Dani medijske pismenosti 2019.

Radionica 09.04.2019. | utorak Knjižnica Voltino Početak događanja: 9:50 sati Odjel za djecu i mladež Udruga Balkon
Radionicu medijske pismenosti za učenike 7.c razreda OŠ Voltino održat će edukatorice Udruge Balkon.
Susret je zamišljen kao praktična radionica i vježba na temu lažnih vijesti (fake news) i kritičkog razmišljanja prilikom čitanja i praćenja medija. Radionica u trajanju od 2 sata bit će podijeljena u 2 bloka. U prvom bloku edukatori će polaznicima predstaviti temeljne pojmove iz područja medijske pismenosti: što su mediji, koja je njihova uloga (danas), koje je značenje kategorija publika i autorstvo, poruka i značenje, prikaz u medijima i stvarnost,  koja je naša uloga kao čitatelja, na što sve moramo misliti prilikom korištenja različitih medija, što znači kritički pristupati i promišljati, što točno predstavlja relativno novi termin fake news,...  Upoznavanje s terminima bit će prilagođeno uzrastu polaznika.
Svim polaznicima bit će podijeljeni i tzv. šalabahteri – jednostavne natuknice s pitanjima koje nam pomažu analizirati konkretne primjere iz medija. U drugom bloku polaznike ćemo podijeliti u 3 grupe te će svaka grupa raditi s jednim edukatorom/mentorom te analizirati primjere iz aktualnih medija. Na kraju radionice zajednički ćemo prokomentirati rad svake grupe. 

 
Udruga za djecu i mlade "Balkon" je nevladina, neprofitna, volonterska organizacija otvorena svima koji se žele uključiti i aktivno sudjelovati.  S djelovanjem je započela početkom 2017. godine. U partnerstvu s mnogim organizacijama civilnog društva te knjižnicama i školama dosad je provedeno nekoliko uspješnih projekata kao što su; Together is better - međunarodni volonterski kamp u sklopu kojeg su volonteri iz raznih dijelova svijeta tijekom ljetnih praznika proveli 2 tjedna u dječjem domu A. G. Matoš i sa štićenicima provodili kreativne i sportske radionice te kao završnu aktivnost organizirali zajedničku izložbu fotografija; Colours of a journey - desetak izložbi radova djece izbjeglica na teme njihove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti; ciklus radionica Naučimo razumjeti. Udruga je u suradnji s Knjižnicom Voltino sudjelovala u Danima medijske pismenosti te se sa zadovoljstvom zajednički uključuju i u ovogodišnje Dane.