Dekorativni tekstil s posebnim efektima

Izložba 15.10.2018. - 22.11.2018. Knjižnica Staglišće Izložbeni prostor knjižnice
Svoje radove predstavljaju tri magistrice inženjerke tekstilnog i modnog dizajna, smjer dizajn tekstila.
 
Valerija Ljubić sudjelovala je na raznim umjetničkim izložbama (Identiteti, Ponjave: kontinuitet u suvremenosti, Hrvatski etno motivi / torba 02, Afrika, istraživanje, reciklaža), revijom kostimna Modnom ormaru, izložbi fotografija Okusi, mirisi i zvuci jeseni i dr., izlažući svoje tekstilne uzorke, dekorativne i odjevne predmete od tekstila, ali i fotografije. Dobitnica je Rektorove nagrade za individualni znanstveni i umjetnički rad pod nazivom Analiza svojstava celuloznih tekstilnih materijala bojadisanih prirodnim bojilom životinjskog podrijetla ekstrahiranim iz Dactylopius coccus.
Izloženi Tepisi od vunenih pompona kao rasvjetna tijela, diplomski su rad nastao pod mentorstvom doc. art. Koraljke Kovač Dugandžić. Tepisi mogu biti u obliku podne i zidne obloge te osim dekoracije imaju i funkciju rasvjetnog tijela. Izrađeni su od  cofleka odnosno vunenih pompona gdje vuna može biti dodatno obrađena specijalnim polimerima koji služe za postizanje vodoodbojnog i uljeodbojnog efekta. Ovako obrađeni vuneni pomponi, odbijaju prljavštinu, vodu i ulje što omogućuje lakše održavanje tepiha. U realizirane tepihe implementiran je svjetlosni sustav kojim, osim zvučne i toplinske izolacije, tepisi poprimaju funkciju ambijentalnog osvjetljenja. Kao rezultat, dobivene su jedinstvene tekstilne obloge koje spajaju dizajn, prirodu, tradiciju, tehnologiju i inovativnost.
Rusak inspiriran Afrikom - ideja je potekla od kolekcije brenda Maxhosa by Laduma Nigxokolo, afričkog modnog dizajnera, koji u svojim kolekcijama koristi geometrijske oblike poput rombova. Ruksak je izrađen od različite prednjice i zadnjice kako se tekstilni materijal, u doticaju s drugim materijalima, ne bi trošio. Na prednjicu je digitalnim tiskom otisnut dezen na koji je dodatno ručno aplicirana pasta s bubrećim efektom, dajući tekstilnom materijalu zanimljivu strukturu i dinamičnost. Rad je bio predstavljen na izložbi Identiteti u galeriji ULUPUH-a.

Dora Kos još kao studentica sudjelovala je u brojnim izvannastavnim aktivnostima kroz koje je izrazila svoju kreativnost i ljubav prema tekstilu. Njena se ljubav prema stvaranju kreativnih tekstilija pokazala i u raznim interijernim funkcionalnim predmetima ostvarenim kroz razne natječaje.
Podlošci za stol - dizajnerski osmišljeni i tehnološki unaprijeđeni izrađeni su od uvijek modernog džinsa. Kreativno rješenje - vlastoručno oblikovana čipka je tehnikom sitotiska nanijeta na površinski modificiran džins. Ciljana vodo/uljeodbojna obrada je doprinijela funkcionalnosti i dodatnoj vrijednosti inovativnog proizvoda. Dekorativni i funkcionalni podlošci izrađeni u paleti modrih tonova promiču džins - jednu od legendi koja živi.
Lampa inspirirana afričkom kulturom - istaknuta je sinergija prirode i tehnologije kroz korištenje prirodnih materijala oplemenjenih bojama. Stalak je napravljen od drva, a gornji dio od žutice na kojoj je aplicirana geometrija, na prethodno obojadisani materijal, sitotiskom. Ova lampa u prostoru daje dinamiku i zaigranost zbog toplih boja i prirode u obliku drva.

Ivana Iličić tijekom studiranja sudjelovala je na Modnom ormaru, na izložbi studentskih radova pod vodstvom mentorice H. Schultheis te na reviji povijesnog kostima Ivane Orleanske pod mentorstvom ak. sl. N. Režek Wilson. Predstavila se na izložbama projekata Afrika, istraživanje, reciklaža i Identiteti (galerija ULUPUH-a), sve pod mentorstvom doc. art. K. Kovač Dugandžić. Osvojila je prvo mjesto na natječaju Ideja, mogućnost, realizacija koji su raspisali Regeneracija d.o.o. i Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu.
Lampe - u radu je provedena predobrada tkanine od džinsa primjenom klasičnih inovativnih sredstava za obezbojavanje s ciljem funkcionalizacije džinsa kao sjenila za interijerne lampe. Dodatno je proveden postupak Ice Wash u kojem se kombinira sredstvo za obezbojavanje s abrazivnim djelovanjem vulkanskog kamena. Oblikovanju sjenila, prethodilo je i ciljano kemijsko i mehaničko oštećenje džinsa kako bi se omogućili prodor svjetla i specijalni svjetlosni efekti u interijeru. Dizajn inovativnog i kreativnog proizvoda - stolne lampe od džinsa - realiziran je u četiri varijacije, unikatnog je karaktera i po mnogim se elementima razlikuje od ponude na tržištu.

  

Podlošci i navlake za šalice kao sinergija prirode i tehnologije -  zajedničko su djelo triju dizajnerica koje su osmislile ove tekstile kao dekorativne i funkcionalne proizvode u sklopu rada Decorative fabrics as a product of nature and technology. Rad je osvojio 1. nagradu za najbolji umjetničko-istraživački rad 2017. g. Znanstveno istraživačkog centra za tekstil (TSRC) te je predstavljen u obliku poster prezentacije na International Texstile Chlothing & Design Conference (ITC&DC) 2018. g. Fokus ovog rada  je na kreativnosti koja se postiže sinergijom prirode, tehnologije i inovacije. Priroda se ogleda u uzorcima inspiriranim Afrikom i kolekcijom afričkog dizajnera Ladume Nigxokolo, upotrebom prirodnih tekstilnih materijala i bojenja prirodnim bojilima, dok se tehnologija i inovacija ostvaruju u obliku metoda za postizanje određenih efekata kao što su digitalni tisak i sitotisak, korištenje termokromnih boja i proces dobivanja vodo i uljeodbojnih efekata. Stoga, ovi podlošci i navlake, osim osnovne i dekorativne funkcije, imaju i funkciju odbijanja tekućine i prljavštine što znači da ih je lako održavati jer se ne moraju prati, a otisnute termokromne boje blijede prilikom dodira s vrućim predmetima što znači da daju vizualnu informaciju o promjeni temperature i na taj način mijenjaju dizajn. Naravno, to je samo privremeno jer kako se hlade, boja se vraća u prvobitno stanje.

Zajedničkim radom Kreativnost, dio stem radionica u promicanju kompetitivnosti iz tekstilnog tiska i bojanja tekstila, sudjelovale su i na znanstvenom savjetovanju Tekstilna znanost i gospodarstvo (TZG).