65 plus pročitajte - stripove!

Ostalo 25.07.2023. - 31.08.2023. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva
Campi, T.; Zabus, V. Makaroni.
Vrijeme je da se (pod)sjetite kako je to čitati stripove!

Deveta umjetnost itekako može imati veze s temama od interesa starijim osobama. Ili imati starije osobe kao glavne likove. Ili pak sporedne. Ili biti naprosto zabavna! Predrasuda je kako starije osobe ne čitaju stripove, iako ih vjerojatno čitaju u manjoj mjeri.
U okviru projekta 65 plus donosimo popis preporuka za čitanje stripova.
 
Naslovi su poveznice na katalog, a primjerci navedenih naslova dostupni su u mreži Knjižnica grada Zagreba.

Biuk, K. Ljubav, zabit, rasvjeta. Zagreb : Udruga Crtani romani šou, 2019. – Glavni junak Marko Čobo dolazi živjeti u rodno mjesto svog djeda kao bi se oporavio od nesretne ljubavi, ali uz živopisne likove i još živopisnije životne situacije, oporavak ne teče kako je zamislio.
 
Campi, T.; Zabus, V. Makaroni. Zagreb : Fibra, 2018. - Otac dovodi sina djedu da tamo provede neko vrijeme. Pretpubertetskom dječaku očev potez čini se kao kazna jer ne zna što bi radio s djedom kojega gotovo da ne poznaje no ubrzo upoznaje i djeda i povijest svoje obitelji.
 
Cauuet, P.; Lupano, W. Stare prdonje. Zagreb : Fibra, 2018. – 1. dio s 4 epizode
Cauuet, P.; Lupano, W. Stare prdonje. Zagreb : Fibra, 2021. – 2. dio s 2 epizode
Priča o trojici starih prijatelja, poslije dugo godina ponovno ujedinjenih na jednom sprovodu. Karikaturalnog crteža, ovaj je strip klasičan spoj komedije karaktera i komedije situacije, pozitivna priča o neizbježnosti starenja i sazrijevanja, s naglašenom dozom društvene kritike neokapitalizma, ali lišena patetične glorifikacije „dobrih starih vremena“.
 
Flechais, A.; Gauthier, S. Čovjek-planina. Zagreb : Fibra, 2018. - Djed i dijete svijetom su uvijek putovali zajedno. Ali sada se djed umorio i ne može dalje. Dijete mu želi pomoći.

Garin, A. Nezaboravak. Zagreb : Fibra, 2022. - Clémenceina baka pati od Alzheimerove bolesti. Suočena s njezinim očajem, odluči je odvesti iz doma umirovljenika i krenuti na put prema bakinoj hipotetskoj rodnoj kući. Bijeg, potraga, lutanje, prilika za susret sa samim sobom…
 
Modan, R. Imovina. Zagreb : Fibra, 2015. – Regina Segal vodi svoju unuku Miku u Varšavu, a razlog putovanja je sređivanje oduzete obiteljske imovine nakon Drugog svjetskog rata. Židovi, Poljaci, stare ljubavi, davne odluke, iščekivanja i razočarenja isprepliću se u priči i crtežu Modaninog stripa.
 
Monin, A.; Zidrou, Posvojenje. Zagreb : Fibra, 2018. - Posvojenje je topla priča o posvojenoj peruanskoj djevojčici, točnije o ljubavi jednog djeda.
 
Rabate, P. Potočići. Zagreb : Fibra, 2008. – Glavni lik je Emille kojem se život promijeni nakon što shvati da je njegov preminuli prijatelj Edmond imao skriven život ispunjen površnim vezama i ženskim aktovima. Usamljen, kreće na put u avanturu života.
 
Satrapi, M. Vezenje. Zagreb : Fibra, 2020. - Kad bi se muškarci nakon obilnog ručka povukli na odmor, žene bi u kući obitelji mlade Marjane oprale suđe, a onda se uz čaj prepustile ženskim razgovorima.
 
Springer, B. Lucin pogreb. Zagreb : Fibra, 2008. – Razmišljanja o smrti iz pozicije različitih naraštaja. Glavni lik je djevojčica Luce koja provodi vrijeme kod djeda gdje se prvi puta suočava s postojanjem Smrti.
 
Vallee, S.; Eacersall, M. Tananarive. Zagreb : Fibra, 2022. - U sutonu jednog sređenog i opreznog života, jedan će se umirovljeni javni bilježnik prvi put u svom životu upustiti u pustolovinu. Mala je to pustolovina, ali za njega prava odiseja.

Zidrou.; Oriol. Medvjeđa koža. Zagreb : Fibra, 2015. - Amadeo, jednostavan momak, svakoga dana starcu Palermu čita horoskop. Taj običan svakodnevni ritual jednog će dana postati povod Palermu da ispriča svoju životnu sagu… dalje slijedi punokrvna gangsterska priča protkana humorom i ljubavlju!
 
Yelin, B.; Steinaecker, T. Ljeto njezina života. Zagreb : V.B.Z., 2021. – Strip nastao suradnjom književnika i ilustratorice prikazuje nekoć perspektivnu znanstvenicu astrofizičarku Gerdu, u suton njena života, smještenu u domu za starije. Dok je polako napuštaju fizičke funkcije, Gerda se prisjeća svog života, jer „tad osjeća da još živi.“


Ukoliko ste previdjeli naše prošle preporuke, upućujemo vas i na popis knjiga i slikovnica za djecu i mlade koje na topao, djeci razumljiv i zabavan način promiču teme obiteljskih odnosa sa starijim članovima obitelji, bolest i/ili gubitak voljenih osoba i međugeneracijsku solidarnost senzibilizirajući tako djecu i mlade za potrebe starijih osoba.