(D)opisivanje života: Nesvrstana pisma

Mjesec hrvatske knjige 10.11.2020. - 30.11.2020. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle
U okviru projekta Na Trnju sa zvijezdama donosimo zvučni zapis predstavljanja knjige Nesvrstana pisma Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića.


„Iako se gotovo svakodnevno viđaju na kavi i razgovaraju, u razdoblju od 2009. do 2019. pjesnici Miroslav Mićanović i Branko Čegec često su se dopisivali. Njihova Nesvrstana pisma podsjećaju na sveprisutno prožimanje života i umjetnosti, na poeziju u životu. S jednakim žarom autori ispisuju svoje intelektualne i poetske nedoumice i analiziraju aktualnu realnost.“              
                                                                                                                                                                                               Marija Ott Franolić


Branko Čegec (1957)
diplomirao jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uređivao književnost u omladinskim novinama i časopisima Polet i Pitanja. Od 1985. do konca 1989. glavni urednik časopisa Quorum, od 1989. do konca 1990. glavni i odgovorni urednik lista za kulturu Oko, nakon toga do 1993. urednik u izdavačkoj kući Mladost. Godine 1992. pokrenuo vlastitu nakladničku kuću Meandar (od 2005. MeandarMedia), 1998. Hrvatske neovisne nakladnike i bio njihov prvi predsjednik. Godine 1999. izabran je za predsjednika Odbora Goranova proljeća, najveće hrvatske pjesničke manifestacije, na čijem čelu ostaje do jeseni 2007.
Godine 2002.  pokreće Centar za knjigu i časopis za knjigu Tema. Od jeseni 2018. radi na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Objavio je dvadesetak knjiga poezije, kritike, esejistike i proze.
Dobio je više nagrada, a 2013. dodijeljen mu je Goranov vijenac za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu.
 
Miroslav Mićanović (1960)
rođen u Brčkom, živio u Gunji. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje poeziju, prozu i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Tekstovi su mu nagrađivani i uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike.
Sastavio s B. Čegecom pregled hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih Strast razlike, tamni zvuk praznine (Quorum, 1995). Autor antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa (2006), prevedene na engleski i mađarski jezik.
Sudionik hrvatskih i europskih književnih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum, biblioteka u Nakladi MD i autorskih knjiga kod različitih hrvatskih izdavača. Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje.
Godine 2020. dobitnik je Goranova vijenca za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Živi u Zagrebu.
              
                                                                                                                    B. Čegec, M. Mićanović, Nesvrstana pisma : (2009 – 2019), Meandarmedia, Zagreb, 2020. 

 Na Trnju sa zvijezdama


 Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.

Zvučni zapis predstavljanja knjige Nesvrstana pisma (2009 - 2019)