Dan jagoda

Izložba 18.10.2016. - 20.11.2016. Dječja knjižnica ''M2''
Dan jagoda najduža je knjiga Kęstutis Kasparavičiusa . Na 110 stranica nalaze se 23 priče koje opet opisuju stvari koje možemo primijetiti svakodnevno oko sebe. Ipak, Kęstutis Kasparavičius te stvari primjećuje i opisuje na drugačiji način. Snove, na primjer, drži zaključane u kovčegu, a na kući živi bršljan koji kroz otvoren prozor krade kolače. Praščić je vrhunski operni pjevač, a Krokodilčić je nesmotreno pomislio kako bi svijet bio puno ljepši kada bi sve bilo u znaku jagoda.

Kęstutis Kasparavičius dobitnik je brojnih priznanja i međunarodnih nagrada za svoj spisateljski i umjetnički rad. Godine 2013. za Dan jagoda, Nestala slika i Vrtlar Florijan Kęstutis je dobio talijansku nagradu Vittoria Samarelli. Jedan je od najznačajnijih litavskih umjetnika koji se bavi ilustracijom i pisanjem slikovnica. Poznat je po svojim pomalo izvrnutim i uvijek originalnim pričama o raznim stvarima i životinjama iz svoje okoline. Njegove autorske slikovnice prevedene su na 26 jezika, a taj broj iz godine u godinu raste. Hrvatska prednjači u broju prevedenih knjiga Kestutisa Kasparavičiusa, a vjerojatno i u broju posjeta! Na ovogodišnjem 6. biennalu ilustracija, među izloženim radovima, publika je imala prilike vidjeti i ilustracije Kęstutisa Kasparavičiusa, kao posebnog gosta ove ugledne međunarodne manifestacije.

Izloženi radovi (Mijaulandija, Nova kuća, Riba, Tajanstvena vrata, Zečja škola) objavljeni su u knjizi Dan jagoda koje je izdala nakladnička kuća Ibis grafika 2013. godine. Za sjajan prijevod priča zaslužna je profesorica Mirjana Bračko. Ovom knjigom autor je napravio izlet i u područje e-knjiga 2006. godine.


Više informacija o nakladničkom programu i autorima potražite na www.ibis-grafika.hr.