Čudo hrvatske glagoljice

Izložba 26.02.2020. - 26.03.2020. Knjižnica Podsused
Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba djeluje već 27 godina na planu poučavanja, promicanja i upotrebe glagoljice te upoznavanja cjelokupne glagoljaške baštine kao neprocjenjive sastavnice hrvatskog kulturnog i duhovnog identiteta. Društvo je osnovano 22. veljače 1993. godine, na 510. godišnjicu objavljivanja prve hrvatske tiskane glagoljske knjige - Misala po zakonu rimskoga dvora  iz 1483. godine

Društvo djeluje na više načina. Program Hrvatska glagoljaška baština tijekom školske godine donosi 10 redovitih mjesečnih tribina na kojima kao predavači gostuju stručnjaci iz različitih znanstvenih područja, a zajednička poveznica svih tema je glagoljica.  Osim predavanja, program tribina donosi koncerte, izložbe i projekcije filmova. Do sada je održano preko 270 tribina.

Časopis Bašćina glasilo je Društva koje na znanstveno-popularan način, latinicom i glagoljicom uz mnoštvo fotografija, daje presjek tisućljetne povijesti hrvatskog glagoljaštva, kao i uvid u život glagoljice danas. Časopis u pravilu izlazi jednom godišnje

Mješoviti pjevački zbor Bašćina koji djeluje unutar Društva ovih je dana navršio 25. godina postojanja. Sudjelovanjem na glagoljaškim misama i održavanjem koncerata upoznaje javnost s glazbenim djelima utemeljenima na glagoljaškoj tradiciji i hrvatskim pučkim napjevima. Osim starih napjeva, Zbor izvodi i djela suvremenih skladatelja nadahnutih bogatom glagoljaškom tradicijom. Zbor je trajno otvoren za nove članove

Novosti su mjesečni bilten Društva prijatelja glagoljice koji na dinamičan način, tekstom i slikom, donosi kratke preglede zbivanja iz svijeta glagoljice u proteklom razdoblju. Bilten se šalje elektroničkom poštom na preko 400 adresa. Do sada je objavljeno 50 brojeva.

Glagoljica u gostima projekt je Društva u sklopu kojega se, na poziv zainteresirane ustanove, organiziraju predavanja i tečajevi glagoljice. Do sada je održano stotinjak takvih susreta po školama, muzejima, knjižnicama, crkvama i sl. diljem Hrvatske i u inozemstvu. Glagoljica u gostima se ostvaruje putem tečajeva glagoljice, predavanja/prezentacije na opće ili odabrane teme vezane uz glagoljicu, predavanja uz edukativne panoe, održavanja kreativnih radionica prvenstveno za djecu i mlade, kroz radijske i TV emisije i povremenim organiziranjem izleta. Glavni nositelji ovog programa su Darko Žubrinić i Mirna Lipovac, koji su osmislili ovu izložbu u Knjižnici Podsused.

Darko Žubrinić je jedan od osnivača Društva prijatelja glagoljice, njegov bivši i aktualni predsjednik. Profesor je matematike na Sveučilištu u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Autor je knjige Hrvatska glagoljica: Biti pismen – biti svoj. Istražuje nepoznate detalje o glagoljici te ih objavljuje u časopisima i putem Interneta.

Mirna Lipovac je zaposlena u marketingu PBZ Carda, a u Društvu radi kao tajnica, autorica i urednica biltena Novosti iz DPG-a i jedna od nositeljica programa Glagoljice u gostima. Uz izložbu održati će se i predavanje uz panoe učenicima šestih razreda OŠ bana Josipa Jelačića, 10. ožujka u prostoru škole.