Australija - Down Under: od Pacifika do Indika

Predavanje 15.02.2018. | četvrtak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle
Putopisno predavanje uz projekciju: Predavač: Zlatko Fijucek
 
Zlatko Fijucek o sebi i putovanjima: Ja sam filantrop, upoznajem mnogo ljudi i u razgovoru s njima otkrivam uzročno-posljedične veze univerzalnih ljudskih osobina s prirodnim okolišem.   
Putovati sam počeo kad sam bio gimnazijalac, autostopirajući do Jadrana, a devetnaesti rođendan proslavio sam u Parizu. U Francuskoj sam ostao dvije i pol godine te sam kraće vrijeme boravio i u Portugalu.
Nakon završenog fakulteta, i po zaposlenju, u deset sam godina četiri puta bio u Južnoj Americi, i ondje proveo ukupno dvije godine. Obišao sam sve osim Venecuele, Surinama i Gvajane. Pred Domovinski rat putujem Indijom, Nepalom, Tajlandom, Malezijom, Singapurom i Bangladešom, i ondje se zadržavam šest mjeseci. Prije Oluje također pola godine provodim u putovanju istočnom Afrikom, Kenijom, Zanzibarom, Tanzanijom, Zambijom i Zimbabveom. Poslije Oluje tri sam puta bio u Sjevernoj Americi, gdje sam proveo oko dvije i pol godine, obišavši sve zemlje. 
Posljednja putovanja uključuju dva odlaska na Kubu i jedan na Jamajku, 2011. i 2014. godine, i trajala su oko šest mjeseci. 
                                          
U Australiji i Novom Zelandu, o kojima ću održati putopisna predavanja u Knjižniici Dubrava u veljači, bio sam krajem 2009. i polovicom 2010. Godine, ukupno devet mjeseci.
Australija, u lokalnom žargonu Down Under, osobita je zbog svog udaljenog smještaja na južnoj polutci, i usto je, u odnosu na nas, na noćnoj strani globusa.
Novi Zeland, Aotearoa na maorskom jeziku, još je dalje, s istim sindromom, ali mnogo manji i, ako bih ga opisivao putem osobne asocijacije, rekao bih da ga dočarava atmosfera pjesme Vice Vukova Mirno teku rijeke.