Jana Dabac: Crvenanit

Izložba 12.11.2018. - 25.11.2018. Knjižnica Vladimira Nazora Jana Dabac
Izložba fotografija i video radova nastalih tokom autoričinog boravka na umjetničkoj rezidenciji u austrijskom Kremsu.

Jana Dabac je arhitektica, dizajnerica i fotografkinja.
 
Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu s projektom za Muzej fotografije u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim arhitektonsko-urbanističkim i dizajnerskim projektima i izložbama. Dobitnica je više nagrada, među kojima treba izdvojiti prvu nagradu za timski projekt na međunarodnom arhitektonskom natječaju „The Harbourpolis Hamburg – 15 Schools of Architecture“, za koji je dobila i Rektorovu nagradu 2003. godine. S Ivanom Urodom je 2007. osnovala ured za arhitekturu i dizajn „Dia Pozitiva“. Bila je članica uredništva časopisa „Čovjek i prostor“.
U umjetničkom tandemu „Curice“, s Juranom Hraste, sudjelovala je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama fotografija.
 
O nastanku radova koji će biti prezentirani na izložbi sama autorica kaže sljedeće:
 
Za vrijeme boravka na umjetničkoj rezidenciji u Kremsu, živjela sam u zgradi preko puta strogo čuvanog zatvora, u kojem su smješteni najgori austrijski osuđenici. Većina mojih prozora gledala je na zatvorski blok. Taj pogled je bilo zabranjeno fotografirati i snimati. Bio je to zabranjeni pogled. Prizor s kojim sam bila suočena s vremenom sam prihvatila, ali ga nikada nisam posve zanemarila.

Drugi pogled, pogled s terase, bio je u potpunosti drugačiji – orjentiran na Dunav, brežuljke na drugoj obali rijeke i, meni najvažnije, veliki komad neba. Promatrajući nikad isto nebo, primijetila sam tanku crvenu nit, uvijek u kadru mog foto-aparata. Dijelila sam svoj pogled na slobodu s tom tankom crvenom niti. I bilo mi je tužno što jedina stvar koja dijeli sa mnom pogled na slobodu zapravo nije slobodna – bila je privezana za ogradu terase.



Fotogaleriju možete pogledati ovdje.