Artlessov čitateljski kultivator

Projekt 14.10.2021. - 21.10.2021. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića
Artlesov čitateljski kultivator
www.studio-artless.hr
studioartless1@gmail.com

Artlessov čitateljski kultivator je inovativni projekt poticanja čitanja i razvoja čitateljske publike kroz povezivanje različitih umjetničkih područja i promociju umjetničkih radova povezanih s knjigama hrvatskih autora te organizaciju participativnih radionica.
U prvom dijelu pozivamo na suradnju glazbenicu Saru Renar i pjesnikinju Mariju Dejanović te objavljujemo video rad temeljen na njihovoj dosadašnjoj suradnji vezanoj uz interdisciplinaran pristup Marijinoj poeziji kroz medij glazbe i produkcije zvuka.
Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=k9JpEiMd17w
 

14. listopada 2021., online tribina
18:00 h
SARA RENAR I MARIJA DEJANOVIĆ
Razgovara: Neva Lukić

Artlessov čitateljski kultivator poziva zainteresiranu publiku na online događanje poticanja čitanja s glazbenicom Sarom Renar i pjesnikinjom Marijom Dejanović.
U uvodnom dijelu tribine prikazat ćemo video portret Sare Renar (režija: Zdravko Popović), a potom će Marija i Sara otkriti različite perspektive o važnosti čitanja, stvaranja i mogućnostima interdisciplinarne suradnje.
Istražit ćemo kako se međusobno nadograđuju zvuk i pjesnička riječ, a kao neuobičajenu lektiru prije tribine preporučujemo njihov zajednički album U privremenom smještaju kod ljudi, koji zapravo album nije. Pozabavimo se žanrovskom neodređenosti tog djela i čitajmo zajedno putem tona i zvuka u prvom Artlessovom čitateljskom kultivatoru!
Link na album:
https://sararenar.bandcamp.com/album/u-privremenom-smje-taju-kod-ljudi
Zoom link za registraciju na tribinu: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIkc--hqDoqEtAo51fjclZHWBx65zsu6LJc

 
16. listopada 2021.
Online radionica čitanja i pisanja poezije
10:00 – 13:00 h
Voditeljica: Neva Lukić

Online radionica čitanja i pisanja poezije koncipirana je u dva dijela. U prvom dijelu čitat ćemo i komentirati, a potom pisati komentare o poeziji suvremenih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja. Većinom ćemo se oslanjati na poeziju iz zbirki objavljenih u ovoj ili prethodnoj godini.
U drugom dijelu radionice, svaki će polaznik/ca izabrati jednog autora/autoricu te napisati pjesmu po uzoru na stil, motive, formu i sadržaj odabrane zbirke.
Radionica je namijenjena starijim srednjoškolcima i odraslima. Prijave molimo na e-mail neva.lukic@gmail.com do 15. listopada 2021. Broj sudionika je ograničen.


21. listopada 2021.,
Radionica čitanja i pisanja poezije
Ugostiteljsko-turističko učilište, Zagreb
08:30 – 10:00 h

Voditeljica: Neva Lukić
Radionica čitanja i pisanja poezije nadovezat će se na tribinu s glazbenicom Sarom Renar i pjesnikinjom Marijom Dejanović. U prvom dijelu radionice s učenicima Ugostiteljsko- turističkog učilišta razgovaramo o čitanju – što sve čitanje može biti i na koje sve načine se ono može shvatiti. U drugom dijelu čitat ćemo poeziju iz zbirke Etika kruha i konja (2018.) Marije Dejanović te stvoriti svoje radove nadahnuti formom, sadržajem i motivima zbirke.

Projekt se provodi u suradnji s Knjižnicom S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1.
Projekt podržava Ministarstvo kulture i medija RH u Godini čitanja.