Betlehemska crna ovca

Izložba 20.01.2020. - 21.02.2020. Knjižnica Novi Zagreb Služba nabave i obrade knjiga, Vladimira Varićaka 8, Sloboština Anamarija Lenard
Jurica Lenard
Izložba lutaka i ilustracija iz slikovnice "Betlehemska crna ovca" umjetnice Anamarije Lenard.
Tekst slikovnice je napisala Livija Kroflin, a lutke fotografskim aparatom ovjekovječio Jurica Lenard.

Ilustratorica slikovnice Betlehemska crna ovca Anamarija Lenard velika je zaljubljenica u ručni rad, a tu ljubav joj je usadila baka još u djetinjstvu. Prije dvanaest godina ugledavši filcani šešir odlučuje naučiti tehniku filcanja i istražiti njene čarobne mogućnosti. Danas svoje stečeno znanje rado prenosi svima zainteresiranima na edukativnim radionicama.  
  
„Betlehemska crna ovca" je priča o događaju koji već više od dvije tisuće godina slavi cijeli kršćanski svijet – rođenje djeteta Isusa – ali ispričana iz kuta jedne ovčje obitelji.
Glavni je lik mala ovca Ružica, koja nije bijela kao brat joj Janko i sestra Janica, nego „neke čudne boje", pa joj se i brat i sestra ponekad smiju da je „crna ovca u obitelji". A ona samo pršti od energije i želje za pravdom te u silnom nastojanju da popravi svijet drugima često ide na živce jer im kvari zabavu tražeći da i oni pomognu baš kad se najljepše igraju lovice, a roditelje zna tako zabrinuti da im runo gotovo posijedi od brige. I baš je Ružica bila ta koja je odvela Mariju i Josipa, već iznemogle od traženja smještaja po Betlehemu, do prazne spilje u kojoj su našli toplo prenoćište. Čuvši da se ljudska mladunčad rađa bez runa, Ružica je svladala strah od Zlokobne Zle Zmije, koja plazi okolo i samo čeka da joj male mekane ovčice nalete na zub, i prva darivala novorođeno „malo ljudsko janje" – svojim runom. Za uzvrat je od „malog ljudskog janjeta" dobila zlatno runo koje će ju štititi od zla.
Slikovnica je ilustrirana na prigodan i originalan način. Ilustratorica Anamarija Lenard od filcane je vune izradila sve likove i krajolik. Ilustracije su nastale fotografiranjem tih malenih vunenih likova u raznim pozama.

https://semafora.hr/portfolio/betlehemska-crna-ovca-drugaciji-bozic/