Aporija

Predstavljanje knjige 22.11.2018. | četvrtak Knjižnica Tina Ujevića Početak događanja: 18:30 sati
Hrvoje MIlić
Predstavljanje knjiga Aporija i Monolog u blatu uz sudjelovanje autora Hrvoja Milića.
 

Hrvoje Milić rođen je 1978. godine u Slavonskom Brodu, gdje je proveo veći dio djetinjstva. Diplomirao je u Zagrebu 2004. godine na odsjeku dizajna i projektiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Nedugo poslije studija zapošljava se u struci, ali ubrzo napušta mjesto dizajnera kako bi se intenzivnije posvetio slikanju i pisanju. 
Svoju prvu knjigu, roman pod nazivom „Aporija“, objavljuje 2015. godine. Dvije godine poslije objavljuje drugu knjigu „Monolog u blatu“. 
Trenutno živi u Zagrebu i piše prozu, drame i poeziju, te se i dalje bavi slikarstvom. 

˝Aporija˝

Radnja knjige ima oblik unutarnjeg monologa. Kroz monolog glavnog (i jedinog) lika u knjizi, čitatelj ulazi u svijet čovjeka koji je izgubljen i bespomoćan, čiji život je sveden na besmisleno trajanje ispunjeno uzaludnim pokušajima da nađe nekakav smisao, kako bi mogao nastaviti. U nemogućnosti bilo kakvog pomaka, on nastavlja govoriti, a time ujedno nastavlja svoj život unutar kruga stvorenim od riječi koje izgovara…

˝Monolog u blatu˝

Knjiga nas vodi kroz senzualan poetski svemir u stvarnost koju moramo mi svi živjeti (u glibu i blatu) danas u ovom našem globalnom svijetu. Sve je pobjeglo u nesagledivu globalnost; tu na ovoj zemlji, živo biće ne nalazi više nikakva načina povezivanja, dodira, komuniciranja, razumijevanja. Čitajući ovu Milićevu knjigu, stalno sam čuo prodoran i tragičan krik nekoga tko se guši u mulju, u glibu, u dubokom blatu… (Dragutin Dumančić, urednik nakladničke kuće Ceres)

Kao uvod prezentacije biti će prikazan kratki eksperimentalni film ˝Ding Dong˝, zasnovan na romanu ˝Aporija˝ autorice Maje Milić.