvija kreativnost, pomaže im  kod javnog nastupa, savladavanju treme; uči ih timskom radu, empatiji, toleranciji, izražavanju kritičkog mišljenja. Osim toga, gluma je i odlična motivacija za poticanje čitanja. 
Dramska grupa knjižnice, GKS Skečeri, djeluje već osam godina. Trenutno ima 13 polaznika, a radi se o djeci nižih i viših razreda iz pet različitih škola. Osim nastupa u prostorijama knjižnice i u gradu Samoboru, nastupaju i u gostima.

Na sastanku će se govoriti o dramskom odgoju u knjižnici, pokazat će se zanimljive dramske igre koje se koriste u radu s djecom, a dramska grupa GKS Skečeri izvest će predstavu ''Kaos prije premijere''.

Program će voditi Blaženka Mavrić Vadlja, knjižničarka i voditeljica Odjela za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor.

Nakon programa slijedi druženje i, prema želji, posjet Samoborskom fašniku.