Centar Lug | Čarolija božićnih ukrasa

Izložba 02.12.2019. - 31.12.2019. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Centar za odgoj i obrazovanje Lug je ustanova u djelatnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, osnovana 1948. godine.
Djelatnost ustanove je pružanje socijalnih usluga osobama s intelektualnim teškoćama, a ostvaruje se provedbom odgojno obrazovnih programa za mušku mladež s teškoćama u razvoju i poremećajima u ponašanju te rehabilitacijskih  programa za odrasle osobe s invaliditetom. 
U sklopu Odjela radnih aktivnosti provodi se usluga poludnevnog boravka za pedesetak osoba s inteletkualnim teškoćama starijih od 18 godina. Naši korisnici su s područja Samobora, Svete Nedelje, Jastrebarskog i zapadnog dijela Zagreba. U Odjelu radnih aktivnosti provode se programi psihosocijalne rehabilitacije i radne okupacije. Vođeni sposobnostima, interesima i željama korisnika u odabiru aktivnosti, nastojimo svakom pojedincu omogućiti osjećaj osobne vrijednosti i zadovoljstva u radu. Programi radnih aktivnosti provode se u radionici izrade ukrasnih i uporabnih predmeta, keramičkoj i tkalačkoj radionici. 
Kreativnost korisnika posebice je inspirirana božićnim običajima ukrašavanja domova. U našim radionicama proizvede se mnoštvo šarenih anđela, kuglica i vjenčića koji već godinama krase domove naših sugrađana. Prodajom proizvoda ostvaruje se održivost radionica, a sudjelovanjem korisnika u prodaji doprinosimo normalizaciji i kvaliteti života korisnika.
Kreativnost korisnika razvijamo i kroz glazbenu, dramsku i plesnu radionicu. Afirmaciju osoba s intelektualnim teškoćama promičemo izvođenjem dramskih predstava i nastupima folklorne skupine u lokalnoj zajednici.
Naša je misija osobama s intelektualnim teškoćama omogućiti neovisnost, poštivanje njihovih prava u društvu jednakih, kao i senzibilizirati javnost za potrebe osoba s intelektualnim teškoćama.