Cvjetni vrt Krunoslave Kuljiš

Izložba 05.01.2017. - 02.02.2017. Knjižnica Vjekoslava Majera Krunoslava Kuljiš
Krunoslava Kuljiš
Krunoslava Kuljiš rođena je u Zenici 1940. godine. Srednju školu završila je u Brčkom, a diplomirala na Metalurškom fakultetu u Zenici. Kao dipl. ing. crne metalurgije sedam je godina radila u Željezari Zenica, a potom četrnaest godina u Srednjoj tehničkoj školi kao profesorica. Od 1985. godine spontano počinje slikati u akvarelu, gvašu i ulju, a ubrzo zatim na svili, koja postaje njezina omiljena podloga za slikanje. Uz pomoć osnovnih podataka o korištenju specijalnih boja traži i nalazi svoj vlastiti način rada. Od 1991. godine pojavljuje se u zajedničkim nastupima u raznim dobrotvornim akcijama, kao i samostalnim izložbama. Zajedno sa sinovima Tomislavom i Miroslavom osniva Atelje Kuljiš, salon za izradu unikatne ženske odjeće, utemeljen na slikanju na svili te postižu solidan renome u svom radu. Radovi u okviru Ateljea Kuljiš korištene su u protokolarne svrhe – bile su pokloni Predsjednika Republike Hrvatske prilikom državničkih posjeta. Sa 12 unikatnih modela Ateljea Kuljiš Hrvatska gospodarska komora (HGK) 1998. godine je izlagala u Tokiju i Kobeu, na prvoj izložbi gospodarstva samostalne RH. Sa prestankom proizvodnje nastavlja raditi pod imenom KRUNEA (www.krunoslava-krunea.com). Program Krunea podupire Sveučilište u Zagrebu Tekstilno – tehnološki fakultet uz stručnu i znanstvenu ekspertizu prof. dr. sc. Đurđice Parac – Osterman u izboru i pripremi bojila što otvara put k ostvarenju cilja: proizvodnja ekskluzivnog hrvatskog proizvoda. Cijeli ovaj stil prožet je idejom o potrebi svjesnog odnosa prema prirodi, kojom smo okruženi, njenoj vrijednosti i ljepoti i našoj mogućnosti da u njoj uživamo, ali i dužnosti da je čuvamo i štitimo. Članica je i Hrvatske udruge za boje (HUBO) koja djeluje pod predsjedništvom prof. dr. sc. Ane Marije Grancarić. Izlagala je na dvadesetak samostalnih i skupnih izložbai u zemlji i inozemstvu. Aktivna je članica ženske grupe vokalno-instrumentalnog sasatava Ezerki & 7/8, etno skupine koja djeluje pod okriljem Hrvatsko-makedonskoga društva.

(...) Kolor kojim ova slikarica virtuozno dočarava vizije cvijeća akvarelom na velikim svilenim površinama odiše njenim profinjenim smislom i slikarskim znanjem komponiranjem boja od intenzivnih do suptilno blagih prelaza tonova. Ona je ne samo “pjesnik cvijeća” nego i lirski “kompozitor boja.
prof. dr. Antun Bauer
(...) Odabir cvijeta – kao vodilje u svijetu slikarstva – traži od autora posebnu osjetljivost, kojom se ponuđena oblikovna čudesnost promatra kroz ljudsku i umjetničku začudnost. Krunoslava Kuljiš zasigurno darom svoga talenta, stvaralačkim lukom održava čistoću pogleda spram konkretnih i imaginarnih livada i vrtova, njihovim cvjetnim ukrasima. Izjednačava umjetnost i veličajnost prirode.
Stanko Špoljarić, prof.