Radionica 3D printanja, skeniranja i modeliranja

Radionica 06.06.2017. - 08.06.2017. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 16.00 sati Dječji odjel Učenici Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu
U sklopu Dana kulture na Pešči učenici 1. do 4. razreda Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu održat će radionicu 3D printanja, skeniranja i modeliranja u CAD programu svim zainteresiranim posjetiteljima (djeci i odraslima).
Projekt 3D ispisa osmislila je  profesorica savjetnica Kristina Škaler, dipl.ing. stroj. U suradnji s učenicima dotične škole i s udrugom FabLab te profesorom Robertom Vdovićem s arhitektonskog fakulteta u Zagrebu škola se je 30.12.2016. prijavila na natječaj Nizozemske firme Ultimaker pod nazivom Ultimaker Education Challenge sa složenim projektom 3D ispisa i graviranja. Dana 27.1.2017. projekt je prihvaćen kao jedini iz područja srednjeg školstva te je postao dio Educational Pioneer Program-a firme Ultimaker.
 
3D printanje ili aditivna proizvodna tehnologija je vrlo jednostavan način da se u kratkom vremenu izradi neki predmet kojeg smo prije toga osmislili u posebnom programu na računalu. Primjenjuje se za izradu proizvoda od polimera, metala i keramike i to za potrošačke proizvode, u elektronici, automobilskoj industriji, medicini, arhitekturi, vojnoj industriji, zrakoplovnoj industriji, strojogradnji, umjetnosti, modi  itd. Također se može printati i plemenitim metalima poput zlata i srebra, a nedavno je predstavljen i printer koji printa hranu.
Glavna prednost 3D printanja je njegova brzina i jednostavnost, ali i mogućnost izrade predmeta od kombinacije različitih materijala. Potreban je 3D model predmeta kojeg želimo ispisati, koji u pravilu treba biti spremljen u STL formatu. STL je standardni format podržan od strane svih programa za 3D modeliranje. Iz 3D modela se prema zadanim parametrima, koji ovise o tehnologiji 3D ispisa koju koristimo, generira skup naredbi pisaču potreban za ispis predmeta. Predmet se ispisuje sloj po sloj.
3D printanje prepoznato je i u Hrvatskoj. Sve više obrazovnih ustanova poput osnovnih i srednjih škola te fakulteta koriste 3D printer u svom radu s učenicima i studentima.