Biološki aktivne tvari u ribi i školjkašima

Predavanje 19.11.2018. | ponedjeljak Knjižnica Vrapče Početak događanja: 13:00 dr.sc. Ljerka Prester
Foto: Pixabay
Hrana zastupljena morskim namirnicama dokazano se smatra višestruko vrijednom za ljudsko zdravlje jer obiluje biološki vrijednim vitaminima i mineralima i nezasićenim omega-3 masnim kiselinama koje djeluju izrazito povoljno na krvožilni sustav. Unosom 2-3 obroka ribe tjedno osiguravamo pravilan metabolizam tvari u organizmu i čuvamo zdravlje. Međutim, konzumacija hrane morskog podrijetla može biti povezana i s određenim rizicima ukoliko su ribe i školjkaši zdravstveno neispravni. Na zdravstvenu ispravnost hrane iz mora značajno utječe kvaliteta okoliša te način skladištenja hrane, počevši od ulova. Primjerice, školjkaši dnevno filtriraju do 180 litara vode, što znači da će u slučaju onečišćenog okoliša zasigurno apsorbirati velike količine različitih mikrozagađivala i toksina. Osim toga, neke vrste morskih organizama sadrže tvari koje djeluju kao pokretači alergijskih reakcija ljudi.

Više o ovoj temi govorit će dr.sc.Ljerka Prester.