Boje voska

Izložba 16.04.2018. - 14.05.2018. Knjižnica Knežija

Diplomiranoj biologinji Ingi Burmudžiji crtanje i slikanje velika su ljubav od ranog djetinjastva, što tijekom studija djelomično kompenzira crtajući preparate biljnog i životinjskog svijeta. Po umirovljenju intenzivnije crta, i to posebnim slikarskim flomasterima. Od 2008. intenzivnije se bavi gotovo zaboravljenom tehnikom enkaustike, a rezultat su mnoge samostalne i skupne izložbe. Slikarica Inga Burmudžija članica je likovne sekcije KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica.
Zaboravljena i gotovo 1800 godina stara tehnika enkaustike u današnje doba doživljava renesansu zahvaljujući korištenju suvremenih električnih uređaja pod čijim se utjecajem tope voštane boje na različitim podlogama (papir, kamen, drvo, platno i dr.) koje ne upijaju vosak.
Na taj način moguće je postići izvanrednu ljepotu boja, gotovo magične tonove, maštovite vizije te potaknuti maštu kako umjetnika tako i promatrača. Na ovoj izložbi autorica se predstavlja izborom apstraktnih slika u tehnici enkaustike pomoću grijaće ploče i tehnike puhanja na podlozi glatkog papira, te u tehnici šelak enkaustike na MDF ploči i slikarskom platnu.