Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi

Izložba 16.11.2020. - 16.01.2021. Knjižnica Božidara Adžije prof. dr. sc. Aleksandar Durman, Mirela Hutinec i Darko Puharić
Gostujuća izložba „Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi“ rezultat je cjeloživotnoga rada arheologa prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, arheologinje Mirele Hutinec, ravnateljice Muzeja vučedolske kulture i Darka Puharića zaduženog za vizualnu koncepciju plakata.

S bogato ukrašenih keramičkih posuda profesor Durman iščitao je i istražio prvo piktografsko pismo na našim prostorima, kojim su se služili Vučedolci, što se u velikom formatu može pogledati na plakatima. Prikazan je na njima i događaj koji su Vučedolci zabilježili na terini, a koji je 2000 godina kasnije u Odiseji zabilježio Homer: nebeske komponente pridružene božanskim likovima Mars – Ares, Venera – Afrodita, nevidljiva mreža – Plejade te nebeski lovac Orion – Hefest, na Vučedolu je označen ljudskom žrtvom u slavu vučedolskog boga vatre, koji je imao svoje zemaljske zastupnike, a povod je mogao biti rijedak nebeski događaj u kojemu je i taj bog bio sudionikom.

Na još jednu tužnu godišnjicu sjećanja na ratne žrtve Vukovara iz Domovinskog rata, 29. po redu, možete zaviriti i u bogati knjižnični fond Knjižnica grada Zagreba koji naslovima prati prethistoriju i vučedolsku kulturu staru pet milenija, kao i teme vezane uz Domovinski rat te znamenite Vukovarce: Lavoslava Ružičku, nobelovca; Nikolu Andrića, jezikoslovca, povjesničara, dramaturga, prevoditelja; Pavla Pavličića, književnika; Sinišu Glavaševića, ratnog novinara te jednog od heroja Domovinskog rata, i mnoga druga (ne)znana imena i djela.  

Izložba je gostovala u Arheološkom muzeju Narona u Sv. Vidu pokraj Metkovića te u Arheološkom muzeju u Zadru i Zagrebu.

Nadamo se da su duše tragično preminulih one strašne 1991. godine pronašle put do spokoja na nebu sazviježđa Orion.

Zbog epidemioloških mjera neće biti popratnog predavanja arheologinje Mirele Hutinec, već izložbu možete razgledati uz obvezno nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku.
 
Iz biografije:
Aleksandar Durman,  hrvatski arheolog (Zagreb, 4. III. 1949.). Diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od 1976. djeluje kao profesor. Bavi se arheometalurgijom, problemima apsolutnog datiranja, komunikacijama. Vodio je brojna arheološka istraživanja prapovijesnih i antičkih lokaliteta; opsegom se ističu Vinkovci – Hotel i Vučedol, koji idu u red najvećih prapovijesnih istraživanja u Hrvatskoj. Glavna djela: Vučedol: treće tisućljeće p. n. e. (1988.), Vučedolski Orion i najstariji europski kalendar (2000.), Vučedolski hromi bog – Zašto svi bogovi metalurgije šepaju? (2004.).
Mirela Hutinec, (Vukovar, 5. 11. 1972.) doktorandica arheologije, muzealka, s dugogodišnjim iskustvom u arheološkom istraživanju, u prezentaciji i komunikaciji Vučedola i vučedolske kulture, voditeljica arheoloških zbirki Gradskog muzeja Vukovar, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture te autorica dva stalna muzejska postava.
 
Milkica Ursa