Boje i oblici LUA '09

Izložba 14.03.2019. - 15.04.2019. Knjižnica Vjekoslava Majera
Biserka Konečny
Likovna udruga Angelico ᾽09 slavi ove godine 10 godina rada i neumornog slikanja svojih članova.
Na lokaciji Bukovčev trg 3 u prostoru koji im je dodijelio Mjesni odbor članovi Udruge se sastaju, razmjenjuju mišljenja, saznanja i prema uputama likovne voditeljice Udruge slikarice i profesorice Gordane Meštrović pripremaju slike za samostalne izložbe LUA ’09 kao i skupne izložbe na nivou stvaralaštva likovnih amatera Grada Zagreba. Likovna udruga Angelico '09 narasla je 2018. godine do 30 članova, uglavnom treće dobi. Neki su članovi već niz godina u slikarstvu i stvaraju samostalno, a imali su i samostalne izložbe. Većina članova po vlastitom izboru polazi jednu ili više različitih radionica pod umjetničkim vodstvom likovnih pedagoga, koji dijele nesebično svoje znanje i potiču stvaranje svakog pojedinog polaznika radionice.
Članovi Udruge organizirali su više samostalnih izložbi u Zagrebu u galerijama, knjižnicama i Domovima za starije i nemoćne. Osim toga, 2016. g. su u suradnji s Hrvatskim gradišćanskim kulturnim centrom postavili izložbu u Sopronu u Mađarskoj, a 2017. godine imali su izložbu u Hrvatskom centru u Beču i vrlo bogatu izložbu od preko 100 slika u Zavičajnom muzeju Ozalj.
Prošlih su godina imali nekoliko donacija SOS Dječjem selu Lekenik, KBC „Merkur“ Klinika za unutarnje bolesti, Zavod za hematologiju u Zagrebu, Zavičajnom muzeju Ozalj, te Domovima za starije i nemoćne osobe.
Sudjelovali su na skupnim izložbama s drugim Udrugama, te na likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Od 2010. g. svake godine sudjelujemo na „Smotri likovnog stvaralaštva amatera grada Zagreba“, na izložbama „Španciramo Zagrebom“, te na izložbama „Na pola godine“ i „Dijaspori s ljubavlju“ unutar Programa likovnog amaterizma grada Zagreba.
Ova izložba naslova „Boje i oblici“ donosi viđenja, doživljaje i poglede na boju i oblike kroz slikarske rukopise svakog autora. Pristupi rješavanju i slikanju motiva su različiti što gledatelju omogućava da iskusi bogatstvo slikarskog izričaja. Svaki autor kreira prema vlastitom senzibilitetu pronalazeći sebe i svoj likovni izraz, od suptilnog do ekspresivnog pristupa, minimalističkog, kolorističkog. Na ovoj izložbi radove izlažu: Marija Arnautović, Zlata Barili, Justina Ćurić, Marija Jelača, Emilija Jelaković, Biserka Konečny, Ljiljana Kos Hebrang, Maja Kraljević, Nada Magjerek, Mirjana Kulić-Palčić, Neda Penavić, Ljerka Prišćan, Vjera Stančić, Loreta Stipetić, Adrijana Stojanović, Miro Ozmec, Mirjana Štengl i Anita Videk Lenček.
Predani rad članova udruge LUA '09 unatrag nekoliko godinu sufinanciran je od Grada Zagreba.
e-mail: lua.angelico@gmail.com