Željka Mezić: Kaleidoskop

Izložba 31.01.2019. - 28.02.2019. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Program predstavljanja hrvatskih ilustratora


...Jedan malo drukčiji kaleidoskop rastao je sa mnom cijelo vrijeme. Njegova nutrina ispunjena je šarolikim bogatstvom doživljaja, emocija, iskustava, ljudi, gradova
 i sjećanja prikupljenih kroz godine. Ogledala u njemu su moja razmišljanja, dijelovi moje osobnosti i ljudi u kojima gledam svoj odraz. Prizori se mijenjaju, svakim novim danom, susretom, mišlju. A onda se izliju na papir, pretoče u boje i nove oblike. Na početku, to je svjesno, s idejom o slici koju ću stvoriti. Kist preuzima ulogu ručice na kaleidoskopu, a slike se, malo po malo, krenu stvarati same. Svaka sa sobom donese nešto novo, birajući iz mnoštva mogućnosti koje riznica nudi.
 
Ja gledam, upijam, igram se i uživam. Baš kao nekad, gledajući kroz okrugao prozorčić. I još uvijek mi zastane dah, uhvaćen tom čarolijom, u svijetu u kojem vrijeme ne postoji.
Vjerujem da svako dijete, čitajući priče i gledajući ilustracije, dodaje poneko svjetlucavo, obojeno stakalce u svoj kaleidoskop. A njega možemo zavrtjeti kad god poželimo.
 
Željka Mezić



Fotografije s otvorenja izložbe

Knjige izložene na izložbi

Fotografije s likovne radionice s djecom

Švec Španjol, Sonja. Plemeniti realist i šaptačica bajki. Grazia, 17. 02. 2019.