Čitati i pisati? Tanzanija, 21. stoljeće

Predavanje 22.01.2020. | srijeda Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 sati Zoran Jagec
Zoran Jagec
Zoran Jagec ispričat će nam svoje dojmove o Tanzaniji koje je stekao obilaskom okolnih zabačenih sela o kulturi naroda Maasai te kako je organizirao nabavku i opremanje male seoske škole školskim klupama i stolovima u selu Mogero.

"Class by class” je nevladina humanitarna udruga koja okuplja volontere i donatore u projektima obnavljanja i izgradnji škola u najsiromašnijim krajevima i zajednicama afričkih i azijskih zemalja. Gradnjom škola i opremanjem elementarnim školskim pomagalima osigurava djeci u zabačenim područjima, gdje najčešće tijekom odrastanja nemaju prilike za elementarnu edukaciju, organizirani oblik školovanja, što je preduvjet kasnijem ravnopravnom nastavku školovanja u područnim školama.

Dosadašnji projekti Udruge:

2015. – Kambodža, selo Tonleisar: rekonstrukcija i popravak cjelokupne škole za normalno i sigurno odvijanje nastave.

2016. – Tanzanija, Maasai selo Mogero: opremanje predškole školskim klupama.

2018. – Tanzanija, Maasai selo Mogero: izgradnja školske zgrade za predškolce i prva tri razreda osnovne škole. Projekt je potaknuo lokalnu vlast koja je osigurala dva nova učitelja i pokrenula proceduru da mjesto dobije službeni status sela, a samim time i mogućnost ravnopravnijeg uključivanja u društvo. Škola je dobila solarni sustav za rasvjetu.

2018. – Kambodža, selo Pongro: nabavka pumpe za vodu i izvedba jednostavne vodovodne mreže do školske kuhinje i toaleta.

2019. – Tanzanija, tri sela u okolici Rujewe: izgradnja školske zgrade za predškolce i prva tri razreda osnovne škole.
 

https://www.classbyclass.hr/