Bajkovita žica

Izložba 19.12.2016. - 18.01.2017. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Vladimira Varićaka 8 Ivanka Blažević Kiš
U izlozima Službe nabave i obrade knjiga Knjižnice Novi Zagreb, postavljena je izložba pod nazivom „Bajkovita žica". Autorica radova je Ivanka Blažević Kiš. Knjižničarka, kreativka i književnica koja je svoje likovno stvaralaštvo usmjerila na izradu uporabnih predmeta. Od svojih radova odlučila je postaviti svjetiljke, nakit i slike. Svjetlost i čarolija lajtmotiv su ove izložbe.

Autorica Ivanka Blažević Kiš o sebi:
"Život u prirodi me sve naučio. Skupljala sam slike, mirise i boje iz okoline i punila kreativno spremište (za kasnije). Uvijek bih u džepovima nosila razne materijale: glinu, kamen, drvo, dugačke trave od kojih bih od ranog djetinjstva izrađivala razne predmete (igračke), a poslije skulpture. To je za mene bila radost života. U šestoj godini sam naučila heklati, osmoj štrikati, petnaestoj tkati, a u dvadesetoj makrame. Zanimljivo je proizvesti grubo platno u željenoj boji i kasnije ga koristiti kao svoj materijal. Žicu sam otkrila puno kasnije (trebala mi je za krila jednog anđela). Odmah me zarobila njezina moć, savitljivost, promjenljivost, prilagodljivost, beskonačnost... Upravo zato me inspirirala za izradu multifunkcionalnog bajkovitog nakita (koristila konac, poludrago kamenje, perlice) i za izradu slika (kombinirana tehnika)."