Crta !

Izložba 16.01.2019. - 18.02.2019. Knjižnica Kajfešov brijeg Vanda Čižmek
Vanda Čižmek "crta još od pelena", zatim crta u Školi za primjenjenu umjetnost, pa na Grafičkom fakultetu. Posljednjih godina crta ilustracije za djecu i mlade i radi kao grafički dizajner. Ilustrirala je brojne slikovnice i knjige za djecu i mlade, dječje časopise, bilježnice i slikovni udžbenik engleskog jezika za djecu predškolskog uzrasta.

Bila je finalistica nagrade: “Ovca u kutiji” stručnog žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2017./2018. godini za slikovnicu Jelene Pervan  "Tonka će sutra",  te u 2016./2017. godini za slikovnicu Roberta Mlinareca  "Kumarov san", finalistica nagrade “Grigor Vitez” 2014. za ilustracije knjige za djecu Nade Mihelčić  "Medalja za hrabrost i druge priče", dobila pohvalu nagrade “Grigor Vitez” 2016. za ilustracije u slikovnicama Silvije Šesto  "Sirup protiv mačjeg kašlja" i Roberta Mlinareca "Kumarov san", te pohvalu nagrade "Grigor Vitez” 2017. za ukupno stvaralaštvo na području ilustracije u 2017. godini.

Dobitnica je nagrade “Ovca u kutiji” dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2015./2016. godini za slikovnicu Silvije Šesto "Sirup protiv mačjeg kašlja", te posebnog priznanja šestog Hrvatskog biennala ilustracije, za ilustracije i gif animaciju slikovnice Ane Đokić "Anja i crna ovca", održanog 2016. u galeriji Klovićevi dvori.

Sudjelovala je na skupnim domaćim i međunarodnim izložbama u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Pazinu, Beogradu, Subotici, Bratislavi…
Nedavno je slikovnica „Uhvati mi plavog medu“, Silvije Šesto, koju je ilustrirala, ušla među odabrane naslove na natječaju “Hrvatska lijepa knjiga 2018.” za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World 2018. i za izložbu Book Art International.
Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

p.s. Trenutno sigurno nešto crta.